Το δικό του «λιθαράκι» στην προσπάθεια που κάνει το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) να κάνει γνωστό στην Ελλάδα, κυρίως, το διεθνές φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ Καστελόριζου με τίτλο: «Πέρα από τα σύνορα», έβαλε ο Δήμος Καβάλας. Το φεστιβάλ και το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. έγιναν η «γέφυρα» που ένωσε το ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου με την Καβάλα. «Το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. απέκτησε αρκετούς φίλους και θαυμαστές στην Καβάλα. Όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης του κατάφερε πολλά μόνο με την αγάπη του κόσμου. Το κυριότερο είναι, ότι «ταξίδεψε» την ελληνική ιστορία στο εξωτερικό. Ο Δήμος Καβάλας είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Θα στηρίξουμε και φέτος το φεστιβάλ Καστελόριζου, αλλά και τους μαθητές του σχολείου του νησιού», δήλωσε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Καβάλας «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή», Μαρία Φραντζεσκάκη, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, με αφορμή την προβολή μερικών βραβευμένων ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ στον κινηματογράφο «Ζέφυρος».

Αναγνωρίζοντας την προσφορά του Δήμου Καβάλας, η εκπρόσωπος του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., Ειρήνη Σαρίογλου, ευχαρίστησε θερμά τη δήμαρχο για την ευαισθησία της και την τοπική κοινωνία που «αγκάλιασε» το έργο του ιδρύματος. «Χωρίς τη μνήμη, δεν υπάρχει μέλλον, ούτε πολιτισμός. Στο ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. υπηρετούμε αυτή τη φιλοσοφία. Αυτό που κάνουμε στο Καστελόριζο είναι μία πολιτιστική παρέμβαση, με την πολύτιμη και αμέριστη βοήθεια του Δήμου Καβάλας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ είναι το «όχημα», για να γίνει γνωστό το Καστελόριζο στον κόσμο. «Ευχαριστούμε που και φέτος, ένα δείγμα της δουλειάς που γίνεται στο ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καστελόριζου, θα παρουσιαστεί στη φιλόξενη πόλη της Καβάλας. Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκτός του Καστελόριζου», είπε ακόμα η Ε. Σαρίογλου.

Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, όπως προαναφέρθηκε, στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο», ενώ την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018, στο αίθριο της «Παλιάς Μουσικής», θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η σιωπηλή σχολή», παραγωγής του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., το οποίο αφορά τη Θεολογική Σχολή Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη. «Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε και φέτος στον κινηματογράφο «Ζέφυρος» τις βραβευμένες ταινίες ντοκιμαντέρ του διεθνούς φεστιβάλ Καστελόριζου, που είναι ένας σημαντικός θεσμός. Αξίζει να τις παρακολουθήσει το κοινό της Καβάλας», είπε η Ζωή Βυζοβίτη, γενική γραμματέας του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας και εκπρόσωπος της Κινηματογραφικής Λέσχης του Συνδέσμου, ενώ ο Κώστας Παπακοσμάς, εκπρόσωπος της Θρακικής Εστίας Καβάλας σημείωσε ότι οι Θρακιώτες στην καταγωγή κάτοικοι της πόλης, είναι ευαισθητοποιημένοι στη διάδοση της ιστορίας και των παραδόσεων του τόπου.

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» και «Οι άλλοι» (σ.σ. αφορά τη γενοκτονία των Αρμενίων στην ανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας). Την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: «Ο δικός μου πόλεμος» (σ.σ. αφορά τον εμφύλιο πόλεμο του 1992 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και «Στην άκρη του Αιγαίου». Η προβολή θα αρχίσει στις 9:30μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ σε περίπτωση βροχόπτωσης, η προβολή θα γίνει στο αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και αντίστοιχα, για το ντοκιμαντέρ της Παρασκευής 6 Ιουλίου 2018, στην «Παλιά Μουσική».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ