– Γύρω στις δεκαπέντε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, θα έχουμε το 2017 στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας.
– Αριθμός σαφώς μειωμένος, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και η βασική αιτία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ο.Λ.Κ., είναι η ταραγμένη κατάσταση στη γειτονική χώρα της Τουρκίας και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, που είναι αφετηρία για αρκετές κρουαζιέρες που έχουν ενδιάμεσο σταθμό την Καβάλα.
– Δεν βλέπω το λόγο, γιατί πρέπει να τα «βάψουμε μαύρα», επειδή θα έρθουν λιγότερα κρουαζιερόπλοια φέτος. Αντιθέτως, αυτή η έκτακτη κατάσταση, πρέπει να ωθήσει τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό κρουαζιέρας, να αναζητήσουν λύσεις.
– Εάν συνεχιστεί η αστάθεια στην Τουρκία, είμαι σίγουρος ότι οι εταιρείας κρουαζιέρας δεν θα «καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα», αλλά θα επαναξιολογήσουν τα προγράμματα τους και θα βρούνε άλλους προορισμούς.
– Οι Καβαλιώτες, επομένως και ειδικότερα αυτοί που χειρίζονται το θέμα του τουρισμού κρουαζιέρας, πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε (στενά) τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη αγορά. Να εκμεταλλευτούμε τις αλλαγές που είναι βέβαιο πως θα γίνουν, προς όφελος του τόπου.
– «Η κρίση «γεννάει» ευκαιρίες», λένε κάποιοι. Οι κρουαζιέρες δεν πρόκειται να σταματήσουν, γιατί υπάρχει ένα σημαντικό κοινό που τις προτιμάει ως μέσο γνωριμίας με νέους προορισμούς και οικονομικών διακοπών. Η κρουαζιέρα είναι ανερχόμενο είδος τουρισμού και παρά τα προβλήματα, πολιτικά, οικονομικά κ.ά., θα συνεχίσει την ανοδική της τάση.
– Αυτό που πρέπει να κάνει ο Ο.Λ.Κ., είναι να ολοκληρώσει τις υποδομές στο λιμάνι, να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε η Καβάλα να βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για αφετηρία κρουαζιέρων (home port) στο Αιγαίο.
– Η αύξηση των συνδέσεων του αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος» με περισσότερα αεροδρόμια του εξωτερικού, είναι μία προοπτική που πρέπει να αξιοποιηθεί, για το στόχο αυτό.