Απίστευτο είναι αυτό που συνέβη κατά την συμβολική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο χώρο όπου αποφάσισαν κυβέρνηση, Εγνατία οδός Α.Ε. και ΤΑΙΠΕΔ, να κατασκευάσουν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας. Από νωρίς, το απόγευμα, μς εντολή του Αστυνομικού Διευθυντή Καβάλας Γ. Γκράνα, και χωρίς προηγουμένως να δοθεί στη δημοσιότητα σχετική αστυνομική διάταξη, εκτράπηκε η διεθνής κυκλοφορία μέσα από την πόλη της Καβάλας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ζωή της πόλης. Πλήθος αστυνομικών υποχρεώθηκαν να είναι διασκορπισμένοι μέσα στην πόλη, για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία του τεράστιου αριθμού οχημάτων που επιβάρυναν την κανονική ροή των αυτοκινήτων, όπως και στις εισόδους της πόλης της Καβάλας.

Πενήντα-εξήντα άνθρωποι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν κατέλαβαν χώρο του οδοστρώματος στην Εγνατία οδό, παρά μόνο τα οχήματά τους, τα οποία, ωστόσο, χωρούσαν να σταθμεύσουν στο χώρο των έργων για τα διόδια. Θα μπορούσε, δηλαδή, να γίνεται κανονικά η διεθνής κυκλοφορία με την αστυνόμευση και καθοδήγηση ελάχιστων αστυνομικών οργάνων από την Εγνατία οδό, δεδομένου, ότι ήδη υπάρχει σχετική σήμανση, λόγω των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αντί γι’ αυτό, στις εισόδους της Εγνατίας οδού, στον κόμβο του Αγίου Σίλα, όπως και στον κόμβο του Λιμανιού της Νέας Καρβάλης, είχαν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορίνες και η αστυνομία απαγόρευε την διέλευση. Αν κάποιος έλεγε πως θέλει να πάει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δινόταν ειδική άδεια, από τον αξιωματικό της φρουράς και πήγαινε εποπτευόμενος στον χώρο, με τη συνοδεία μηχανής ή περιπολικού της αστυνομίας.

Νομίζουμε ότι η απόφαση αυτή του Αστυνομικού Διευθυντή, αγγίζει τα όρια της κατάχρησης εξουσίας αφού κανένας λόγος δεν υπήρχε, ούτε οποιοσδήποτε κίνδυνος για όσους πήραν μέρος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ή για τα διερχόμενα οχήματα. Αντίθετα, η αυθαίρετη αυτή απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή, δημιούργησε μεγάλους κινδύνους στην καθημερινότητα των πολιτών, αφού στα κεντρικά σημεία, δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων και βέβαια ο ανάλογος εκνευρισμός των οδηγών.

Χωρίς να το θέλει, απέδειξε ότι εφόσον αφήσουν οι καβαλιώτες να γίνουν τα διόδια, αυτή η κυκλοφορία μέσα από την πόλη των αυτοκινήτων που θα θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν διόδια, θα γίνει αβάσταχτη καθημερινότητα.

Καθόλου δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι η κίνηση αυτή, έγινε με στόχο να παραστούν όσο γίνεται λιγότεροι συμπολίτες μας στην δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να φανεί ότι δεν είναι αποδεκτή από την κοινή γνώμη η διαμαρτυρία αυτή. Ούτε θέλουμε να πιστέψουμε ότι αποτελούσε προειδοποίηση, προς τους καβαλιώτες, ότι η αστυνομία θα απαγορεύσει την πρόσβαση των πολιτών αν τυχόν θα ήθελαν αυθορμήτως να διαμαρτυρηθούν, προσερχόμενοι στον χώρο των έργων.

Αναρωτιόμαστε, αν ο ευαίσθητος Αστυνομικός Διευθυντής, πριν απ’ όλα αυτά ζήτησε να δει την σχετική άδεια δόμησης, την άδεια χρήσης από το Δασαρχείο της Καβάλας, από τον ανάδοχο του έργου, δεδομένου, ότι, στη συνεδρίαση εκφράστηκε η βεβαιότητα, ότι ο χώρος αποτελεί αναδασωτέα περιοχή, όπου κανείς δεν μπορεί να κατασκευάσει οποιαδήποτε εγκατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ