Ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θάσου και συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού, Νίκος Χρυσάφης και Χαρίκλεια Κυριατζίδου, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση, η οποία αφορά την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση της λειτουργίας του φράγματος στις Μαριές: «Μετά από προσπάθειες και αγώνες αρκετών χρόνων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», άρχισαν οι εργασίες για την «αποκατάσταση και λειτουργία» στο φράγμα Μαριών. Θεωρούμε τη λειτουργία του φράγματος σαν έργο πνοής για τον τόπο μας και σαν τέτοιο το βλέπει κι όλος ο αγροτικός κόσμος του νησιού, γι’ αυτό και όλες μας οι προσπάθειες, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν προσανατολισμένες στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του προς όφελος των αγροτικών αναγκών, των κατοίκων και του Θασίτικου λαού ευρύτερα.

Με την ανακοίνωση αυτή, θέλουμε να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας ως προς την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με αυτά που, κατά την άποψη μας, πρέπει να γίνουν και με τον τρόπο που αυτό άρχισε να κατασκευάζεται. Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν δοθεί 200.000 ευρώ για την «αποκατάσταση της στήριξης και λειτουργίας του φράγματος Μαριών», για την απομάκρυνση 85.000 κυβικών μέτρων φερτών αδρανών υλικών, που μπάζωσαν το πρόφραγμα και το φράγμα, μιας και από την κατασκευή του και μετά, κανένας φορέας, Υπουργείο, Νομαρχία, Δήμος, Κοινότητα, δεν φρόντισε για τη συντήρηση και καλή λειτουργία του!! Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, μας ενημέρωσε πριν 6 μήνες, ότι η τελική μελέτη διάνοιξης του φράγματος προέβλεπε την απομάκρυνση 35.000 κ.μ. υλικών, που υπολείπεται σχεδόν κατά το ένα τρίτον της αρχικής μελέτης…!

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», έχοντας πάντα σαν γνώμονα τις ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού, συνεχίσαμε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση και παράλληλα, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το θέμα να φτάσει σε κυβερνητικό επίπεδο, στο Κοινοβούλιο, με Επερώτηση και με την επίσκεψη στο φράγμα του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε., Δημ. Κουτσούμπα, κρατώντας το θέμα πάντα ψηλά στην επικαιρότητα και στον Δήμο Θάσου.

Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισκέφτηκε το φράγμα, για να έχουμε εμπεριστατωμένη άποψη επί του έργου. Θεωρούμε, από μία πρώτη εκτίμηση που κάναμε, ότι καταρχάς η θωράκιση του «προφράγματος», δεν έχει καμία σχέση με τις συνθήκες που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει από καταρρακτώδη βροχή, φερτά υλικά, ρέματα που τρέχουν μέσα στο πρόφραγμα λόγω και της βιαιότητας των καιρικών φαινομένων και του καμένου δάσους, που αδυνατεί, εκ των συνθηκών, να συγκρατήσει τα ορμητικά νερά.

Θεωρούμε και γι’ αυτό είμαστε κοντά στην υπόθεση και την παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή, ότι η «αποκατάσταση και λειτουργία» του φράγματος, με την παράλληλη δημιουργία ενός δικτύου άρδευσης που θα φτάνει μέχρι τη Σκάλα Μαριών, θα ενισχύσει κατά πολύ την ελαιοπαραγωγή της Θασίτικης θρούμπας στον κάμπο των Μαριών με 25.000 έως 30.000 ελαιόδεντρα και παράλληλα, θα προσφέρει στην περιοχή κι άλλα οφέλη (αντιμετώπιση πυρκαγιών, τουριστικά, κλιματικά, ενίσχυση υδροφόρου ορίζοντα).

Ρωτάμε τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., θα τηρηθεί η αρχική μελέτη που προέβλεπε την απομάκρυνση 85.000 κ.μ. υλικών, για την πλήρη αποκατάσταση του φράγματος;

Θα γίνει πλήρης «αποκατάσταση της στήριξης και λειτουργίας του φράγματος», ή θα μείνει το έργο ημιτελές και με πρόχειρες κατασκευές και λύσεις, που δεν θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του και σε λίγα χρόνια θα ξαναγίνει αλάνα;

Ρωτάμε τον δήμαρχο Θάσου, τι ενέργειες έχει κάνει, ή σκοπεύει να κάνει, για να λειτουργήσει το φράγμα προς όφελος των κοινωνικών αναγκών του λαού του νησιού και να μη γίνεται το νερό αντικείμενο αντιδικίας μεταξύ των κατοίκων;

Καλούμε τους κατοίκους των Μαριών και της ευρύτερης περιοχής, που μόνο να κερδίσουν έχουν από τη σωστή λειτουργία του φράγματος, να πιέσουν, με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους, για να γίνει το… «όνειρο πραγματικότητα» και να χαιρόμαστε τις σοδειές μας!!

Με δεδομένη την ευαισθησία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο θέμα, θα παρακολουθούμε την όλη πορεία του έργου και μαζί με τους φορείς, θα είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα που γίνεται, για να λειτουργήσει σωστά το φράγμα προς όφελος του λαού της Θάσου!!».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ