-Θεωρούμε ότι είναι δεδομένο, η διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) να μην συναινέσει στην μετακίνηση των τμημάτων της Καβάλας και της Δράμας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αλλά, ακόμα κι αν οι διοικούντες υποταχθούν στην πολιτική βούληση, οι Καβαλιώτες δεν πρέπει να επαναπαυτούν στα λεγόμενα του βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη και του καθηγητή, Νάσου Μητρόπουλου, πως θα είναι καλύτερα για την Καβάλα να «υπαχθεί πανεπιστημιακά» στο Δ.Π.Θ. Ο πρώτος θέλει να κερδίσει το πολιτικό «στοίχημα» που έβαλε, να αναβαθμίσει το «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο και ο δεύτερος να συνταξιοδοτηθεί από αυτό. Και πιθανόν, στην συνέχεια, να αναγορευτεί ομότιμος καθηγητής του, σαν επιβράβευση για την υποστήριξη στην μετακίνηση των τμημάτων! Είναι λυπηρό αυτό που γράφουμε, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει πράξη!

-Εάν συμβεί το αδιανόητο, δηλαδή οι διοικούντες το ΔΙ.ΠΑ.Ε. συναινέσουν στην μετακίνηση των τμημάτων της Καβάλας (και της Δράμας), οι Καβαλιώτες πρέπει να διεκδικήσουν το καλύτερο για την πόλη. Και το καλύτερο δεν είναι να πάρει ένα-δύο τμήματα ακόμα (από το Δ.Π.Θ.), αλλά κάτι παραπάνω. Να διεκδικήσουν τον διαχρονικό στόχο της λειτουργίας Ιατρικής Σχολής. «Μα τι λες, ονειροβατείς;», θα σχολιάσουν κάποιοι. «Η Αλεξανδρούπολη έχει κάτι παραπάνω και φιλοξενεί Ιατρική Σχολή;», θα ρωτήσουμε τους συμπολίτες αυτούς. «Η Ιατρική Σχολή στην Αλεξανδρούπολη υπάγεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι δυνατό να λειτουργήσουν δύο σχολές με το ίδιο αντικείμενο σπουδών μέσα στο ίδιο πανεπιστήμιο;», θα ρωτήσουν πάλι. Όχι, αλλά είναι δυνατό να λειτουργήσουν σε δύο (όμορα) πανεπιστήμια! Η Ιατρική Σχολή στην Καβάλα θα υπαχθεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Διότι, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δεν θα ιδρύσει δεύτερη Ιατρική Σχολή, ή δεν θα μεταφέρει την υπάρχουσα από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα. Ειδικά το δεύτερο, είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

-Οι Καβαλιώτες και εννοούμε τους τοπικούς άρχοντες και φορείς, συντονισμένα και ενωμένοι, να πάνε σύσσωμοι στην Θεσσαλονίκη, για να συναντήσουν τα διοικητικά στελέχη του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και να υποβάλλουν το αίτημα για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Καβάλα. Το όφελος για την Καβάλα, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε. Τι θα κερδίσει, όμως, το ΔΙ.ΠΑ.Ε. από την συγκεκριμένη συνεργασία; Το κυριότερο είναι, ότι θα αποκτήσει μία σχολή με υψηλό κύρος, την οποία δεν έχει σήμερα και διαθέτουν τα ανταγωνιστικά ιδρύματα στην βόρεια Ελλάδα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Επίσης, θα διατηρήσει την παρουσία του στην πόλη της Καβάλας και δεν θα συρρικνωθεί γεωγραφικά. Και πρακτικά, θα αντικαταστήσει την σχολή (Θετικών Επιστημών) που θα μετακινηθεί στην Κομοτηνή. Μαζί με δύο τμήματα της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης. Έτσι, στην Καβάλα δεν θα λειτουργεί ένας απλός πανεπιστημιακός κόμβος, αλλά μία (υψηλού κύρους) πανεπιστημιακή σχολή!

-Το αίτημα μπορεί να ενισχυθεί, λόγω της ύπαρξης του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Ο ρόλος του, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι πολύ σημαντικός στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τα επόμενα έτη θα αναβαθμιστεί. Ο συνδυασμός του αναβαθμισμένου νοσοκομείου με την Ιατρική Σχολή, θα είναι «συγκριτικό πλεονέκτημα» για την Καβάλα.

-Μια και αναφέραμε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, η Ιατρική Σχολή θα μπορούσε να στεγαστεί στο παλιό κτήριο στην περιοχή του καρνάγιου. Ο Δήμος Καβάλας θα παραχωρήσει το ακίνητο στο Υπουργείο παιδείας για την συγκεκριμένη χρήση. Και το Υπουργείο παιδείας θα αναλάβει την δαπάνη της ανακαίνισης του κτηρίου. «Μα τι λες, ονειροβατείς;», θα σχολιάσουν κάποιοι. Τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Από τα «οράματα» έχουμε απογοητευτεί!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ