Στην Αθήνα βρέθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος της «Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (Ο.Λ.Κ.) Α.Ε.», Άννα Θυσιάδου, προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη του Υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, με αντικείμενο τα ζητήματα των λιμανιών που διαχειρίζεται ο Οργανισμός, τα έργα ανάπτυξης που είναι σε εξέλιξη, ή θα αρχίσουν, τις προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού κρουαζιέρας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού Covid-19. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον υπουργό, Γιάννη Πλακιωτάκη, τον υφυπουργό, Κώστα Κατσαφάδο και τον γενικό γραμματέα λιμενικής πολιτικής και ναυτιλιακών επενδύσεων, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για τη φιλοξενία, αλλά και για τη διαρκή και εποικοδομητική συνεργασία, η κα Θυσιάδου τον ενημέρωσε για όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει λάβει η διοίκηση της Ο.Λ.Κ. Α.Ε., έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της θέσης της έναντι του εθνικού και του διεθνούς ανταγωνισμού και κυρίως, την οικονομική και αναπτυξιακή ώθηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ευρύτερα, συνδράμοντας, παράλληλα και στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Επίσης, παρουσίασε τις προτάσεις για την επίλυση των υφισταμένων προβλημάτων και τις δυνατότητες ανάπτυξης των λιμανιών της Καβάλας. Επισημάνθηκαν οι εκκρεμότητες, αλλά και οι τομείς που μπορούν να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, καθώς και η ενίσχυση των υποδομών των λιμανιών, με τη διευθύνουσα σύμβουλο να τονίζει ότι: «Μπορεί οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας να άλλαξαν την καθημερινότητά μας, όμως δεν άλλαξαν τις στρατηγικές μας προτεραιότητες ως διοίκηση».
Παράλληλα, μετέφερε στον κο Πλακιωτάκη ότι, οι τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος αποτελούν βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της διοίκησης της Ο.Λ.Κ. Α.Ε., με την ενεργειακή αυτάρκεια, την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τις ανταγωνιστικές τιμές χρήσης των λιμανιών της Καβάλας τόσο για τους ιδιώτες, όσο και για τους επαγγελματίες, να βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της διοίκησης του Οργανισμού.
Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση για μία σειρά από μεγάλα έργα και μελέτες, με έμφαση στην αξιοποίηση των χερσαίων ζωνών, οι οποίες υπάγονται στην κυριότητα του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Έργα τα οποία, όπως τόνισε η κα Θυσιάδου, αποτελούν την αναπτυξιακή βάση του σχεδιασμού της διοίκησης της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. και παράλληλα, θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τα έργα και οι μελέτες έργων, που τέθηκαν υπόψη του υπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, είναι τα ακόλουθα:
-Ζητήματα τα οποία αφορούν το εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β».
-Το σύνολο των έργων τα οποία έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν: 1) ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού «Απόστολος Παύλος», 2) ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Κεραμωτής, 3) κατασκευή αποσπασμένου κυματοθραύστη-προσήνεμου μόλου με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού, 4) αναζήτηση κονδυλίων για μελέτες για κατασκευή κτιριακής υποδομής στη χερσαία ζώνη του λιμανιού «Απόστολος Παύλος», 5) συμμετοχή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 6) εγκατάσταση συστήματος Cold Ironing στη χερσαία ζώνη του λιμανιού «Απόστολος Παύλος», 7) ανακατασκευή παλιάς Σκάλας Κεραμωτής, 8) μελέτη για κατασκευή καταφυγίου αλιευτικών σκαφών, 9) εγκατάσταση δικτύου WiFi στη χερσαία ζώνη του λιμανιού «Απόστολος Παύλος», 10) δράσεις αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, 11) δράσεις αναφορικά με την κυκλική οικονομία, 12) ενημέρωση για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «ΝΕΑΡΧΟΣ» για τη χρηματοδότηση μελετών ωρίμανσης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός εξήρε τη διοίκηση του Οργανισμού για τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό και για το αναπτυξιακό της πλάνο, δηλώνοντας εκ μέρους όλου του Υπουργείου την υποστήριξή του και την πρόθεση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών».