Σύντομα, η μεγάλη κληρονομιά της Καβάλας, από τη «χρυσή εποχή» του καπνεμπορίου, θα είναι διαθέσιμη στους ιστορικούς, στους ερευνητές, αλλά και σε κάθε πολίτη, που επιθυμεί να αντλήσει γνώση για το πολύ σημαντικό αυτό «κεφάλαιο» της ιστορίας της πόλης και της χώρας. «Η ιστορία της Καβάλας συνδέεται με τον καπνό. Ο καπνός βοήθησε την πόλη να είναι πρωταγωνίστρια για πολλά χρόνια και όταν σταμάτησε το καπνεμπόριο, «έσβησε» και η Καβάλα», ανέφερε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, στη συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, με αφορμή την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, στις 7μ.μ., για την παρουσίαση της ανεκτίμητης προσφοράς του αρχείου της Καπνεμπορικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στο δημοτικό μουσείο Καπνού.
Χιλιάδες φωτογραφίες, αντικείμενα, βιβλία και συλλογές εμπλούτισαν τη συλλογή του δημοτικού μουσείου καπνού, το οποίο αποτελεί, χωρίς υπερβολή, τον «θεματοφύλακα» της κληρονομιάς αυτής σε όλη την Ελλάδα. Είναι το μοναδικό θεματικό μουσείο καπνού σε όλο τον κόσμο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, Γιάννης Βύζικας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ίδρυση του μουσείου. «Χωρίς τον Γιάννη Βύζικα, δεν θα είχαμε μουσείο καπνού στην Καβάλα», σχολίασε η δήμαρχος, ενώ έκανε μία ιστορική αναφορά στο καπνεμπόριο και στους καπνεργάτες στην Καβάλα.
Ο Γιάννης Βύζικας εξήρε τη στήριξη της δημάρχου και της αντιδημάρχου κοινωνικής προστασίας και πολιτιστικών δράσεων, Κυριακής Χιώτη-Πρασσά, στην προσπάθεια για την ανάδειξη του δημοτικού μουσείου καπνού ως «πόλου έλξης» επισκεπτών και ερευνητών. «Το αρχείο του μουσείου είναι ένα μεγάλο «εργαλείο», το οποίο μπορεί να βοηθήσει να γίνουν πολλά πράγματα. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση», συμπλήρωσε και ανέφερε ως παράδειγμα, το εγχείρημα για τη δημιουργία ενός υπερατλαντικού δικτύου πόλεων που έχουν σχέση με τον καπνό.
Το μοναδικό αρχειακό υλικό της Καπνεμπορικής Ομοσπονδίας Ελλάδας βρίσκεται υπό επεξεργασία, ταξινομείται και ψηφιοποιείται, με σκοπό, όπως είπε η Κ. Χιώτη-Πρασσά, να γίνει προσβάσιμο προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να το μελετήσουν. «Θέλουμε να προσελκύσουμε επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και απλούς πολίτες, για να γνωρίσουν αυτό τον πλούτο γνώσεων», σημείωσε και ευχαρίστησε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού, προς τιμήν του οποίου θα γίνει η εκδήλωση.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, η δήμαρχος Καβάλας δήλωσε ότι η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να γίνει το καινούργιο δημοτικό μουσείο καπνού, την μελέτη του οποίου ενδιαφέρθηκε να χρηματοδοτήσει η Καπνεμπορική Ομοσπονδία Ελλάδας.
Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και τρεις σπουδαστές του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ένα κορίτσι και δύο αγόρια, που παρέδωσαν μία εργασία που έκαναν με φωτογραφικό υλικό από τις καπναποθήκες της πόλης, κάτι που συγκίνησε ιδιαίτερα τη δήμαρχο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ