Θα αποζημιωθούν με 25 εκατομμύρια ευρώ οι μυδοκαλλιεργητές

0

Ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας/Θάσου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, ενημερώνει τους μυδοκαλλιεργητές της περιοχής, ότι σε συνέχεια της ερώτησης που κατέθεσε στις 25 Ιουνίου 2021, αναφορικά  με το ζήτημα της αποζημίωσής τους, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που έχουν υποστεί λόγω της πανδημίας και της εμφάνισης του φυτοπλαγκτού, εκδόθηκε υπουργική απόφαση για οικονομική ενίσχυση 25 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του ΕΠΑΛΘ, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, η δράση 2 του Μέτρου 3.2.11 «Μέτρα για την δημόσια υγεία ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της covid 19» του ΕΠΑΛΘ, αφορά στην χορήγηση κεφαλαίου κίνησης, ή παροχή αντιστάθμισης  για την προσωρινή αναστολή, ή μείωση της παραγωγής και των πωλήσεων που υπέστησαν οι δικαιούχοι μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2020, ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις (φυσικά, ή νομικά πρόσωπα), που μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, οι δραστηριότητές τους αφορούν στην πάχυνση/εκτροφή θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, ειδών γλυκέων υδάτων, ή την καλλιέργεια οστράκων και γενικά την εκτροφή μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, διαθέτουν άδεια λειτουργίας μονάδας/μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε ισχύ, εμφανίζουν απώλειες κατά την περίοδο αναφοράς (έναντι του προηγούμενου έτους) βάσει της προτεινόμενης μεθοδολογίας και οφείλουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Το ύψος της αναλογούσας αποζημίωσης καλύπτει το σύνολο της προσδιορισθείσας απώλειας. Το μέγιστο ύψος της χορηγούμενης ενίσχυσης ανά πράξη προσδιορίζεται τόσο βάσει της ονομαστικής δυναμικότητας των παραγωγικών μονάδων υδατοκαλλιέργειας του δικαιούχου, όσο και βάσει της κατηγορίας μεγέθους στην οποία εντάσσεται. Θα ακολουθήσει έκδοση σχετικής πρόσκλησης. Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε τα εξής: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, καθώς η συνεργασία με τον υπουργό αποδίδει καρπούς για άλλη μια φορά. Η χαρά μου είναι μεγάλη, όταν βλέπω δίκαια αιτήματα συμπολιτών μου να ικανοποιούνται. Οι προσπάθειές μου για τη κάλυψη των ζημιών λόγω του φυτοπλαγκτού συνεχίζονται».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ