Ï Õðïõñãüò ÅèíéêÞò Áìýíçò Íßêïò Ðáíáãéùôüðïõëïò óôçí 3ç ÔñéìåñÞ ÓõíÜíôçóç Õðïõñãþí Áìýíçò ÅëëÜäïò – Êýðñïõ – ÉóñáÞë, ç ïðïßá ðñáãìáôïðïéÞèçêå ôçí ÐÝìðôç 12 Íïåìâñßïõ 2020, óôç Ëåõêùóßá.

-Είναι φανερό, έπειτα από τόσα έτη, ότι η φύλαξη των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, δεν είναι αρκετή και ικανή να σταματήσει και το κυριότερο, να αποτρέψει την ροή μεταναστών προς την Ελλάδα. Θα επιμείνουμε στον χαρακτηρισμό του μετανάστη, διότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων επιχειρούν να εισέλθουν, παράνομα, στην Ελλάδα, δεν προέρχεται από εμπόλεμες χώρες που γειτνιάζουν με την χώρα μας. Πρόσφυγας λογίζεται, ο συνάνθρωπος που εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του λόγω πολεμικής σύρραξης και εισέρχεται σε γειτονικό κράτος. Απ’ όσο γνωρίζουμε, η Ελλάδα δεν συνορεύει με κράτος που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

-Όσοι εισέρχονται, επομένως, στην Ελλάδα, φίλτατε υπουργέ μετανάστευσης και ασύλου, Νίκο Παναγιωτόπουλε, οφείλουν να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία εάν δεν διαθέτουν, έπρεπε να εξασφαλίσουν στο πρώτο κράτος υποδοχής τους. Όταν κάποιος εισέλθει παράνομα και χωρίς έγγραφα, δεν τον υποδέχεσαι σε δομή φιλοξενίας, ούτε τον κρατάς εκεί, έως ότου του βγάλει το ελληνικό κράτος νέα ταξιδιωτικά έγγραφα και του χορηγήσει άσυλο. Πως μπορεί να γνωρίζει το ελληνικό κράτος ποιον φιλοξενεί, χωρίς να έχει στα χέρια του κάποιο νόμιμο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί την ταυτότητα του ατόμου; Εάν κάποιο άτομο εκμεταλλεύτηκε την εσωτερική αναταραχή στην πατρίδα του και δραπέτευσε από την φυλακή, πως θα το διαπιστώσει η Υπηρεσία υποδοχής του ελληνικού κράτους, για να μην εγκρίνει την παραμονή και την χορήγηση ασύλου;

-Πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να ταυτοποιούνται στο πρώτο κράτος υποδοχής και από εκεί να προωθούνται, αν πληρούν τις προϋποθέσεις, προς τον τελικό προορισμό τους. Το φαινόμενο να κάνουν «περιοδεία» στις δομές φιλοξενίας πρέπει να τερματιστεί. Άρα, για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα, χρειάζεται να γίνει γνωστό πως δεν θα παρέχεται φιλοξενία και άσυλο σε άτομα χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα και σε άτομα που επιχειρούν με δόλιο τρόπο να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.

-Όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας, θα συμφωνήσουμε με τον Ν. Παναγιωτόπουλο, ότι είναι απαραίτητη η διαβούλευση πριν ληφθεί απόφαση για την σύσταση, ή την κατάργηση, μιας δομής. Δυστυχώς, η κεντρική διοίκηση δεν διαβουλεύτηκε σε καμία περίπτωση με την τοπική κοινωνία, όπου κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν τέτοιες δομές. Μη εξαιρουμένης και της Καβάλας, όπου το δημοτικό συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση, δεν ενέκρινε την σύσταση δομής εντός του αστικού ιστού. Και συγκεκριμένα εντός του παλιού στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι. Εάν η κεντρική διοίκηση έκανε διαβούλευση, πολύ δύσκολα η τοπική κοινωνία θα συναινούσε να μεταφερθούν οι μετανάστες στο παλιό στρατόπεδο.

-Περιμένουμε από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, που είναι βουλευτής Καβάλας, να εισακούσει το αίτημα της Καβαλιώτικης κοινωνίας και να καταργήσει την δομή στο Περιγιάλι. Όσοι φιλοξενούμενοι δεν έκαναν αίτηση για την χορήγηση ασύλου από το ελληνικό κράτος, να μεταφερθούν στην χώρα που θέλουν να κάνουν αίτηση. Οι αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα, να συγκεντρωθούν σε έναν χώρο στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου θα κατασκευαστούν υποδομές με χρηματοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Τις προάλλες, ήρθε στην Ελλάδα η γενική διευθύντρια του Δ.Ο.Μ. και «ξεναγήθηκε» από τον Ν. Παναγιωτόπουλο στην δομή φιλοξενίας στο Σχιστό. Γιατί, υπουργέ, δεν είπατε στην γενική διευθύντρια να «μεσολαβήσει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα να κλείσουν, για να αποτραπεί η ροή των μεταναστών που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα. Να έρχονται μόνο εκείνοι που συνειδητά επιλέγουν την Ελλάδα, για να ζήσουν νόμιμα και με σεβασμό στον τόπο που τους φιλοξενεί. Και, επιτέλους, θα ζητήσει η ελληνική πλευρά να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που ενθαρρύνουν την παράνομη διακίνηση μεταναστών;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ