Η Λαμπρινή Δουτσίνη είναι υποψήφια τοπική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ώρα Δημιουργίας». Συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχοντας στόχο την «αλλαγή σελίδας» στον Δήμο Καβάλας. «Η αυτοδιοίκηση είναι ευκαιρία για πράξεις ουσίας, μακριά από κόντρες πολιτικές και προσωπικές. Πιστεύω στην συλλογική δράση, την ενότητα και την συνεργασία», είπε στον «Κ.Τ.», ενώ πρόσθεσε για την επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφια δήμαρχο, Αναστασία Ιωσηφίδου, ότι: «Αποτελεί για μένα πρότυπο χάρη στο ήθος της, την ευαισθησία, τον δυναμισμό και το ειλικρινές ενδιαφέρον της για το καλό του τόπου. Την θαυμάζω και την εμπιστεύομαι». Αναλυτικά η συνέντευξη είναι η ακόλουθη:

Οι νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία απέχουν από τα κοινά, δεν ψηφίζουν καν στις εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, περιφερειακή και τοπική, υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες για πρώτη φορά και μάλιστα αξιόλογων ανθρώπων. Πώς τις σχολιάζετε;

Λ.Δ. Οι νέοι άνθρωποι, πράγματι, απέχουν από τα κοινά δείχνοντας με την στάση τους αυτή, ότι απορρίπτουν το ισχύον πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν τους εκφράζει, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αδιαφορούν. Ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές οι νέοι έχουν μία ενισχυμένη παρουσία και διεκδικούν το δικαίωμά τους να έχουν λόγο και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα. Αυτή η εξέλιξη συνιστά το πλέον ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον του τόπου μας, καθώς οι νέοι έχουν την δυναμική και τα προσόντα να οδηγήσουν στην αλλαγή της νοοτροπίας και στην ανάδειξη νέων αξιών. Η ελπίδα, την οποία εκφράζει η νέα γενιά, για να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας, φαίνεται πλέον να υπάρχει και να δυναμώνει. Η αλλαγή αυτή με γεμίζει υπερηφάνεια και αισιοδοξία. Εύχομαι σε όλους, από καρδιάς, καλή επιτυχία.

Έπαιξε ρόλο στην απόφασή σας να είστε υποψήφια τοπική σύμβουλος, η παρουσία της μητέρας σας στην προεδρία του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας;

Λ.Δ. Η ενασχόληση της μητέρας μου με την τοπική αυτοδιοίκηση ενίσχυσε τον θαυμασμό μου για την ίδια, καθώς όλα αυτά τα χρόνια, υπηρετεί την αυτοδιοίκηση με ήθος, αγάπη για τον συνάνθρωπο, γνήσιο ενδιαφέρον για την ανάδειξη της Καβάλας. Η ενασχόλησή της αυτή, μου δίδαξε την ενεργό συμμετοχή, την ανάληψη δράσης, την αγάπη για τον συνάνθρωπο και την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς, αρετές που προσπαθώ κι εγώ να μεταδώσω στα παιδιά μου, μέσα από το παράδειγμά μου. Άλλωστε, τι πιο υγιές από την ύπαρξη προτύπων ειδικά όσον αφορά την ανιδιοτελή προσφορά και την αγάπη για τον τόπο μας. Ένα τέτοιο πρότυπο είναι για μένα η μητέρα μου.

Τι θα λέγατε για να σας γνωρίσουν οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες;

Λ.Δ. Είμαι η κόρη του Γιάννη Δουτσίνη, υποστρατήγου ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και της Φωτεινής Κόγια. Είμαι μητέρα του Κωνσταντίνου και της Ιωάννας Σαρηνικολαίδου, δέκα και επτά ετών αντίστοιχα. Γεννήθηκα στην Καβάλα, με καταγωγή από το Τυχερό Έβρου. Είμαι φιλόλογος, εργάζομαι ως αναπληρώτρια. Μεγάλωσα και μένω μόνιμα στην Καβάλα με την οικογένειά μου. Πρόκειται για μία πόλη με σπουδαίες δυνατότητες, ισχυρές προοπτικές  και αξιόλογους ανθρώπους. Της αξίζει να γίνει ελκυστική, πρώτα για τους ίδιους τους Καβαλιώτες, αλλά και για όσους κάθε χρόνο την επισκέπτονται. Μέσα από τον συνδυασμό μας, είμαστε αποφασισμένοι να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια και να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία, ώστε η πόλη μας να λάμψει, να αναδειχθεί σε επίπεδο τουριστικό, με την εκμετάλλευση κάθε πόρου και κάθε ευκαιρίας που δίνεται σε όλα τα επίπεδα, ή ακόμη και ακαδημαϊκό, με την ανάδειξη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και των σχολών του που εδρεύουν στην πόλη μας. Στον τομέα αυτό, δεν μπορεί να είμαστε απλοί θεατές. Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο τόσο για την καλύτερη και πληρέστερη λειτουργία του, γιατί όχι και με την προσέλκυση ακόμα περισσότερων φοιτητών, όσο και με την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων που θα έχουν σαν στόχο την προβολή, αλλά και την προώθηση της τεχνογνωσίας που αποκτούν οι φοιτητές μας. Παράλληλα, οι συμπολίτες μας και η ποιότητα της καθημερινότητάς τους αποτελούν πρώτη μας προτεραιότητα. Στόχος μου, εφόσον οι συνδημότες μου με στηρίξουν, είναι να αναπτυχθεί μία ανοιχτή, άμεση επικοινωνία με όλους τους συμπολίτες μας που θα μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις ιδέες τους, μία επικοινωνία που θα στηρίζεται στον σεβασμό, την αγάπη για τον τόπο μας και την εμπιστοσύνη. Η πόλη μας οφείλει και μπορεί να είναι μία ανοιχτή αγκαλιά για όλους, που ταυτόχρονα θα προσφέρει λύσεις. Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω πως η αυτοδιοίκηση είναι ευκαιρία για πράξεις ουσίας, μακριά από κόντρες πολιτικές και προσωπικές. Πιστεύω στην συλλογική δράση, την ενότητα και την συνεργασία και να είστε σίγουροι, πως θα παλέψω γι’ αυτά τα στοιχεία με όλες μου τις δυνάμεις.

Γιατί επιλέξατε να κατέλθετε στις εκλογές με τον συνδυασμό «Ώρα Δημιουργίας», με επικεφαλής την Αναστασία Ιωσηφίδου;

Λ.Δ. Επέλεξα την παράταξη «Ώρα Δημιουργίας», γιατί θεωρώ το πρόγραμμα του συνδυασμού ως το πλέον ολοκληρωμένο, εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική ανάπτυξη της Καβάλας και την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, που μπορεί να κάνει την πόλη μας εξωστρεφή και ανταγωνιστική, με το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά στο συμφέρον της πόλης και στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Ενδεικτικά αναφέρω, τον καινοτόμο θεσμό της υιοθεσίας των γειτονιών και τον θεσμό της  γειτονιάς του Δήμου για έργα και παρεμβάσεις αρμοδιότητας της Υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου. Κομβικής σημασίας είναι η αναβάθμιση όλων των υπαρχουσών υποδομών, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων που αφορούν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ την ανάδειξη της χερσονήσου της Παναγίας, την ανάπτυξη του λιμενίσκου των Σφαγείων μέσω του δημοτικού λιμενικού γραφείου και την προσέλκυση ιδιωτικής επένδυσης για την δημιουργία υδατοδρομίου στην περιοχή με δρομολόγια προς όλα τα νησιά του Αιγαίου. Φυσικά, θα δώσουμε τον πρώτο λόγο στους νέους ενισχύοντας τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου νέων. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματος της παράταξης, είναι η επαναφορά του θεσμού του φεστιβάλ Cosmopolis στην προηγούμενη μορφή του και του θεσμού του Kavala Air Sea Show, το οποίο αν και μας έκανε διεθνώς γνωστούς δεν υλοποιείται πια, ενισχύοντας τον εμπορικό τους προσανατολισμό.

Η επικεφαλής μας, η Αναστασία Ιωσηφίδου, αποτελεί για μένα πρότυπο χάρη στο ήθος της, την ευαισθησία, τον δυναμισμό και το ειλικρινές ενδιαφέρον της για το καλό του τόπου μας. Επιπλέον, διαθέτει τις γνώσεις και την εμπειρία που απαιτούνται, καθώς και τις οργανωτικές ικανότητες που χρειάζονται στο τιμόνι του Δήμου. Χαίρομαι πολύ που μία γυναίκα σαν την Αναστασία Ιωσηφίδου, διεκδικεί δυναμικά την θέση της δημάρχου. Την θαυμάζω και την εμπιστεύομαι!

Πώς επιθυμείτε να δείτε την Καβάλα, το παρόν και το μέλλον της πόλης;

Λ.Δ. Η Καβάλα είναι μία πόλη ευλογημένη με σπουδαίο ιστορικό, πνευματικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον και παράλληλα είναι μία ζωντανή πόλη, με έντονη ζωή και εμπορική δραστηριότητα. Θεωρώ πως σήμερα, δεν αξιοποιούνται τα πλεονεκτήματα εκείνα και η δυναμική της πόλης, ώστε να αναπτυχθεί και να βαδίσει σταθερά προς το μέλλον και τον εικοστό πρώτο αιώνα. Παρουσιάζει μία εικόνα στασιμότητας, που σε κάποιες περιπτώσεις, δυστυχώς, αγγίζει και την εγκατάλειψη. Όπως ανέφερα προηγουμένως, οι νέοι άνθρωποι έχουν ελπίδα και αναγνωρίζουν πως το μέλλον της πόλης μας μπορεί να είναι λαμπρό, καθώς μέσα από το πρόγραμμά μας και την υλοποίηση των προτάσεων και πρωτοβουλιών μας, μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και κάθε δυνατότητα, ώστε να είναι μία πόλη φιλική, προσβάσιμη, ελκυστική, μία πόλη στολίδι, ζωντανή και δραστήρια, όπως της αξίζει.

Ποια προτεραιότητα θα βάλετε, εάν εκλεγείτε σύμβουλος στην Δημοτική Κοινότητα Καβάλας;

Λ.Δ. Αρχικά, θέλω να διευκρινίσω πως επέλεξα την Κοινότητα, γιατί είναι εκείνο το πρώτο θεσμικό όργανο, το οποίο έχει άμεση και προσωπική επαφή με τους συμπολίτες μας και τα προβλήματά τους. Πρώτη μου προτεραιότητα, λοιπόν, θα είναι η ενίσχυση της γειτονιάς, ώστε να εντοπίσουμε τις περιπτώσεις συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη και να βοηθήσουμε άμεσα με εχεμύθεια, σεβασμό, αγάπη και ευαισθησία όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Επιπλέον, λόγω ιδιότητας και ιδιοσυγκρασίας, στέκομαι δίπλα στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους και θα καταβάλλω τα μέγιστα, ώστε να έχουν μία κανονική καθημερινότητα. Άλλωστε, είναι αυτονόητο για μας πως όλοι είμαστε ίσοι. Επίσης, ως πολίτης, αντιμετωπίζω καθημερινά το πρόβλημα εύρεσης θέσης στάθμευσης, καθώς και το πρόβλημα της καθαριότητας του Δήμου, τομείς που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες και το ενδιαφέρον μου. Συνοψίζοντας λοιπόν, θέλω να υπογραμμίσω πως προτεραιότητα μου είναι, να δοθεί φωνή στον ίδιο τον πολίτη, για να γίνει ενεργό κύτταρο του Δήμου μας, ενώ παράλληλα να υιοθετηθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα, να δούμε με αισιοδοξία και να διεκδικήσουμε το αύριο που αξίζει στην Καβάλα μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ