Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη απάντηση της προέδρου της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καβάλας, Αναστασίας Ιωσηφίδου, σε σχόλιο του «Κ.Τ.». Η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» αναφέρει τα εξής:
Αγαπητέ κύριε Γανίτη,
Αναφορικά με το δημοσίευμα σας με τίτλο: «Καλά είναι να έχουν φαντασία οι διοικούντες, αλλά τα οράματα και τις σκέψεις τους να μην τα δημοσιοποιούν», με το πνεύμα του οποίου συμφωνώ αρχικώς, θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις οι οποίες με αφορούν.
Όπως γνωρίζεται καλά και το έχετε αναγνωρίσει πολλές φορές μέσω της αρθρογραφίας σας, η διοίκηση μας έχει επενδύσει ιδιαίτερα στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας μέσα από ένα συνδυασμό σχεδίων και ενεργειών. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε καθημερινά τις επιδόσεις του τουριστικού μας προϊόντος, έτσι ώστε όπου απαιτούνται βελτιώσεις και επιπλέον δράσεις να προσπαθούμε να τις υλοποιούμε.
Το φρούριο της Καβάλας, όπως άλλωστε γνωρίζετε, εκτός από ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης (δεύτερο στην κατάταξη της ψηφοφορίας των επισκεπτών μας μετά τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων), αποτελεί και περιουσιακό στοιχείο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ως εκ τούτου, βρίσκεται στην αρμοδιότητα μου. Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια όλοι οι δείκτες δείχνουν μία τουριστική έκρηξη στην Καβάλα, για την οποία, βεβαίως, όπως προείπα, έχουμε δουλέψει πολύ και επενδύσει ποικιλοτρόπως.
Ένας από τους δείκτες αυτούς, είναι και η επισκεψιμότητα του φρουρίου, η οποία παρουσιάζει τα δύο τελευταία χρόνια εντυπωσιακές επιδόσεις με αυξήσεις από 35 έως και 50 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να υπολογιστούν οι επισκέπτες δημότες μας, αλλά και όσοι το επισκέπτονται προκειμένου να παρακολουθήσουν παραστάσεις, εκδηλώσεις, ή συναυλίες. Έτσι, αυτή τη στιγμή και χωρίς να υπολογιστούν όσοι προανέφερα, άνω των 300 ατόμων ανεβαίνουν καθημερινά στο φρούριο.
Επειδή, όμως, μία σοβαρή διοίκηση δεν την απασχολεί μόνο ο αριθμός των εισιτηρίων που κόβει και τα έσοδα που εισπράττει, αλλά και ο βαθμός ικανοποίησης του επισκέπτη, παρατηρήσαμε μέσα από τις κριτικές των επισκεπτών του φρουρίου, πως το μεγαλύτερο «πρόβλημα» για την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της επισκεψιμότητας του «θησαυρού» αυτού της πόλης μας, είναι η πρόσβαση.
Για το λόγο αυτό, σαν διοίκηση επεξεργαστήκαμε διάφορες λύσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του τελεφερίκ. Έτσι, περιήλθε σε γνώση μου, τεχνοοικονομική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας, που συνέταξε, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, κορυφαία εταιρία του χώρου, για κατασκευή τελεφερίκ, από το χώρο του τελωνείου προς το φρούριο, αρχικής δυναμικότητας 2.000 επισκεπτών καθημερινά.
Ο προβληματισμός μας δεν είναι τόσο το θέμα της χρηματοδότησης του έργου, αφού όπως μου επισήμανε ο συντάκτης της μελέτης, ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να βρει επενδυτή μέσα από μία πρόσκληση ενδιαφέροντος, αλλά ότι αρχικά απαιτεί την άδεια του Ο.Λ.Κ. και κυρίως, ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί πάνω από κατοικημένη περιοχή. Άλλωστε, υπάρχει το προηγούμενο του Δήμου Θεσσαλονίκης, που οι διαμαρτυρίες κάποιων κατοίκων ματαίωσαν το φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου για κατασκευή τελεφερίκ από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. στο Σέιχ Σου!
Επομένως, όσα ανέφερα για το τελεφερίκ, δεν αποτελούν ούτε όραμα, ούτε ουτοπίες, ούτε βέβαια προεκλογικές αναγγελίες. Άλλωστε, δεν υποσχέθηκα τίποτα. Απλά διατύπωσα την άποψη, ότι πλέον όλοι εμείς, που προσπαθήσαμε να καταστήσουμε την Καβάλα τουριστικό προορισμό, πρέπει να διαχειριστούμε την τουριστική αυτή έκρηξη με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να μην αποτελέσει απλά μία ευχάριστη παρένθεση, αλλά να αποκτήσει στέρεα βάση μέσα από υποδομές, ποιότητα υπηρεσιών και καινοτομίες.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, ίσως κάποια πράγματα πρέπει να τα ξαναδούμε έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον αυτής της πόλης, που καθορίζει και το μέλλον του καθενός μας. Ο Δήμος Καβάλας πιστεύω ότι είναι έτοιμος για την πρόκληση αυτή. Όλοι οι υπόλοιποι;
Αναστασία Ιωσηφίδου