-Σύμφωνα με την δήλωση που έκανε ο κοσμήτορας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), Θανάσης (Νάσος) Μητρόπουλος, οι εισαγόμενοι φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη της Καβάλας φέτος, δηλαδή το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, δεν θα υπερβούν τους οκτακόσιους. Ο αριθμός αυτός, πρόσθεσε, είναι ο ίδιος με τον αριθμό των εισακτέων σε ετήσια βάση, που εγγράφονταν και ήταν ενεργοί στον πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Αν είχε μείνει το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα έβαζε χίλιους εξακόσιους (φοιτητές), αλλά οι ενεργοί δεν θα ήταν πάνω από οκτακόσιοι», ανέφερε. Αναρωτιόμαστε, εύλογα νομίζουμε, αφού στην Καβάλα έρχονται να σπουδάσουν στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. γύρω στους οκτακόσιους φοιτητές, όσοι και παλιότερα, γιατί καταργήθηκε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που ήταν εφάμιλλο και σε κάποιες περιπτώσεις ανώτερο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας; Το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. είχε υψηλό κύρος και συνεργαζόταν με σημαντικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάτι που βοηθούσε να προσελκύσει φοιτητές και καθηγητές.
-Μήπως καταργήθηκε γιατί στα πανεπιστήμια, όπως είπε ο Νάσος Μητρόπουλος, εισάγονται φοιτητές από οικογένειες με μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια, ενώ στα παλιά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα φοιτούσαν νέοι και νέες από τα «λαϊκά στρώματα»; Εμείς θα διαφωνήσουμε με την άποψη του κοσμήτορα, πως οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων που είχαν χαμηλή βαθμολογία εγγραφόντουσαν σε κάποιο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και μετά δεν παρακολουθούσαν τα μαθήματα της σχολής που γράφτηκαν, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών τους. Πιστεύουμε ότι, οι περισσότεροι από τους επιτυχόντες εγγράφονταν και φοιτούσαν κανονικά στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η μειοψηφία ήθελε να δοκιμάσει πάλι στις πανελλήνιες εξετάσεις, μήπως και πετύχει την εισαγωγή είτε σε πανεπιστήμιο, είτε σε άλλο ίδρυμα κοντινότερο, ή στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Ελάχιστοι ήταν οι επιτυχόντες που δεν συνέχιζαν τις σπουδές στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
-Η πανδημία του covid-19 έχει επηρεάσει και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά νομίζουμε πως η «αναβάθμιση» του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, δεν άλλαξε θεαματικά τα δεδομένα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον αριθμό των «πραγματικών» φοιτητών. Αν έγινε ποιοτική αλλαγή, αυτό θα το βεβαιώσουν οι καθηγητές και κυρίως οι φοιτητές. Η ποιότητα είναι αυτή που μετράει και δημιουργεί την ζήτηση από τους φοιτητές. Αν ισχύουν τα αριθμητικά δεδομένα που ανέφερε ο Νάσος Μητρόπουλος, ο πανεπιστημιακός κόμβος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στην Καβάλα, δεν κατάφερε, ακόμα, να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.
-Ευχόμαστε με την πάροδο των ετών, να «χτιστεί» το δυναμικό προφίλ που είχε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και να αξιοποιηθεί το «χαρτί» του πανεπιστημιακού κόμβου, για να έχει όφελος και η τοπική κοινωνία, αφού ένα πανεπιστήμιο είναι «πόλος έλξης».