Την πρώτη από τις τρεις βασικές θεματικές ενότητες, τουλάχιστον φέτος, του φεστιβάλ Cosmopolis, με την ονομασία CosmoHome, παρουσίασαν ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια», Παναγιώτης (Τάκης) Αγγελίδης και ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του φεστιβάλ, Άκης Ζοπόγλου, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021. Η παρουσίαση έγινε στην οδό Πιπίνου, στην παλιά πόλη, που αναπλάστηκε και έγινε πεζόδρομος. Ο δήμαρχος δήλωσε δικαιωμένος για το έργο, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής όταν σχεδιάστηκε, ενώ ήταν αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας. Η χρηστικότητά του, είπε, φάνηκε αμέσως!

Όσον αφορά το φεστιβάλ Cosmopolis, η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει τμηματικά και επιφυλάσσει εκπλήξεις, για τον ερχόμενο χειμώνα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια». «Στηρίξαμε από την αρχή την διοργάνωση, παρά τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, γιατί θεωρούμε ότι το φεστιβάλ Cosmopolis είναι σημαντικό για τον πολιτισμό και την τουριστική προβολή της Καβάλας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με μεθοδικότητα και με στόχο, να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε το φεστιβάλ. Δεν πρέπει να είναι ένα πυροτέχνημα τεσσάρων ημερών, αλλά να γίνει η δύναμη, που θα ενεργοποιήσει μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για τον πολιτισμό. Λέγοντας Cosmopolis, εννοούμε ότι η πόλη παράγει πολιτισμό. Πρέπει να μας χαροποιεί ότι «παντρεύουμε» εκδηλώσεις, για να δημιουργήσουμε κάτι μεγαλύτερο. Η ζωή, άλλωστε, εξελίσσεται και πρέπει να ανανεωνόμαστε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος.

Ο Π. Αγγελίδης ευχήθηκε να επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες την πραγματοποίηση όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και σημείωσε πως μέσα από την συνετή οικονομική διαχείριση, θα επιτευχθεί ο στόχος της μέγιστης ανταποδοτικότητας.

Τις εκδηλώσεις του προηγούμενου έτους (2020) παρακολούθησαν γύρω στους 4.000 θεατές. Φέτος, όπως σημείωσε ο Άκης Ζοπόγλου, η πρόβλεψη είναι ότι το φεστιβάλ θα προσελκύσει γύρω στους 30.000 επισκέπτες, ενώ τα προσεχή έτη θα φτάσουν τους 100.000 ετησίως! Ο καλλιτεχνικός σύμβουλος παρουσίασε την ενότητα CosmoHome, η οποία θα διαρκέσει από τις 8 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου 2021 και θα περιλαμβάνει μουσικές δράσεις, κυρίως, στην παλιά πόλη και στην αγορά Αγίου Νικολάου. Η ενότητα αυτή είναι εμπνευσμένη από τα τραγούδια του Αργύρη Μπακιρτζή, τα οποία ύμνησαν την Καβάλα, την πόλη που εργάστηκε και ζει οικογενειακώς αρκετές δεκαετίες.

Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας (σ.σ. η πρόεδρος Σώτη Τυρολόγου), του συλλόγου Μικρασιατών «Η μνήμη» (σ.σ. η πρόεδρος Σοφία Τσίγκου) και του συλλόγου κατοίκων της παλιάς πόλης, «Το κάστρο» (σ.σ. το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Λίλα Μπρουκάκη), που παρουσίασαν την συνεργασία τους με τίτλο: «Η γεωγραφία των συναισθημάτων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ