Υπογράφηκαν την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές, Άρτα-Πρέβεζα, βορειοδυτική Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία. Οι συμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση. Τις συμβάσεις για την Άρτα-Πρέβεζα και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο υπέγραψαν, ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ., Γρηγόρης Στεργιούλης, ενώ τη σύμβαση για την Αιτωλοακαρνανία υπέγραψαν, ο υπουργός και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει, σύντομα, η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης και για τις θαλάσσιες περιοχές. Επίσης, υπογράμμισε την αδιαπραγμάτευτη πολιτική του Υπουργείου, για την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων για την έρευνα υδρογονανθράκων. «Για εμάς, η τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι έννοια κενή περιεχομένου», τόνισε και συμπλήρωσε: «Συνεπώς, οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των αρμόδιων ελληνικών αρχών ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι εργασίες αυτές να είναι συμβατές και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil and Gas, Μαθιός Ρήγας, είπε τα εξής: «Είναι μία εξαιρετική συνεργασία που έχουμε διαχρονικά με το Υπουργείο και ανοίγει ένας νέος κύκλος. Έχει ξαναπεράσει από έρευνα υδρογονανθράκων η Αιτωλοακαρνανία, από τη δεκαετία του ‘60 που ήταν εδώ η BP, από τη δεκαετία του ‘80 με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων. Έγιναν πολλές σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, που δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Ακολούθησαν δεκαπέντε χρόνια απραξίας και το 2014, άρχισε πάλι το άνοιγμα της περιοχής. Τι άλλαξε και γιατί πιστεύουμε σήμερα ότι μπορούμε να βρούμε πετρέλαιο; Άλλαξε, πρώτα απ’ όλα, η ομάδα που θα διαχειριστεί την περιοχή, η Repsol, o εκπρόσωπος της οποίας, Willy Hernandez, είναι σήμερα εδώ και η Energean, με το μοντέλο της αρμονικής συνύπαρξης με τις τοπικές κοινωνίες και την περιβαλλοντική ευαισθησία.

Αυτό που άλλαξε, επίσης, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σπουδαίες ανακαλύψεις σε παρόμοιες περιοχές με τις δικές μας στην Ιταλία και την Αλβανία και αυτό μας ωθεί να ρισκάρουμε να επενδύσουμε Γιατί, οι επενδύσεις στις έρευνες είναι ρίσκο, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιοχές. Εμείς είμαστε και θα είμαστε παρόντες, παράγουμε πετρέλαιο στον Πρίνο, ερευνούμε τη δυτική Ελλάδα, έχουμε δραστηριότητα στο εξωτερικό και δημιουργούμε μία εταιρεία που μας κάνει περήφανους και νομίζω κάνει περήφανους όλους το ότι σήμερα είμαστε στην Ελλάδα, στο Μαυροβούνιο, το Ισραήλ.

Όπως και στα Ιωάννινα, θα αρχίσουμε με αεροβαρυτικές έρευνες και θα συνεχίσουμε με σεισμικές έρευνες, θα εντοπίσουμε τους στόχους στους οποίους θα κάνουμε γεωτρήσεις και αν έχουμε ανακάλυψη, τότε και μόνο τότε, θα μπορούμε να μιλήσουμε για αποθέματα, για κοιτάσματα και νούμερα. Από εμένα δεν θα ακούσετε ποτέ μεγάλα λόγια. Χαίρομαι που άκουσα τον υπουργό να λέει το ίδιο, γιατί έχουν ακουστεί πολλά για εκατομμύρια βαρέλια, για δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που υπάρχουν στο υπέδαφος της Ελλάδας. Δεν είναι ώρα για λόγια, είναι ώρα για δουλειά.

Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι μπορεί να φαντάζονται ότι θα γίνουν Σαουδάραβες, ή αντίθετα, μπορεί να καταστραφεί η περιοχή τους. Το παράδειγμα του Πρίνου, όπου τριάντα έξι χρόνια τώρα παράγουμε πετρέλαιο και δημιουργούμε θέσεις εργασίας, δίπλα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, δίπλα σε δεκαπέντε παραλίες με «γαλάζιες σημαίες», όπου ο τουρισμός, η αλιεία και οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όχι μόνο δεν έχουν επηρεαστεί, αλλά έχουν τονωθεί, είναι ο οδηγός μας και η εγγύηση ότι, όπου πάει η Energean θα τηρηθεί το ίδιο περιβαλλοντικό μοντέλο και η ίδια συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν συμβάλλει σε αυτή την πορεία. Είναι μία δραστηριότητα που άρχισε με την προηγούμενη κυβέρνηση, ολοκληρώνεται με τη σημερινή, άρχισε με μία άλλη διοίκηση της ΕΔΕΥ, ολοκληρώνεται με τη σημερινή. Το μήνυμα είναι, ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε την Exxon και άλλες εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα, πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, ότι μπορούμε, διαχρονικά, να συνεχίζουμε τις επενδύσεις, ανεξάρτητα με το τι γίνεται στο πολιτικό τοπίο και αυτό θα είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ