Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα φιλοξενήσει το πρώτο παρατηρητήριο παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR. Αυτό ανακοινώθηκε στην 9η περιφερειακή ενημερωτική ημερίδα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην κλιματική αλλαγή», που διεξήχθη στην Μεγάλη Λέσχη στην Καβάλα, από τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Ιωάννη Ανδρουλάκη. Στην ημερίδα συμμετείχαν: ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ως εκπρόσωπος της ΕΝ.Π.Ε., ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Γιώργος Δαλακούρας, Χάρης Δαλκίτζης, Κώστας Βενετίδης, Αργύρης Πατακάκης και οι δήμαρχοι Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, καθώς και στελέχη του γραφείου του περιφερειάρχη και της διοίκησης της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, στο άνοιγμα της ημερίδας, ο Χρ. Τοψίδης σημείωσε ότι: «Οργανώνουμε την πολιτική προστασία, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, προμηθεύοντας τις Υπηρεσίες μας με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να γίνουν αποτελεσματικές στον μέγιστο βαθμό. Ενδεικτικά αναφέρω την χρήση, για πρώτη φορά, drones το φετινό καλοκαίρι, για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών σε Ροδόπη, Έβρο και Θάσο, που αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποδοτικά εκ του αποτελέσματος. Σήμερα, που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τίποτα δεν είναι δεδομένο, οφείλουμε να ενεργήσουμε με σχέδιο και να αντιμετωπίσουμε τις πιεστικές επιπτώσεις της. Για να το πράξουμε αυτό, έχουμε στην διάθεσή μας ένα χρήσιμο εργαλείο, το LIFE-IP, το οποίο αποτελεί την σημαντικότερη δράση για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε τόσο στην κλιματική κρίση, όσο και στα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία για την καλύτερη διαχείριση των συνεπειών που υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο. Στο πλαίσιο της ημερίδας υπήρξε εισήγηση και του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδ. Μαρκόπουλου, που παρουσίασε το σύνολο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο φαινόμενο της λειψυδρίας και στις συνέπειες που έχει στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στο εισόδημα των παραγωγών, στις ξηρές καταιγίδες που έγιναν η αιτία για πυρκαγιές στην Θάσο και την Καβάλα, αλλά και στην διάβρωση των ακτών. Ο Θόδ. Μαρκόπουλος παρέθεσε σε γλαφυρό ύφος τα «συμπτώματα» της κλιματικής αλλαγής στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου σε όλους τους τομείς, τονίζοντας ότι για να είναι συμμέτοχος ο πολίτης στην προσπάθεια, πρέπει να δούμε τα θέματα όπως τα βιώνει και τα νοιώθει ο ίδιος στην δουλειά και στην καθημερινότητά του.

Νωρίτερα, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, ο Χρ. Τοψίδης και ο Θόδ. Μαρκόπουλος υποδέχτηκαν τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Απευθυνόμενος στον Δημ. Πτωχό, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας είπε ότι, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι ένα ιδιαίτερο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς είναι υπεύθυνος για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Ο Χρ. Τοψίδης ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα γενικά θέματα των Περιφερειών, αλλά και ειδικότερα, όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση. «Στην δική μας λογική, είναι κάθε πετυχημένη πρακτική που εφαρμόζεται σε κάποια Περιφέρεια, να την υιοθετούμε και στην δική μας», πρόσθεσε. Ο Δημ. Πτωχός ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την φιλοξενία και είπε ότι έγινε μία ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τις δύο Περιφέρειες και για την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ τους.

Επίσης, στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» (φωτογραφία), πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας παρουσία του γενικού γραμματέα Δασών, Ευστάθιου Σταθόπουλου και του περιφερειάρχη  Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με συμμετοχή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δασικών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντιπυρικής προστασίας και έργων αποκατάστασης καμένων δασικών εκτάσεων. Από την σύσκεψη προέκυψε η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ δασικών και τεχνικών Υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστούν διαδικαστικά ζητήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ