-Το αίτημα πολιτών για την λειτουργία κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) για παιδιά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είναι εύλογο και δίκαιο. Δεν είναι δυνατό από την Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο, να μην υπάρχει ούτε μία κλίνη Μ.Ε.Θ. για παιδιά. Ωστόσο, θυμόμαστε την (χαρακτηριστική) δήλωση που έκανε η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Κατερίνα Πετράκη, την περίοδο που τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα δεχόντουσαν μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού covid19. Είχε πει, τότε, η πρόεδρος του σωματείου, ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν λειτουργούν με τηλεχειριστήριο! Με την δήλωση αυτή, ανέδειξε το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο Καβάλας και ειδικότερα στην Μ.Ε.Θ. Η έλλειψη προσωπικού, ήταν ο λόγος που το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας δεν χρησιμοποίησε όλες τις κλίνες της Μ.Ε.Θ. την περίοδο της πανδημίας!
-Επομένως, για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χρειάζεται προσωπικό. Σε όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπάρχουν κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε άλλο λιγότερα και σε άλλο περισσότερα. Όταν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, λειτούργησαν οι μισές κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αντιλαμβάνεστε πως είναι δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, να λειτουργήσει ομαλά μία δεύτερη Μ.Ε.Θ. για παιδιά.
-Κατά την άποψη μας, πρέπει να δημιουργηθούν δύο και όχι μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η μία να λειτουργεί στο (πανεπιστημιακό) Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, για να καλύψει όλο τον Έβρο, το νησί της Σαμοθράκης και την Ροδόπη. Και η δεύτερη Μ.Ε.Θ., να λειτουργήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, για να καλύψει τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Θάσου, Δράμας, Ξάνθης.
-Αναρωτιόμαστε, αν το αίτημα για την λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για παιδιά σε νοσοκομείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μπορεί να συνδυαστεί με την διεκδίκηση της Ιατρικής Σχολής στην Καβάλα. Θεωρούμε πως αν ιδρυθεί Ιατρική Σχολή στην Καβάλα, θα αναβαθμιστεί και η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, το οποίο θα προσελκύσει αξιόλογους επιστήμονες γιατρούς. Κάποιοι από τους γιατρούς αυτούς, θα αναλάβουν την λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για παιδιά. Εμείς προτείνουμε, η Ιατρική Σχολή και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά, να στεγαστούν στο (ταλαιπωρημένο) κτήριο στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, απέναντι από το καρνάγιο. Η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας θα κάνει την απαραίτητη επαφή με τα Υπουργεία παιδείας, υγείας και με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Εάν πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα αποκτήσει δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία και δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για παιδιά!
-Έως τότε, καλούμε την διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, να ζητήσει την συνδρομή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, ώστε μερικές από τις κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ενήλικες, να μετατραπούν σε κλίνες για παιδιά (δύο, ή τρεις κλίνες). Το ίδιο να γίνει και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, για την ανατολική πλευρά της Περιφέρειας. Η λύση υπάρχει. Η βούληση των εμπλεκόμενων;
-Οι πολίτες έδωσαν την αφορμή, για να ικανοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα της λειτουργίας Ιατρικής Σχολής στην Καβάλα και συγχρόνως της δημιουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για παιδιά σε ένα αναβαθμισμένο, πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Η μπάλα βρίσκεται, πλέον, στο γήπεδο των πολιτικών προσώπων, αιρετών της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, για να κάνουν παιχνίδι εκείνοι.