«Καλλιστώ και Ιμπραχήμ»: Η αληθινή ιστορία μιας Ελληνίδας κι ενός Τούρκου στη Γερμανία

0

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Νομού Καβάλας και η δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Όμηρου Μαυρίδη με τίτλο: «Καλλιστώ και Ιμπραχήμ», από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης (οδός Κασσάνδρου 6). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Έλλη Τσολακίδου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Νομού Καβάλας και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο Όμηρος Μαυρίδης, πανεπιστημιακός καθηγητής, Δρ. Φιλοσοφίας, γεννήθηκε το 1939 στα Κασσιτερά Σαπών (Θράκη) από Πόντιο πατέρα και Θρακιώτισσα μητέρα. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης (Γερμανία) Ψυχολογία, Φιλοσοφία και Παιδαγωγικά και έκλεισε τις σπουδές του με το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ. Δίδαξε μετά Κοινωνική και Παιδαγωγική Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Χάγκεν και Ντόρτμουντ. Διεύθυνε αμέτρητα σεμινάρια στη «Δυναμική της Ομάδας».

Στις διακοπές του απαθανάτιζε σε διαφάνειες την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη και τον υπόλοιπο χρόνο την πρόβαλε σε Έλληνες και Γερμανούς στη Γερμανία. Παράλληλα, ήταν ιδρυτικό μέλος σε πολλούς συλλόγους (επιστημονικούς, γερμανοελληνικούς, φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς κ.λπ.). Επίσης, δίδαξε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς σε Έλληνες και Γερμανούς. Συγχρόνως, άρχισε και το συγγραφικό του έργο, με το πρώτο μυθιστόρημα στη Γερμανική γλώσσα: “Die Steinschlacht bei Sappe” (8.000 αντίτυπα). Ακολούθησαν: «Τα σταυρωμένα νιάτα» (μεταφράστηκε στα γερμανικά), «Ο πετροπόλεμος στις Σάπες», «Η Ελλάδα μας αργοπεθαίνει», «Της ξενιτιάς η μόρφωση» (επανεκδόσεις: Ερωδιός).

Σήμερα, μετά από 42 γεμάτα χρόνια προσφοράς στη Γερμανία, ζει στην Αλεξανδρούπολη και ασχολείται αποκλειστικά με το συγγραφικό του έργο. Έχει εκδώσει από την Εμπειρία εκδοτική «Το αμπέλι μας στον Πόντο» και «Καλλιστώ και Ιμπραχήμ», επίσης από τον Ερωδιό «Παιχνίδια της παρέας», «Ιωνάς Β΄», «Η ανεψιά μου η Τουρκάλα» και από τις εκδόσεις Μαλλιάρη «Ασνήφ-Ξεριζωμένη από την Αρμενία στην Ελλάδα» (μεταφράστηκε στα αρμενικά) και «Δακρυσμένο διαμάντι-Το παράθυρο μιας Πομάκας στον Ουρανό».
Τον Φεβρουάριο του 2011 βραβεύθηκε το λογοτεχνικό του έργο από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος.

Το βιβλίο…

Tο «Καλλιστώ και Ιμπραχήμ» εξιστορεί την αληθινή ιστορία μιας Ελληνίδας κι ενός Τούρκου στη Γερμανία, οι οποίοι πάλεψαν κόντρα στα μίση, τις έχθρες και τις προκαταλήψεις των δύο λαών μεταξύ τους και βγήκαν νικητές. Όσα κι αν γραφτούν, όσα κι αν ειπωθούν για τέτοιες ιστορίες, είναι σίγουρο πως καμία δεν θα έχει τη δύναμη της μεγάλης αγάπης της Καλλιστώς και του Ιμπραχήμ.
Μετά το μυθιστόρημα «Το αμπέλι μας στον Πόντο», ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα θέμα τόσο σοβαρό, όσο η ίδια η ζωή. Σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπως η σημερινή, θεμελιώδη ερωτήματα για τον έρωτα, την οικογένεια, την πατρίδα, τον συνάνθρωπο παραμένουν επίκαιρα και μας φέρνουν εκ νέου αντιμέτωπους με τη θέση μας γι’ αυτά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ