-Το να πιστεύεις, έπειτα από τέσσερα έτη, ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα επισκευάσει την γέφυρα στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, ή θα κατασκευάσει καινούργια (σ.σ. αυτό το σενάριο ξεχάστε το(!), γιατί απαιτεί χρόνο και χρήμα), είναι τουλάχιστον αφέλεια. Αναφερόμαστε, πρωτίστως, στην δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, ο οποίος άφησε να περάσει μία τετραετία δείχνοντας «καλή πίστη» στα λεγόμενα της περιφερειακής διοίκησης και των στελεχών της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», ότι οι μελέτες θα είναι έτοιμες κάποτε!

-Μέσα στην τετραετία αυτή, αποδείχτηκε πως η γέφυρα δεν έχει καμία χρησιμότητα, αφού η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε, με την (μικρή) διαπλάτυνση που έγινε προς την πλευρά του παλιού νοσοκομείου. Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, έδειξε ενδιαφέρον μετά το ατύχημα και ανέλαβε την δέσμευση, να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια την απαραίτητη μελέτη. Έκτοτε, το αποτέλεσμα είναι μηδενικό! Δεν προχώρησε τίποτα. Τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα συμπληρωθεί μία πενταετία και το «κομμένο» σε δύο τμήματα κατάστρωμα της γέφυρας παραμένει ανέγγιχτο. Δεν απομακρύνθηκαν ούτε τα συντρίμμια τσιμέντου, μετά από την αυτοψία των μηχανικών της «Εγνατία Οδός Α.Ε.». Και, βεβαίως, γιατί να ενδιαφερθεί η εταιρεία για την απομάκρυνσή τους;

-Θα συμπληρωθούν πέντε έτη από την υποχώρηση τμήματος του καταστρώματος της γέφυρας και δεν γνωρίζουμε εάν το ατύχημα προκλήθηκε από το βάρος του διερχόμενου γερανοφόρου οχήματος, ή από τυχόν τεχνική αστοχία σε κάποιο σημείο της γέφυρας. Πέντε έτη μετά, επίσης, δεν υπάρχει απόφαση, αν η γέφυρα θα επισκευαστεί και θα ενισχυθεί, ή θα κατεδαφιστεί. Έπειτα από πέντε έτη, δεν έγινε μία απλή μελέτη στατικής επάρκειας. Ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα, αν ο «τραυματισμός» της γέφυρας γινόταν από σεισμικό φαινόμενο! Πιθανόν στην περίπτωση αυτή, να κηρυσσόταν ακατάλληλη αμέσως και κατεδαφιστέα.

-Το ζήτημα της γέφυρας στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, πλέον, έχει υπερβεί την λογική. Αλλά, δεν φαίνεται να απασχολεί και τους Καβαλιώτες, που έχουν συνηθίσει στην ασχήμια, στην απραξία, στην μετριότητα, την μιζέρια και στην καφενειακού τύπου κριτική. Δηλαδή, «να ‘χαμε, να λέγαμε»! Προφανώς, το εξήντα τοις εκατό και πλέον των Καβαλιωτών, που δεν προσήλθαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η εικόνα της μισοκατεστραμμένης γέφυρας μέσα στην πόλη δεν τους αφορά. Το πρόβλημα θα λύσει ο περιφερειάρχης Κομοτηνής! Σε τέτοιους πολίτες, αξίζουν τέτοιοι τοπικοί άρχοντες.

-Όσον αφορά τον δήμαρχο Καβάλας, που είχε τα «χέρια δεμένα» την τετραετία αυτή, επειδή άσκησε διοίκηση με 9+1 δημοτικούς συμβούλους, εάν εισηγούνταν την κατεδάφιση της γέφυρας στο δημοτικό συμβούλιο, θα εξασφάλιζε την ομόφωνη έγκριση όλων των παρατάξεων. Και με την «εντολή» αυτή, θα κατεδάφιζε την γέφυρα την επόμενη ημέρα! Είχε την ευκαιρία, για ένα σημαντικό ζήτημα, να κάνει πράξη το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων, που προέβλεπε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ωστόσο πήρε την πολιτική ευθύνη και την μοιράστηκε με τον περιφερειάρχη. Ο περιφερειάρχης «τιμωρήθηκε» στις εκλογές, ενώ ο δήμαρχος επιβραβεύτηκε για την απραξία του!

-Απέμειναν δύο μήνες έως την λήξη της τρέχουσας δημοτικής θητείας. Υπάρχει χρόνος για να ληφθεί ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο και να αρχίσει η κατεδάφιση της γέφυρας, πριν φύγει και το έτος 2023. Εξαρτάται από τον δήμαρχο, να ζητήσει την «εντολή» του δημοτικού συμβουλίου. Αλλιώς, θα περιμένει από το νέο έτος, για να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον ο νέος περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης. Από την «Εγνατία Οδό Α.Ε.», δεν περιμένουμε κάτι παραπάνω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ