Αν μας ρωτήσετε τι προτιμούμε από τα δύο, τον χώρο στάθμευσης για τα βαρέα οχήματα, ή το εμπορικό κέντρο, στον χώρο των παλιών αποθηκών του λιμανιού «απόστολος Παύλος», θα απαντήσουμε, χωρίς ενδοιασμό, το εμπορικό κέντρο. Πρωί Πέμπτης 17 Οκτωβρίου 2024 και μέσα στον περιφραγμένο χώρο, είναι σταθμευμένα δύο λεωφορεία, το ένα του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών! Γιατί ένα «φιλέτο» στην χερσαία ζώνη του λιμανιού, με επιφάνεια αρκετά τετραγωνικά μέτρα, δεσμεύτηκε για να γίνει χώρος στάθμευσης; Ενώ σε μικρή απόσταση λειτουργεί οργανωμένος χώρος για την στάθμευση αυτοκινήτων; Μπορούσε, κάλλιστα, ένα τμήμα του οργανωμένου χώρου να παραχωρηθεί για να σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία. Τα αστικά λεωφορεία έχουν την αφετηρία τους στον σταθμό επιβατών, ενώ τα φορτηγά θα σταθμεύουν στον προσήνεμο μόλο.

Κατεδαφίστηκαν οι παλιές αποθήκες του λιμανιού, για να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης των βαρέων οχημάτων; Αυτό είναι το «αναπτυξιακό όραμα» της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας για το λιμάνι «απόστολος Παύλος»; Και δίπλα στον χώρο για να σταθμεύουν τα βαρέα οχήματα, δημιουργήθηκε μικρότερος υπαίθριος «αποθηκευτικός» χώρος, με τους καινούργιος και παλιότερους προσκρουστήρες, κάδους απορριμμάτων, κιγκλιδώματα, διάφορα οικοδομικά υλικά κ.λπ. Μπροστά, δηλαδή, στο σημείο που προσδένουν τα κρουαζιερόπλοια και αποβιβάζονται οι επιβάτες τους. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έχουν από την τουριστική πόλη της Καβάλας, όταν πατήσουν τα πόδια τους στο κρηπίδωμα του λιμανιού!

Η περιοχή δεν θυμίζει, αλλά είναι «νεκροταφείο»! Ενώ, με την λειτουργία του εμπορικού κέντρου, το οποίο θα περιλάμβανε και τον σταθμό υποδοχής των τουριστών κρουαζιέρας, θα υπήρχε καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, ζωή. Στο εμπορικό κέντρο, επίσης, θα έβρισκαν θέσεις εργασίας Καβαλιώτες και Καβαλιώτισσες, αντί για τον έναν φύλακα του χώρου στάθμευσης. Και φυσικά, η αισθητική εικόνα της περιοχής θα ήταν πολύ διαφορετική. Δυστυχώς, ούτε ο Δήμος Καβάλας, ούτε το Επιμελητήριο, στήριξαν την επένδυση της εταιρείας «Γεωργούλιας Α.Ε.», με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία αναβάθμισης του λιμανιού και της πόλης. Οι φορείς αυτοί στηρίζουν τις επενδύσεις στα λόγια και έχουν χαμηλώσει πολύ τον πήχη της διεκδίκησης υψηλότερου βιοτικού επιπέδου. Οι διοικήσεις τους είναι πολύ κατώτερες των δήθεν υψηλών προσδοκιών που καλλιέργησαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ