OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, ο Νίκος Μαυρίδης, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και παλιός πρόεδρος του συμβουλίου, επί δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη, «διαμαρτυρήθηκε» για τη νέα διαδικασία που εισήγαγε ο πρόεδρος, Γιώργος Γραμμένος, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.
  • Έως πρότινος, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι, έκαναν ερωτήσεις προς τη διοίκηση του Δήμου και η δήμαρχος απαντούσε συνολικά, ή έδινε τον λόγο στους αντιδημάρχους, για να απαντήσουν επί συγκεκριμένων ερωτήσεων. Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, η δήμαρχος έδινε απαντήσεις στον καθένα ξεχωριστά δημοτικό σύμβουλο, αφού τελείωνε τις ερωτήσεις τους.
  • Ο Ν. Μαυρίδης σημείωσε, ότι ποτέ στο παρελθόν, δεν διεξήχθη με τη διαδικασία αυτή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση. Καταρχάς, εάν ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου δεν ορίζει συγκεκριμένη διαδικασία των ερωτοαπαντήσεων, ο πρόεδρος είναι ελεύθερος να επιλέξει εκείνη που θεωρεί ως την καλύτερη για την οικονομία του χρόνου, αλλά και για την ουσία της συνεδρίασης. Δεν γνωρίζουμε, όμως, εάν έπρεπε να ζητήσει και τη γνώμη του συμβουλίου, βάζοντας την πρόταση σε ψηφοφορία.
  • Από κει και πέρα, κατά την άποψη μας, η εφαρμογή του νέου «συστήματος» θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα και θα «θεραπεύσει» τις αδυναμίες του προηγούμενου. Όσο καλή «στενογράφος» κι αν είναι η δήμαρχος Καβάλας, όσο κι αν προσπαθεί να δίνει σύντομες και περιεκτικές απαντήσεις, δεν είναι εύκολο να καταγράφει είκοσι, τριάντα ερωτήματα και στη συνέχεια να απαντά σε όλα και εντός του χρονικού ορίου που έχει η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση (μία ώρα).
  • Ενώ, σημειώνοντας τα ερωτήματα και απαντώντας σε κάθε ένα δημοτικό σύμβουλο ξεχωριστά, δεν θα ξεχάσει κανένα ερώτημα και δεν θα έχει την πίεση του χρόνου. Είναι μία ευκαιρία, νομίζουμε, να επικρατήσει ένας εξορθολογισμός της διαδικασίας, γιατί το «κακό είχε παραγίνει». Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι εκμεταλλεύονταν τη διαδικασία, για να κάνουν επικοινωνιακό παιχνίδι και «τίναζαν στον αέρα» τη χρονική διάρκεια και τη συζήτηση!
  • Ίσως, ο πρόεδρος πρέπει να ορίσει και μέγιστο αριθμό ερωτήσεων σε κάθε δημοτικό σύμβουλο, ώστε να εξοικονομηθεί περισσότερος χρόνος και, αφετέρου, να σταματήσουν οι ίδιοι και οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι, να μονοπωλούν τη διαδικασία με τις ερωτήσεις-τοποθετήσεις τους.
  • Θα μάθουν, έτσι, οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων να συνεργάζονται και να «μοιράζονται» τα θέματα των ερωτήσεων, ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι στη συζήτηση, αφού υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι, των οποίων η φωνή δεν έχει ακουστεί στα 2,5 χρόνια λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ