-Μετά τον θάνατο του Νίκου Ρουδομέτωφ, έγινε αρκετή συζήτηση για την αξιοποίηση του πλούσιου και πολύτιμου αρχείου ντοκουμέντων που συγκέντρωσε στο Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας (Ι.Λ.Α.Κ.). Ο εκλιπών ήταν «εραστής» της ιστορικής έρευνας και παράδοσης. Αφιέρωσε την ζωή του στο πάθος που είχε να συλλέγει ντοκουμέντα, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό αφορούσαν την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή. Με προσωπική εργασία, την βοήθεια της οικογένειας του και την στήριξη φίλων, των τοπικών Αρχών και χορηγών, αρχικά «έστησε» το Ι.Λ.Α.Κ. και έκανε αρκετές δράσεις. Το Ι.Λ.Α.Κ. απέκτησε καλή φήμη για το έργο του, το οποίο είχε ικανοποιητική προβολή.

-Ωστόσο, μετά τον θάνατο του ιδρυτή, το Ι.Λ.Α.Κ. έχει περιέλθει στην αφάνεια, ίσως βρίσκεται και σε αδράνεια, αφού δεν γίνονται νέες δράσεις, όπως οι εκδόσεις βιβλίων που ήταν σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του, απ’ όσο γνωρίζουμε. Αναρωτιόμαστε, επομένως, τι γίνεται με την ανάδειξη, αλλά κυρίως με την συντήρηση, του πλούσιο και πολύτιμου αρχειακού υλικού. Το οποίο, σημειωτέον, στεγάζεται σε ένα (ιδιόκτητο) διαμέρισμα του Ν. Ρουδομέτωφ στην συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας.

-Η στέγαση του Ι.Λ.Α.Κ., ήταν ένα ζήτημα που απασχολούσε ιδιαίτερα τον ιδρυτή του, αλλά δεν κατάφερε να το τακτοποιήσει εν ζωή. Ίσως να έχει μερίδιο ευθύνης και ο αείμνηστος γι’ αυτό. Θεωρούμε πως είναι ευκαιρία, να γίνει νέα συζήτηση με τον κληρονόμο του Ι.Λ.Α.Κ. Επειδή πρόκειται για ιδιωτικό Αρχείο, πρέπει να δοθεί η συγκατάθεση του κληρονόμου, για την αξιοποίησή του.

-Ο καταλληλότερος φορέας, κατά την άποψη μας, είναι ο Δήμος Καβάλας, που έχει το προσωπικό, τις υποδομές, την τεχνογνωσία, αλλά και την ευθύνη για την διάσωση του ιστορικού παρελθόντος. Έχει, καταρχάς, το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο είναι συγκεντρωμένο πολύ αξιόλογο αρχειακό υλικό και άλλα ιστορικά αντικείμενα. Το Αρχείο του Ι.Λ.Α.Κ., λοιπόν, μπορεί να «ενσωματωθεί» στο Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο θα στεγαστεί, αν δεν κάνουμε λάθος, στην δημοτική καπναποθήκη. Εκτός από την δημοτική καπναποθήκη υπάρχουν κι άλλοι χώροι για την φιλοξενία του Ι.Λ.Α.Κ., όπως η ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη, που είναι κατάλληλη και για μουσειακός χώρος. Επίσης, με τον Δήμο Καβάλας συνεργάζονται ιστορικοί ερευνητές, οι οποίοι μπορούν με το μεράκι τους να αναδείξουν το υπάρχον υλικό, αλλά και να το εμπλουτίσουν με νέα αποκτήματα. Το ανθρώπινο δυναμικό, είναι σημαντικό για την λειτουργία ενός μουσείου.

-Είτε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, είτε κάποιος από τους συνεργάτες του, οφείλουν να κάνουν μία επαφή, τουλάχιστον, με τον κληρονόμο του Ν. Ρουδομέτωφ και να του εκθέσουν το ενδιαφέρον και το πλάνο του Δήμου Καβάλας. Από την συνεργασία αυτή θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Θα κερδίσει περισσότερα ο τόπος, αφού ο πλούτος που προαναφέραμε θα γίνει προσβάσιμος στο κοινό, ενώ σήμερα είναι «κρυμμένος» σ’ ένα μικρό διαμέρισμα! Ελπίζουμε να είναι θετικός ο κληρονόμος του Ι.Λ.Α.Κ., για να υλοποιηθεί η επιθυμία του ιδρυτή του, να αποκτήσει μία αντάξια στέγη, που θα κάνει ευρύτερα γνωστό το έργο του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ