Επίσκεψη στα πληγέντα από την ξηρασία χωράφια της τενάγιας και παρατενάγιας περιοχής των Δήμων Καβάλας, Παγγαίου και Δοξάτου, πραγματοποίησε, την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024,  ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο και Δράμας, Μιχάλη Μουρβετίδη, καθώς και από τον εντεταλμένο σύμβουλο επί αθλητικών θεμάτων, Στέλιο Ιγνατιάδη. Στην συνέχεια, επισκέφτηκε μία σχολάζουσα γεώτρηση που ενεργοποιήθηκε, για να αρδεύσει έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων στην περιοχή των τεναγών ενδυναμώνοντας την αρδευτική δυνατότητα. Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες αναζητούν και άλλες σχολάζουσες γεωτρήσεις, ώστε να ενεργοποιηθούν και πάλι, με σκοπό να προσφέρουν το πολύτιμο για τις καλλιέργειες νερό που φέτος σπανίζει λόγω της ξηρασίας. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, φέτος αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά προσπαθούμε κατά τόπους να βλέπουμε τις διαθέσιμες λύσεις, ώστε να μειώσουμε τις συνέπειες που έχει αυτή η κατάσταση στην γεωργική παραγωγή. Με μία συνεργασία που είχαμε με τον Τ.Ο.Ε.Β. Βοϊράνης και τον πρόεδρό του, Σωτήρη Παπαδόπουλο, βρήκαμε μία διέξοδο στο πρόβλημα και όλοι μαζί, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, δώσαμε μία λύση ενίσχυσης της άρδευσης, καθώς όπως γνωρίζετε, όλα τα ποτάμια της περιοχής έχουν μειώσει στο ελάχιστο τα παρεχόμενα ύδατα. Είναι ένα φαινόμενο που μας έχει απασχολήσει πολύ και διαμορφώνουμε έναν σχεδιασμό που εκτιμούμε ότι θα περιλαμβάνει είκοσι πέντε νέες γεωτρήσεις με φωτοβολταϊκά, που θα τον καταθέσουμε στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, αρχίσαμε τους αναδασμούς στο αγρόκτημα Δοξάτου και συνεχίζουμε και αλλού. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την βελτίωση των συνθηκών της γεωργικής παραγωγής με βάση τους παραπάνω άξονες. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν, στο να δοθεί σε λειτουργία η γεώτρηση για την ενδυνάμωση της άρδευσης», είπε ο περιφερειάρχης.

Ο Θόδ. Μαρκόπουλος ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την άμεση ανταπόκριση του και δήλωσε: «Παλαιότερα έζησα μία άλλη εποχή, που η έδρα της Περιφέρειας, η Κομοτηνή, ήταν ένα αγκάθι για ότι θέλαμε να κάνουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και την Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Με την παρέμβαση που έκανε ο περιφερειάρχης, βοήθησε να έχουμε μία αντιμετώπιση στο πρόβλημα. Μπορεί η κλιματική αλλαγή να δημιουργεί προβλήματα, αλλά η Περιφέρεια βοηθάει να τα αντιμετωπίζουμε».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας ευχαρίστησε, επίσης, τον περιφερειάρχη και επεσήμανε ότι, μαζί με τις Υπηρεσίες του, βρίσκονται σε μία διαρκή ετοιμότητα για να βρεθούν κι άλλες λύσεις αντιμετώπισης της πολύ άσχημης κατάστασης που έχει προκαλέσει η ξηρασία. Οι εκπρόσωποι του Τ.Ο.Ε.Β. και των αγροτικών συλλόγων, Σωτήρης Παπαδόπουλος, Κώστας Στεφανίδης, Παντελής Πεσκελίδης, που ήταν παρόντες, ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για την άμεση αντίδραση τους στην εξεύρεση λύσης και υποβοήθησης του έργου των γεωργών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ