Την αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδας και ειδικότερα της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, έχει προκαλέσει η επιχειρούμενη αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με αφορμή τη συνάντηση των καθηγητών Θεολογίας του Νομού Καβάλας, στο Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο Καβάλας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ., κ. Προκόπιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θεολόγοι καθηγηταί, με ενημέρωσαν ότι την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, ο αρμόδιος και δια την περιφέρειά μας σχολικός σύμβουλος Θεολόγων δευτεροβαθμίου εκπαιδεύσεως Θεσσαλονίκης, προσεκάλεσε σε ενημερωτική-επιμορφωτική συνάντηση τους Θεολόγους καθηγητάς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, δια να ενημερωθούν εις τα νέα προγράμματα σπουδών εις το μάθημα των θρησκευτικών εις το Γυμνάσιον και Λύκειον.
Το ενδιαφέρον της διάρκειας δύο ωρών επιμορφωτικής-ενημερωτικής συναντήσεως εστιάζεται στο γεγονός, ότι καταργούνται τα υπάρχοντα βιβλία των θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδεύσεως και το ουσιώδες επικεντρώνεται στην εσπευσμένη εφαρμογή των όσων θα διέπουν το «Νέον Λύκειον» από εφέτος μόνον δια το μάθημα των θρησκευτικών και τις ξένες γλώσσες. Αξιοσημείωτον δε είναι, ότι η εκ θεμελίων ανατροπή και μετατροπή του ομολογιακού μαθήματος σε πολυθρησκευτικού, θα συντελεσθή με επιμόρφωση δύο μόνον ημερών, που θα γίνει εντός των προσεχών μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Και όλα αυτά, τα κινδυνώδη και καινομανή, θα εφαρμοσθούν με μόνες τις οδηγίες και τη διδακτέαν ύλην του μαθήματος, που οι θεολόγοι θα αντλούν από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μεθοδεύσεις που στοχεύουν, γενικά και αόριστα, στη γνώση των θρησκειών.
Χωρίς να αμφισβητείται η αρμοδιότητα των οργάνων της Πολιτείας να καθορίζουν το πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής και με δεδομένη την αποδοχήν των διακριτών ρόλων των κορυφαίων θεσμών της χώρας, της Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά και της αρχής της συναλληλίας και της μεταξύ των θεσμών διαχρονικής συνεργασίας, ο ειλικρινής διάλογος και η κριτική των αποφάσεων, που αφορούν εις την θρησκευτική και ηθική αγωγή των ελληνοπαίδων, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα και στους νόμους, είναι αναγκαίος και επωφελής. Άλλωστε, στο πρόσφατον παρελθόν, η Εκκλησία με Συνοδική απόφαση διετύπωσε γραπτώς, εις το Υπουργείον Παιδείας και Θρησκευμάτων και προφορικώς υπεστήριξεν εις κοινή διαβούλευση, με τους αρμοδίους του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, χωρίς να ληφθούν υπ όψιν, όπως άλλωστε τα γεγονότα σήμερα φανερώνουν.
Με πρώτον και μόνον το μάθημα των θρησκευτικών, βεβιασμένα επιχειρείται η ριζική αλλαγή του περιεχομένου, του τρόπου διδασκαλίας και των υπηρετουμένων σκοπών εις όλες τις βαθμίδες και εις όλους τους τύπους των σχολείων η εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών, εγχείρημα που δεν ωφελεί, αλλά τουναντίον βλάπτει την πνευματική καλλιέργεια, την ηθική ανάπτυξη και τη δημιουργική ένταξη εις την κοινωνίαν των σημερινών παιδιών και αυριανών ενεργών πολιτών δημιουργώντας τους σύγχυση ως προς τους κοσμοθεωρητικούς και βιοθεωρητικούς των προσανατολισμούς. Επικίνδυνοι πειραματισμοί και ανωφελείς μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων, στο όνομα της ποικιλομορφίας του θρησκευτικού φαινομένου, η Ορθόδοξη παράδοση εξισώνεται με άλλες θρησκευτικές παραδόσεις, με αποτέλεσμα αρνητικά να επιδρούν στην ενότητα και ομοψυχία της ελληνικής κοινωνίας και να οδηγούν στη ρήξιν της εκπαιδευτικής και θρησκευτικής παραδόσεώς μας. Οι αντορθόδοξοι πειραματισμοί, δεν είναι δυνατόν να αφήσουν αδιάφορον την Εκκλησίαν, η οποία Συνοδικώς και πάλιν, θα αντιμετωπίσει την επικίνδυνη κατάσταση με απόλυτον κριτήριον τη διαφύλαξιν του θησαυρού της Ορθοδόξου πίστεως και ζωής. Εντός του πλαισίου της ελευθερίας της θρησκευτικής συνειδήσεως και της ευαισθησίας του ποιμαντικού χρέους θα στηριχθεί η προσπάθειά της, να μη θυσιασθεί στο βωμό του δήθεν εκσυγχρονισμού η δοκιμασμένη μέσα στο χρόνο εκπαιδευτική εμπειρία και διδακτική πράξις, η διαποτισμένη από την αλήθεια της θρησκευτικής παραδόσεώς μας. Το μάθημα των θρησκευτικών να διασφαλίζει την αληθή γνώσιν δια τον αληθινόν Θεόν και όχι αποκλειστικά τη «γνώσει των θρησκειών» των ανιστόρητων μεταρρυθμιστών».