Απορώ και εξανίσταμαι, για τη μη τοποθέτηση Καβαλιώτη βουλευτή στο υπουργικό συμβούλιο. Κέρδισε ο κύριος Μητσοτάκης, έχασε μερικώς η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος, που δεν έχουμε αυτή την φορά από την περιοχή μας, ούτε έναν υπουργό στο κυβερνητικό σχήμα! Δεν θέλω να πιστεύω ότι άρχισαν τα προεόρτια της αλαζονείας. Διάβαζα ότι λέγατε κύριε πρωθυπουργέ: «Όχι μία κυβέρνηση ισορροπιών, ή γεωγραφικής εκπροσώπησης, θα φτιάξω μία κυβέρνηση δουλειάς, μία κυβέρνηση ανθρώπων που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους». Δεν υπήρχε από αυτές τις περιοχές ένας βουλευτής με αυτά τα προσόντα; Υποτιμάτε και τον λαό που τους ψήφισε! Ο λαός της Καβάλας σας έκανε την τιμή να σας δώσει 4 βουλευτές κι αυτό ήταν το ευχαριστώ;
Να έχετε υπόψη σας, κύριε Μητσοτάκη, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαλύθηκε γιατί τους έλεγαν «πετάει ο γάιδαρος» και οι πιστοί του διαλαλούσαν: «Ναι, ναι, μόλις γύρισε από τον Άρη!». Δεν είχαν την ικανότητα να διαχειριστούν την εξουσία, δεν το γράφω για εσάς, αλλά για τους οπαδούς και τα στελέχη. Δεν θέλω να το συνδέσω με την απόσυρση του Καραμανλή, ούτε απ’ ότι θυμάμαι που μερικοί «διευθυντάδες» στα σχολεία θέλανε «κούληδες» εκπαιδευτικούς για να τους ελέγχουν.
Σχεδόν σε κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είχε την εκτίμηση στο Νομό Καβάλας και στους ψηφοφόρους του, να τοποθετεί κάποιον εκπρόσωπο της στο κυβερνητικό σχήμα από την εποχή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και μετέπειτα του Ανδρέα Παπανδρέου. Τοποθετήθηκαν υπουργοί που άλλαξαν θετικά το Καβαλιώτικο τοπίο και πανελλαδικά σε πολλούς τομείς. Μάλιστα, όταν διαμαρτυρήθηκε στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή κάποιος συντοπίτης μας, ότι παραπονιούνται οι Καβαλιώτες, απάντησε: «Δύο υπουργούς τους προσέφερα, τι περισσότερα θα μπορούσα να τους κάνω;». Δείχνοντας τι βάρος έχει για ένα Νομό η εκπροσώπηση του στο υπουργικό συμβούλιο. Ήταν όμως Μακεδόνας, συντοπίτης μας. Ας γυρίσουμε στο παρελθόν, από αυτά που ακούμε από τους συντοπίτες μας. Πριν από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, όχι μόνο δεν τολμούσαν να τοποθετήσουν υπουργό σε κυβέρνηση από την Μακεδονία και την Θράκη, αλλά ούτε δημόσιο υπάλληλο σε καίρια θέση. Να περάσει κάποιος σε ανώτατες στρατιωτικές σχολές, ήταν όνειρο απατηλό. Όλοι έπρεπε να είναι «κάτω από το αυλάκι». Την προηγούμενη φορά, είχαμε την τιμή να τοποθετηθεί υπουργός εθνικής άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που κρίθηκε και τιμήθηκε πολλές φορές από τον Καβαλιώτικο λαό, για την προσφορά του στον Νομό Καβάλας. Το Υπουργείο, γι’ εκείνη την συγκυρία, ισοδυναμούσε με «ηλεκτρική καρέκλα». Υπουργείο που αναρωτιέσαι αν τον έβαλε για να τον «κάψει», ή για να τον αναβαθμίσει. Στάθηκε επάξια στο καθήκον του και ο ευσυνείδητος πολίτης ένιωσε την ασφάλεια και αναπτέρωσε την εθνική του συνείδηση. Τα χρόνια πριν από αυτόν, ήμασταν κατατροπωμένοι στο καβούκι μας, με τα «κουφά»: «η θάλασσα δεν έχει σύνορα, περάστε κόσμε», η χώρα ήταν το «καφενείο η Ελλάς». Γιατί απ’ ότι ακούω από το περιβάλλον του Υπουργείου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος πάντα ήταν προετοιμασμένος σε όλα τα θέματα με τις συναντήσεις που είχε, ήταν αγαπητός στο προσωπικό και τους συνεργάτες του, ασχέτως αν άλλοι έφεραν αυτή την δυσανεξία στο τόπο με την απότομη αλλαγή τους. Δούλευε σκληρά για το αντικείμενό του και για την Ελλάδα. Πηγές μου, από το Υπουργείο, λένε ότι βρήκαν έναν άνθρωπο για να συνεργαστούν, για την πρόοδο του τόπου και να λυθούν χρόνια προβλήματα. Με το δικό μου σκεπτικό, γιατί τοποθετήθηκαν υπουργοί που ήταν στην πρώτη τριάδα απόδοσης έργου σε δημοσκοπήσεις και δεν τοποθετήθηκε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος;
Είχε πολιτική παιδεία, που δεν είχαν άλλοι υπουργοί που με συνεχή διαδρομή τους σε Υπουργεία, τους έκαναν αλαζόνες και μάλιστα αυτοί έριξαν και κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Γενικώς, πιστεύω ότι, η ΜΗ παραμονή του δεν κρίθηκε από την απόδοσή του, η οποία ήταν αντιστρόφως ανάλογη της επιτυχίας και της εκτίμησης που έτυχε. Άραγε γιατί;
Είδα τα βιογραφικά υπουργών και υφυπουργών. Τοποθετήθηκε υπουργός και η σύντροφός του υφυπουργός, για κάτι που κατηγορούσαμε παλαιά την κυρία Τασία και τον σύντροφό της! Αυτό πρέπει να είναι προς γνώση και συμμόρφωση των ψηφοφόρων της Καβάλας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μία τιμωρία των ψηφοφόρων του Νομού Καβάλας, από πλευράς κυρίου Μητσοτάκη; Δεν με εμπνέει καθόλου η προοπτική κάποιοι άνθρωποι που συντέλεσαν στο μέγιστο στο βούλιαγμα της χώρας, να είναι σήμερα σε κυβερνητικές θέσεις και κάποιοι άλλοι, που τους λοιδορούσαν, να τους ασπάζονται.
Τι έκανε η ΝΟ.Δ.Ε. Καβάλας και οι τοπικοί φορείς του Νομού; Ας ελπίσουμε σε μελλοντικό ανασχηματισμό να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.
Κύριε Μητσοτάκη, μη χαλάτε την καλή εικόνα της πρώτης τετραετίας, εσείς θα χάσετε, ο λαός έχει και μνήμη και γνώση.
Γεώργιος Δημητρακάκης, μαθηματικός-Αντιφίλιπποι Καβάλας
Υ.Γ. Από έναν συνταξιούχο εκπαιδευτικό, πού διόρισαν την γυναίκα του το 1986 στην Κάσο με τριών μηνών παιδί, τον κατακερμάτισε ο νόμος Κατρούγκαλου και σε στήριξε από το πρώτο πολιτικό σου βήμα για την αρχηγία του κόμματος.