-Η λαϊκή παροιμία λέει: «Και τώρα στα γεράματα, μάθε γέρο γράμματα». Για την ακρίβεια, σήμερα λέμε: «Μάθε γέρο ψηφιακά γράμματα». Αναφέρομαι, καρντάσια, στο πιλοτικό πρόγραμμα της «ψηφιακής ενδυνάμωσης» ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, το οποίο άρχισε να «τρέχει» από την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 στον Δήμο Καβάλας.
-Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα άτομα άνω των 65 ετών που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα αποκτήσουν δεξιότητα στην ψηφιακή τεχνολογία, για να μην αισθάνονται μειονεκτικά και απομονωμένα από την σύγχρονη κοινωνία. Κατά την άποψη μου, καρντάσια, είτε είναι εξοικειωμένο κάποιο άτομο με την ψηφιακή τεχνολογία, είτε δεν είναι, δεν θα καταπολεμήσει την μοναξιά και την απομόνωση. Τα συναισθήματα αυτά, δυστυχώς, είναι πολύ πιο έντονα στην εποχή που ζούμε της τεχνολογικής και ψηφιακής επανάστασης.
-Διότι, μπορεί ένας παππούς, ή μία γιαγιά, να έχει την δυνατότητα να βλέπει το εγγόνι μέσα από το κινητό τηλέφωνο, ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ακόμα κι αν τους χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα, ή σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ωστόσο η ανθρώπινη επαφή, όπως είναι το χάδι, είναι το καλύτερο ψυχοφάρμακο!
-Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων ατόμων στις συναλλαγές με το κράτος, τις τράπεζες, τα εμπορικά καταστήματα κ.λπ., με την χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών, θεωρώ καρντάσια υπερβολικό να ζητάμε από τα ηλικιωμένα άτομα να συναλλάσσονται με τον τρόπο αυτό. «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Κάθε άνθρωπος πρέπει να απολαμβάνει την ηλικία που βρίσκεται. Όταν ένα άτομο ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας, δεν χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα και να «φορτώνει» το μυαλό του με περισσότερες γνώσεις. Για μένα, καρντάσια, είναι προτιμότερο να μάθει να ψαρεύει ερασιτεχνικά, παρά να μάθει πως θα συνδέεται μέσω skype με το εγγόνι, ή με τον φίλο και γείτονα του, τον μπαρμπα-Θόδωρο, για να κάνουν chat στο διαδίκτυο! Τα παιδιά και τα εγγόνια μπορούν βοηθήσουν στα ζητήματα της νέας ψηφιακής τεχνολογίας.