-Η Ελλάδα, είπε ο Καβαλάρχης, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει μη κρατικά πανεπιστήμια. Ωστόσο, καρντάσι Καβαλάρχη, έχει μερικά από τα καλύτερα μη κρατικά πανεπιστήμια στον κόσμο! Τα οποία συναγωνίζονται δυνατά με μη κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και το πετυχαίνουν με χειρότερες συνθήκες, κάτι που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

-Η απουσία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, καρντάσι Καβαλάρχη, δεν θα πρέπει να θεωρείται «μειονέκτημα» για την χώρα. Αντιθέτως, οι ξένοι πρέπει να αναρωτιούνται πως καταφέρνουμε στην Ελλάδα να έχουμε ανταγωνιστικά πανεπιστήμια τα οποία δεν είναι ιδιωτικά!

-Το ζήτημα της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, δεν αφορά το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, δηλαδή, δεν θα κάνει καλύτερα τα δημόσια πανεπιστήμια λόγω του συναγωνισμού μεταξύ τους. Ούτε τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα καλύψουν κάποιο «κενό» που υπάρχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο λόγος που θα λειτουργήσουν, αφού θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στον Ιανουάριο του 2024, έχει να κάνει με την φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς (και οικονομίας) στον χώρο της εκπαίδευσης.

-Τι λέει η σημερινή κυβέρνηση; Δεν είναι δυνατό σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία και αγορά, να μη λειτουργούν στην Ελλάδα και πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία δεν χρηματοδοτούνται από το δημόσιο ταμείο. Το σκεπτικό, δηλαδή, είναι καθαρά πολιτικό. Όπως λειτουργούν οι ιδιωτικές κλινικές, ενώ υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία, πρέπει να λειτουργούν και μη κρατικά πανεπιστήμια. Αλλά, οι ιδιωτικές κλινικές, δεν ανέβασαν το επίπεδο της δημόσιας υγείας, ούτε έκαναν καλύτερα τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα.

-Και το κυριότερο, δεν απέτρεψαν την «διαρροή» Ελλήνων υγειονομικών στο εξωτερικό. Επίσης, ασθενείς από την Ελλάδα, δεν επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές για σοβαρά ζητήματα υγείας, αλλά «καταφεύγουν» στο εξωτερικό, για να γίνουν καλά.

-Άρα, οι ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν μπορούν να αποκλείονται στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ