Είναι γεγονός, ότι η διαχείριση του νερού και γενικότερα των υδατικών πόρων, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ιδιαίτερα μετά τη μείωση των βροχοπτώσεων και των αποθεμάτων στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Γι’ αυτό και οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την προστασία του πολύτιμου αυτού, για τη ζωή, πόρου. Το πρώτο μέτρο, είναι η αποφυγή της σπατάλης, η οποία γίνεται, κυρίως, λόγω της άρδευσης των καλλιεργειών και εξαιτίας των συχνών βλαβών στο παλιό, ή κακώς κατασκευασμένο, δίκτυο ύδρευσης.
Στην πόλη της Καβάλας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης στο κέντρο και στις γειτονιές, που θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των βλαβών, άρα και της απώλειας σημαντικών ποσοτήτων νερού. Η αντικατάσταση αυτή πρέπει να επεκταθεί, όπως φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό βλαβών και στο δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, όπου οι κάτοικοι αρκετών οικισμών αντιμετωπίζουν καθημερινό πρόβλημα στην υδροδότηση των νοικοκυριών τους.
Η ομαλή υδροδότηση των οικισμών στη Δ.Ε. Φιλίππων θα αποκατασταθεί με τη σύνδεση του δικτύου με τις πηγές του Κεφαλαρίου και με γεωτρήσεις στα ορεινά διαμερίσματα. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) έχει δρομολογήσει τα έργα αυτά. Ευελπιστούμε ότι σε μερικά χρόνια, όλοι οι δημότες του Δήμου Καβάλας, θα απολαμβάνουν το αγαθό του νερού χωρίς να το στερούνται και με την καλύτερη ποιότητα.
Όσον αφορά την άρδευση, θυμόμαστε ότι είχε παρουσιαστεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, για την εξοικονόμηση νερού στο πότισμα των καλλιεργειών. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου. Η προσπάθεια, επομένως, γίνεται. Μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση, αλλά δεν πρόκειται να παραμείνουμε στην εποχή των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και της μεγάλης κατανάλωσης νερού για την άρδευση των χωραφιών. Η ανθρωπότητα προχωράει και βρίσκει λύσεις στα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση των υδατικών πόρων.
Θεωρούμε ότι και οι πολίτες αλλάζουν νοοτροπία και αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν νομίζουμε ότι γίνεται η σπατάλη παλιότερων ετών, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης. Πάντως, το νερό είναι ένα φθηνό, πιστεύουμε, αγαθό, αλλά αν αρχίσει να γίνεται σπάνιο, είναι βέβαιο ότι θα γίνει ακριβό. Γι’ αυτό, προσέχουμε για να έχουμε!
Δεν χρειάζεται, επομένως, να κινδυνολογούμε και να κάνουμε μικροπολιτικά παιχνίδια με το αγαθό αυτό, όπως επιχειρεί ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», Μάκης Παπαδόπουλος. Ο πολίτης χρειάζεται σωστή ενημέρωση, για να γίνει ενεργός στη διαχείριση των προβλημάτων.