-Η σύμπραξη του Δήμου Καβάλας, του Επιμελητηρίου και του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, θα επεκταθεί. «Θέσαμε ως ζήτημα, την επέκταση των αφίξεων της κρουαζιέρας και προς το νησί της Θάσου, που το παλεύουμε εδώ κι έναν χρόνο, ενώ ακούστηκε και για το λιμάνι της Κεραμωτής, ότι θα μπορούσε και προς εκείνη την περιοχή να υπάρχει κάποια προσέγγιση», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος ταξίδεψε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, για να παραβρεθεί στην διεθνή τουριστική έκθεση.

-Για να είμαστε ειλικρινείς, θα προτιμούσαμε οι τουρίστες κρουαζιέρας να περνούν μία ημέρα στην Θάσο, παρά να αποβιβάζονται στο λιμάνι της Καβάλας και στην συνέχεια, με τα ναυλωμένα λεωφορεία, να μεταφέρονται στην πόλη της Ξάνθης. Για την Κεραμωτή έχουμε ενδοιασμό, εκτός κι αν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου επισκέπτονται το δέλτα του Ποταμού Νέστου, το παραποτάμιο δάσος και τις λιμνοθάλασσες με τις μυδοκαλλιέργειες. Και οι δύο περιπτώσεις, της Θάσου και της Κεραμωτής, έχουν μία αντικειμενική αδυναμία, που είναι οι ελλιπείς λιμενικές υποδομές για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων. Αλλά και σε άλλους προορισμούς στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα. Στην Σαντορίνη, που είναι ο κορυφαίος προορισμός στην κρουαζιέρα, τα κρουαζιερόπλοια δεν προσεγγίζουν σε λιμάνι!

-Τι θα μπορούσε, επομένως, να γίνει με την Θάσο. Τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται στην Καβάλα, θα προγραμματίζουν διήμερη παραμονή. Την πρώτη ημέρα θα προσεγγίζουν την Θάσο, όπου οι επιβάτες (όσοι και όσες επιθυμούν) θα αποβιβάζονται με μικρότερα σκάφη στην πρωτεύουσα. Εκεί, θα επισκέπτονται το αρχαίο θέατρο, την αρχαία αγορά και το αρχαιολογικό μουσείο. Ακολούθως, με λεωφορείο θα μεταφέρονται στον ελαιουργικό και τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό, για να γνωρίσουν τα φημισμένα αυτά τοπικά προϊόντα και, γιατί όχι, σε ένα από τα λατομεία εξόρυξης του περίφημου διεθνώς λευκού μαρμάρου της Θάσου. Το κρουαζιερόπλοιο θα διανυκτερεύει στο νησί και την επόμενη ημέρα θα συνεχίζει στον επόμενο σταθμό, δηλαδή στο λιμάνι της Καβάλας. Στην Καβάλα, οι τουρίστες θα έχουν τις επιλογές: να παραμείνουν στην πόλη και να την γνωρίσουν καλύτερα κάνοντας περιήγηση με ξεναγό της «Δημωφέλεια», να πάνε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και να επισκεφτούν μία από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής. Βεβαίως, οι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα μπορούν να προτείνουν και άλλες δραστηριότητες. Εμείς, απλά, δίνουμε μερικές ιδέες. Και το απόγευμα, με την δύση του ηλίου, το πλοίο θα αναχωρεί από το λιμάνι «απόστολος Παύλος», για τον επόμενο προορισμό στο ταξίδι του στο ελληνικό αρχιπέλαγος.

-Εκείνο που θέλουμε να ζητήσουμε από τους εταίρους της σύμπραξης για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Καβάλα, είναι η βελτίωση των υποδομών στο λιμάνι «απόστολος Παύλος» και ιδιαίτερα την κατασκευή ενός σύγχρονου σταθμού (cruise terminal) στην θέση των παλιών αποθηκών. Εάν ο Ο.Λ.Κ. «μετάνιωσε» για την επένδυση του Kavala Port Center, ας κατασκευάσει, τουλάχιστον, τον επιβατικό σταθμό για τα κρουαζιερόπλοια και τα υδροπλάνα, αφού θα λειτουργήσει και το υδατοδρόμιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ