Δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε σύντομα την αναμονή των οχημάτων που ταξιδεύουν από την Κεραμωτή προς την Θάσο να φτάνει μέχρι την Χρυσούπολη. Πλέον, ο αριθμός των οχημάτων (και των επιβατών) που διακινούνται στην συγκεκριμένη πορθμειακή γραμμή κάθε καλοκαίρι, είναι τέτοιος που δεν μπορεί να τον «σηκώσει» ο μικρός οικισμός της Κεραμωτής. «Το ζήτημα πήρε εκρηκτική διάσταση. Παρατηρούμε απερίγραπτες καταστάσεις», σχολίασε ο Ανδρόνικος Σινιώρης, πρόεδρος του συλλόγου που συνέστησαν, σχετικά πρόσφατα, οι κάτοικοι, για να αναδείξουν τα προβλήματα του χωριού τους.

Ο σύλλογος έκανε και κάνει ενέργειες και προτάσεις προς τους συναρμόδιους φορείς και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Αναγκάστηκε, έτσι, να δώσει μία συνέντευξη Τύπου, με σκοπό να ενημερώσει την τοπική κοινωνία, για τα σοβαρά προβλήματα της Κεραμωτής.

Όσον αφορά την «ουρά» χιλιομέτρων που σχηματίζεται από τα οχήματα που ταξιδεύουν προς την Θάσο, ο Ανδρ. Σινιώρης ανέφερε πως η λύση είναι, να μειωθεί ο χρόνος αναχώρησης των πλοίων από το πορθμείο. Σήμερα, τα δρομολόγια εκτελούνται με χρονική απόσταση 30 λεπτών μεταξύ τους για λόγους ασφάλειας. Η πρόταση του συλλόγου των κατοίκων είναι, να γίνεται αναχώρηση πλοίου ανά 15 λεπτά. Συγκεκριμένα, το πλοίο που έρχεται από την Θάσο θα εκφορτώνει στον εμπορικό προβλήτα και θα μετακινείται στον επιβατικό προβλήτα για να φορτώσει. Έτσι, θα μπορεί δεύτερο πλοίο να εκφορτώνει και να φορτώνει, παράλληλα, με χρονική διαφορά 15 λεπτών. Πάλι, όμως, η αναχώρηση του πλοίου θα γίνεται μετά από 30 λεπτά (15 λεπτά η εκφόρτωση στον εμπορικό προβλήτα και 15 λεπτά η φόρτωση στον επιβατικό προβλήτα).

Η πρόταση αφορά μόνο τις περιόδους που υπάρχει αυξημένη κίνηση και είναι ορισμένες γιορτές και αργίες το καλοκαίρι. «Τον υπόλοιπο χρόνο δεν έχουμε πρόβλημα», σημείωσε ο Ανδρ. Σινιώρης και αναφέρθηκε στην επίπτωση που έχει ο κυκλοφοριακός φόρτος στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στο περιβάλλον. Ο σύλλογος ζήτησε να τοποθετηθεί ένας σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ένα μηχάνημα στην είσοδο του χωριού, το οποίο θα μετράει τα οχήματα που εισέρχονται. Με τα στοιχεία των μετρήσεων, ο σύλλογος θα μπορέσει να πιέσει τις Υπηρεσίες και τους φορείς για λύση. Η λύση αυτή, κατά την άποψη των μελών του συλλόγου, είναι η κατασκευή ενός καινούργιου προβλήτα έξω από την κατοικημένη περιοχή. Ήδη, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης άρχισε την γραφειοκρατική διαδικασία, με την ανάδειξη αναδόχου για την οριστική μελέτη του έργου.

Ο Ανδρ. Σινιώρης αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα, όπως ο καθαρισμός του δασυλλίου στην «Αμμόγλωσσα» από την καύσιμη ύλη (πευκοβελώνες) και η καταπολέμηση των κουνουπιών. «Το δασάκι στην «Αμμόγλωσσα» είναι σε τραγική κατάσταση. Δεν έχει καθαριστεί από τις πευκοβελώνες. Εκεί παρκάρουν δεκάδες αυτοκίνητα και τροχόσπιτα. Αν υπάρξει μία σπίθα, θα γίνει μπουρλότο!», είπε, ενώ για τα κουνούπια σχολίασε πως είναι σοβαρό πρόβλημα για τον τουρισμό. Παρών στην συνέντευξη Τύπου, ήταν και ο Περικλής Μαυροθαλασσίτης, ταμίας του συλλόγου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ