Μια ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση βιβλίου των εκδόσεων ΞΥΡΑΦΙ, γραμμένο από δυο
Ολλανδέζες που ερωτεύτηκαν το νησί, ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ, για πολλά χρόνια
Ένα ακόμη βιβλίο των εκδόσεων ΞΥΡΑΦΙ, του δικού μας δημοσιογραφικού οργανισμού, κυκλοφόρησε πρόσφατα. Είναι το βιβλίο «ΘΑΣΟΣ ΦΥΣΙΚΑ», που τώρα κυκλοφόρησε η έκδοση στα Ελληνικά, ενώ πριν μερικά χρόνια κυκλοφόρησε, πάλι από τις εκδόσεις ΞΥΡΑΦΙ, το ίδιο βιβλίο στην Αγγλική γλώσσα. Συγγραφείς είναι οι Βαρβάρα Γιαννάκου Teunissen και η Roos Gruwel και με διοργσνωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιμεναρίων ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, διοργάνωσαν την πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του έργου τους.
Λεπτομέρειες για το βιβλίο και την εκδήλωση παραθέτουμε με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος και έγραψε η Αναστασία Τσώμου:
Και εγένετο η πρώτη παρουσίαση βιβλίου στη βιβλιοθήκη του πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων “Το Κάστρο”.
Μετά την πιλοτική λειτουργία της βιβλιοθήκης κυρίως με δράσεις για μικρά παιδιά, δίνουμε τη σκυτάλη του αγώνα της φιλαναγνωσίας στους ντόπιους συγγραφείς.
Η αρχή έγινε με το ” ΘΑΣΟΣ ΦΥΣΙΚΑ” ένα πολύ πλούσιο, ιδιαίτερο και όντως αντιπροσωπευτικό βιβλίο για τον τόπο μας.
Δύο Ολλανδέζες: η Θεολογίτισσα Βαρβάρα Γιαννάκου Teunissen και η Ποταμιώτισσα Roos Gruwel θεώρησαν χρέος τους να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι ζούσαν σε απόλυτη αρμονία με την φύση και αξιοποιούσαν όσα αυτή απλόχερα τους χάριζε.
Έτσι με δουλειά μυρμηγκιού επί μία δεκαετία από αρχές του ’90 περίπου “συναρμολογούν ” το ΘΑΣΟΣ ΦΥΣΙΚΑ.
Πρόκειται για μία πλούσια και κοπιαστική καταγραφή της βιοποικιλότητας του νησιού, των συνηθειών, των παραδόσεων, των εθίμων, των προϊόντων που παράγονται αλλά και του μόχθου της λύπης και της χαράς των ανθρώπων που έζησαν στις μικρές μας κοινωνίες.
Γίνεται μία λεπτομερής αναφορά στη χλωρίδα του νησιού στα δέντρα στους θάμνους, τα οπωροφόρα στα άγρια χόρτα κ λαχανικά, στα βότανα, στα άγρια φυτά στις ποικιλίες των μανιταριών, με πολλές πληροφορίες για τον τόπο, τον τρόπο συλλογής, τις χρήσεις των φυτών κ των καρπών με αναφορές από τη μυθολογία την αρχαιότητα έως και τις σημερινούς τρόπους αξιοποίησης από τους ντόπιους (συνταγές: πίτες φτεροκεφτέδες, σαραγλί, γλυκά του κουταλιού, γιατροσόφια).
Λεπτομερής είναι και η αναφορά στην πανίδα του νησιού μας από τα είδη των φιδιών, τα αμφίβια, τα ασπόνδυλα μέχρι και τα είδη της πεταλούδας, τα πουλιά κ.α με γλαφυρή αναφορά στα θηράματα στα ψάρια, στα θαλασσινά στον τρόπο συλλογής (μαλλούσες, πεταλίδες κ.α) και τον τρόπο αξιοποίησης προς τέρψη (μαλουσοκεφτέδες)..
Καταγράφονται ήθη, έθιμα και παραδόσεις άλλες φορές από την πένα των συγγραφέων κ άλλες φορές από μαρτυρίες ανθρώπων που “πέρασαν” και άφησαν τα ίχνη τους στις μικρές κοινωνίες μας.
Στην ενότητα “Χωριά και Άνθρωποι” απλοί, καθημερινοί είναι οι ήρωες που ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο συγγραφέας σαν από μηχανής θεός ορίζει τις μοίρες τους, εδώ οι ήρωες με τη ζωή και τα βιώματά τους είναι αυτοί που ορίζουν τη ροή της αφήγησης του βιβλίου.
Τέλος άρτια είναι και η καταγραφή της πολιτιστικής ζωής του νησιού με αναφορές εκτός των άλλων στους ντόπιους λαϊκούς καλλιτέχνες όπως Κώστα Λόβουλο, Κωστή Χρυσόγελο, Άγγελο Ζαγοριανό κ.α.
Ως Πολιτιστικός Σύλλογος, αναγνωρίζουμε το έργο τους και τις ευχαριστούμε για αυτή την πλούσια παρακαταθήκη.
Το βιβλίο διατίθεται σε Αγγλικά και Ελληνικά και μπορείτε να το εφοδιαστείτε από την ίδια την συγγραφέα ( τηλ. 697 359 5597) ή από τις εκδόσεις ΞΥΡΑΦΙ.