-Η δημιουργία μιας εφηβικής ομάδας στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, θεωρούμε πως θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση του στόχου που έβαλε η καλλιτεχνική διευθύντρια, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, να «ανοίξει» το θέατρο στους έφηβους και τις έφηβες της πόλης. Το βιωματικό εργαστήριο, που θα αρχίσει τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο, είναι η αφορμή για την «πρώτη γνωριμία». Επίσης, μερικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια) διαθέτουν αξιόλογες θεατρικές ομάδες, στις οποίες οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί κάνουν πολύ καλή δουλειά στον τομέα της θεατρικής παιδείας. Το πόσο σημαντική είναι η θεατρική παιδεία, φαίνεται και από την προσπάθεια του κορυφαίου θεατρικού Οργανισμού στην Ελλάδα, του Εθνικού Θεάτρου, που δημιούργησε εφηβική σκηνή το έτος 2021. Η εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Το θέατρο στο νέο σχολείο», που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020.

-Υποθέτουμε πως η παραπάνω Πράξη, θα συνεχιστεί και στην προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας πρέπει να εξετάσει αν μπορεί να ενταχθεί στο ίδιο πρόγραμμα, με σκοπό να λειτουργήσει την εφηβική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ακόμα, θα βοηθούσε μία συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ώστε να καταγραφούν οι θεατρικές ομάδες των σχολείων και αντληθούν από αυτές, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα σχηματίσουν τον πρώτο «πυρήνα» της εφηβικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

-Από κει και πέρα, θεωρούμε πως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας χρειάζεται και μία δεύτερη σκηνή μέσα στην πόλη, εκτός από το όμορφο, ζεστό, αλλά μικρό σε χωρητικότητα θεατών, δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Η σκέψη που είχε ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής, Θοδωρής Γκόνης, για την αξιοποίηση του πρώην κινηματογράφου Oscar, δεν υλοποιήθηκε και δεν θα υλοποιηθεί, αφού η αίθουσα απέκτησε νέα χρήση. Θα λέγαμε ότι είναι μία καλή λύση το αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά θα κλείσει για την ριζική ανακαίνιση και μετά από τις εργασίες, θα παραχωρείται για διάφορες εκδηλώσεις.

-Η Καβάλα, επομένως, χρειάζεται (και) έναν μεγαλύτερο θεατρικό χώρο. Με διπλάσια χωρητικότητα θεατών από το θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Τέτοιος χώρος στο κέντρο της πόλης μάλλον δεν υπάρχει. Σίγουρα δεν υπάρχει. Θα τολμήσουμε να προτείνουμε το κτήριο που στεγάζεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) στην περιοχή Αγίου Αθανασίου. Είναι ένα παλιό βιοτεχνικό κτήριο, το οποίο με την απαραίτητη χρηματοδότηση, θα μπορούσε να γίνει το καινούργιο δημοτικό θέατρο και η έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

-Θα ρωτήσετε, εύλογα, που θα μεταφερθεί η Δ.Ε.Υ.Α. Εμείς θα προτείνουμε το κτήριο όπου θα στεγαστούν όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, δηλαδή στην καπναποθήκη του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα για τα γραφεία της επιχείρησης, αλλά και για τα υπόλοιπα τμήματα, καθώς και χώρος στάθμευσης των οχημάτων. Νομίζουμε πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες, όταν οι Υπηρεσίες είναι συγκεντρωμένες στο ίδιο κτήριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ