«Θα μιλήσουμε για ένα έργο, που αποτέλεσε βασικό στοιχείο της συμφωνίας για την διέλευση του αγωγού Τ.Α.Ρ. από την περιοχή μας», είπε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, κατά την παρουσίαση της «τελικής φάσης» του έργου υδροδότησης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης. Η διέλευση του αγωγού Trans Adriatic Pipeline από τα τενάγη Φιλίππων (και από την βόρεια Ελλάδα γενικότερα) εγκρίθηκε από την κεντρική διοίκηση, ως έργο στρατηγικής και εθνικής σημασίας.
Η κοινοπραξία του T.A.P., στο πλαίσιο κατασκευής του έργου και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όφειλε να προσφέρει κάποια ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Στους περισσότερους Δήμους δόθηκαν οχήματα πρώτης ανάγκης. Η τέως δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ζήτησε την χρηματοδότηση για την σύνδεση του αγωγού που μεταφέρει νερό από τις πηγές Βοϊράνης στην Καβάλα, με το δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε. Φιλίππων, για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ποσότητας και κυρίως της ποιότητας του πόσιμου νερού. Θα μπορούσε να ζητήσει την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ή σε κάποιο Τομεακό Πρόγραμμα Υπουργείου, ή στο Ε.Σ.Π.Α.
Πρόκειται, επομένως, για το ανταποδοτικό όφελος στο έργο του T.A.P. Η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας στην διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, δεν δόθηκε επειδή θα υδροδοτηθεί η Δ.Ε. Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης. Η καθυστέρηση, όμως, στην υλοποίηση του έργου της υδροδότησης, έβαλε σε κίνδυνο την χρηματοδότηση από τον T.A.P.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, υποβλήθηκε αίτημα στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», του Υπουργείου υποδομών και μεταφορών, το οποίο αφορά στην χρηματοδότηση της κατασκευής του συνόλου του έργου, που θα έχει προϋπολογισμό, περίπου, 10 εκατομμύρια ευρώ. Από το δίκτυο θα υδρεύονται οι οικισμοί Λυδίας, Κρηνίδων, Φιλίππων, Κρυονερίου, Λιμνιών, Πολυστύλου, Δάτου, Μικροχωρίου, Αμυγδαλεώνα, Ζυγού και Νέου Ζυγού, με συνολικό μήκος δικτύου 26.000 μέτρων.
Προβλέπεται η κατασκευή τριών (3) αντλιοστασίων σε θέσεις πλησίον εκκενωτών του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, που συνδέει τις πηγές Βοϊράνης με το κεντρικό αντλιοστάσιο ύδρευσης στα Αμισιανά και δύο (2) ενδιάμεσων αντλιοστασίων, σε κατάλληλες θέσεις επί των οδεύσεων προς τους οικισμούς Φιλίππων και Κρυονερίου. Το δίκτυο ύδρευσης θα διαθέτει σύστημα αυτοματισμού, τηλε-ελέγχου αντλιοστασίων και δεξαμενών, χλωρίωσης και ελέγχου του υπολειμματικού χλωρίου στις δεξαμενές.