-Εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να ενισχύσει και να θωρακίσει την Θράκη, μπορεί να δώσει «εντολή» στον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, να ιδρύσει νέα τμήματα στον βόρειο Έβρο (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο) που συρρικνώνεται ο πληθυσμός και οι νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ο καθηγητής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και πρώην πρύτανης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θανάσης (Νάσος) Μητρόπουλος, ανέφερε πως υπάρχουν εθνικοί λόγοι για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, με την «μετακίνηση» των τμημάτων της Καβάλας και της Δράμας σ’ αυτό. Απ’ όσο γνωρίζουμε, τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται στον ποταμό Έβρο και όχι στον ποταμό Νέστο!

-Εμείς θα προτείνουμε στον πρύτανη του Δ.Π.Θ., να μεταφέρει τα τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. που λειτουργούν, ακόμα, στην Καβάλα και την Δράμα, στις πόλεις της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου, για να πετύχει την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση του ιδρύματος. Αλλά, να αφήσει τις εγκαταστάσεις στην Καβάλα, ώστε να ιδρυθεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ελλάδας, με έδρα την ανατολική Μακεδονία. Έτσι, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα έχει δύο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια! Έχετε αντίρρηση αγαπητέ πρύτανη;

-Επί δεκαετίες, η Καβάλα, αλλά και η Δράμα, «δίνουν» συνεχώς με σκοπό να ενισχυθεί η Θράκη. Θεωρούμε πως δικαιούνται, κάπου-κάπου, να «παίρνουν» από την κεντρική διοίκηση ως αντιστάθμισμα των πολλών πραγμάτων που έδωσαν. Δεν είναι το ίδιο πράγμα, να διαθέτει μία πόλη «αυτόνομο» πανεπιστήμιο, με την λειτουργία μερικών πανεπιστημιακών τμημάτων. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και η Θράκη, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αν ιδρυθεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στην Καβάλα. Αντιθέτως, τα δύο ιδρύματα μπορούν να γίνουν ισχυρό «δίπολο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεργαζόμενα μεταξύ τους. Και να κάνουν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης διεθνή πανεπιστημιακό κόμβο!

-Μας θλίβει, ειλικρινά, που αναγκαζόμαστε να βάλουμε μία τέτοια υψηλή διεκδίκηση, την ίδρυση Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου στην Καβάλα, ενώ «μπροστάρηδες» έπρεπε να είναι οι τοπικοί άρχοντες και ιδιαίτερα οι (τέσσερις) βουλευτές, που τυγχάνει να ανήκουν στο πολιτικό κόμμα που ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας. Αντιθέτως, με την σιωπή, τα μισόλογα και την στήριξη των κυβερνητικών επιλογών, συμβάλλουν στην διαχρονική υποβάθμιση της Καβάλας προς όφελος της Θράκης. Ενώ οι βουλευτές της Θράκης, δεν διστάζουν να «σαμποτάρουν» οτιδήποτε σχεδιάζεται, ή γίνεται, για την πρόοδο της Καβάλας. Όπως ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έβλαψε αρκετές φορές τα συμφέροντα της Καβάλας.

-Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα από το σχόλιο του «Καθημερινού Τύπου» τον Νοέμβριο του 2014, όταν έγινε γνωστό πως ο Ευρ. Στυλαινίδης είναι ο επίσημος προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟ.Δ.Ε.) της Νέας Δημοκρατίας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, για την συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του κόμματος: «Έχει παρέμβει πολλές φορές εναντίον της Καβάλας, που δεν μπορούμε να θυμηθούμε όλες τις περιπτώσεις. Το πιο πρόσφατο είναι, ότι μαζί με τον ΠΑΣΟΚο αντικαβαλιώτη, Γιώργο Πεταλωτή, αντέδρασαν στο να γίνει εδώ Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο από το Τ.Ε.Ι. Καβάλας και έπεισαν τον υπουργό (σ.σ. παιδείας) να δεχθεί μόνο Ανοιχτό Τεχνολογικό Ίδρυμα. Το ομολόγησε, άλλωστε, ο Λοβέρδος, ότι τον πιέζουν οι Θρακιώτες, να μη δεχθεί να ονομαστεί πανεπιστήμιο»! Είμαστε βέβαιοι, ότι ο Ευρ. Στυλιανίδης χάρηκε ιδιαίτερα το 2019, όταν η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ανεξάρτητων Ελλήνων κατάργησε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και έδωσε στην Καβάλα τα «ψίχουλα». Τέσσερα τμήματα, τα οποία θα απορροφήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, γιατί δεν θέλει να ιδρύσει δικά του στον ακριτικό Έβρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ