-Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.) είναι ο μεγαλύτερος θεατρικός Οργανισμός σε όλο το βόρειο τμήμα της Ελλάδας, από την Θεσσαλία και την Ήπειρο μέχρι την Θράκη. Δεν έχει την υποχρέωση να αρχίζει την περιοδεία των καλοκαιρινών παραγωγών του από το αρχαίο θέατρο Φιλίππων και το ομώνυμο φεστιβάλ. Η έδρα του βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και το θεατρικό έργο που παράγει, κάθε έτος, το «καταναλώνει», ως επί το πλείστον, το κοινό της πόλης.

-Ωστόσο, θα έπρεπε οι εκάστοτε διοικούντες, να αποδίδουν την δέουσα τιμή στον χώρο όπου άρχισε το «καλλιτεχνικό ταξίδι» αυτού του μεγάλου θεατρικού Οργανισμού. Ήταν καλοκαίρι του 1961, όταν το νεοσύστατο Κ.Θ.Β.Ε. παρουσίασε την πρώτη παραγωγή του, τον «Οιδίποδα τύραννο», σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού, του πρώτου καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού, στα αρχαία θέατρα των Φιλίππων και της Θάσου. Μερικές εβδομάδες μετά, η παράσταση παίχτηκε στο «Καυτανζόγλειο» στάδιο της Θεσσαλονίκης! Προφανώς, τότε δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου δράματος και κωμωδίας στην Θεσσαλονίκη. Αργότερα, κατασκευάστηκε το θέατρο Δάσους και το Κ.Θ.Β.Ε. απέκτησε τον δικό του χώρο στην πόλη που εδρεύει. Έτσι, πολλές «πρεμιέρες» καλοκαιρινών περιοδειών έγιναν στο συγκεκριμένο θέατρο.

-Επομένως, ως ελάχιστη τιμή, όχι προς τους Φιλίππους, αλλά στους πρωτεργάτες του Κ.Θ.Β.Ε., οι μετέπειτα διοικήσεις όφειλαν να καθιερώσουν την έναρξη των θερινών περιοδειών, κάτι σαν «επετειακή συνήθεια», στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, προς τιμήν των θεατράνθρωπων που έριξαν τον σπόρο του αρχαίου δράματος και της αρχαίας κωμωδίας στην βόρεια Ελλάδα.

-Βλέπετε ότι, το φεστιβάλ Αθηνών είναι συνδεδεμένο με την Επίδαυρο, που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Κι ας υπάρχουν εξαιρετικά αρχαία θέατρα εντός του αστικού ιστού, ή σε πλησιέστερους τόπους στην Αθήνα. Στην Επίδαυρο θα κάνουν έναρξη της περιοδείας τους οι παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, για να τιμήσουν το φεστιβάλ, αλλά και το περίφημο αρχαίο θέατρο. Έτσι, με την καθιέρωση αυτής της «συνήθειας», απέκτησε κύρος και «πρεστίζ» η Επίδαυρος και το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Θεωρούμε πως το Εθνικό Θέατρο ανέδειξε την φήμη της Επιδαύρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-Έτσι πρέπει να λειτουργήσει, κατά την άποψη μας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, για τους Φιλίππους και το φεστιβάλ τους. Αυτή η σχέση, μεταξύ Φιλίππων και Κ.Θ.Β.Ε., πρέπει να αποκατασταθεί, αφού δεν θα υπήρχε φεστιβάλ Φιλίππων χωρίς το Κ.Θ.Β.Ε., ούτε μπορεί να υπάρχει Κ.Θ.Β.Ε. χωρίς το φεστιβάλ Φιλίππων. Βεβαίως, το Κ.Θ.Β.Ε. συμμετέχει κάθε καλοκαίρι στο φεστιβάλ Φιλίππων, με τις καλύτερες παραγωγές του, αλλά η συμμετοχή αυτή θεωρείται ένας απλός σταθμός στην περιοδεία.

-Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς της Unesco, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην «γενεσιουργό» σχέση του φεστιβάλ με το Κ.Θ.Β.Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ