Αντίθετη με την ανάμειξη ιδιωτών στο έργο της δακοκτονίας στο νησί της Θάσου, είναι η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που καλεί τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία να προασπίσουν το συμφέρον τους. Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Χέρι-χέρι, κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος Θάσου, προχωράνε με γοργό ρυθμό σε ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών τους, με βάση την αντίληψή τους για ιδιωτικοποίηση των πάντων. Μετά το πέρασμα τμήματος της δουλειάς της πολεοδομίας (που «σουτάρισαν») από τον Δήμο στην Αναπτυξιακή του Νέστου, σειρά έχει η δακοκτονία. Η δακοκτονία, μέχρι τώρα, υλοποιείται από την Περιφέρεια, με ανάλογη χρηματοδότηση από το Υπουργείο γεωργίας. Για πρώτη φορά, οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν με την συνεργασία εργολάβου παγιοθέτη. Επειδή έχουμε πείρα, να πούμε τι σημαίνει αυτό:

-Σταδιακή περικοπή της χρηματοδότησης, μεταφόρτωση της ευθύνης εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας στον Δήμο και στους συνεταιρισμούς και στο τέλος στους ίδιους τους παραγωγούς, με βάση και την ατομική ευθύνη, που την έχουν κάνει σημαία κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος.

-Απαξίωση της συσσωρευμένης εμπειρίας των ανθρώπων, που εδώ και δεκαετίες εμπλέκονται στην δακοκτονία (γεωπόνοι εργαζόμενοι κ.λπ.).

-Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εργαζόμενους στην δακοκτονία, να απαιτήσουν: τον εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας με όλες τις επιστημονικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, με αποτελεσματικά φυτοφάρμακα, με έναρξη της δακοκτονίας στην πρώτη γενιά, με εργατικό δυναμικό πλήρους απασχόλησης και ασφαλιστικό φορέα τα ένσημα του Ε.Φ.Κ.Α. και όχι τα εργόσημα, με σύγχρονες μάσκες και ότι άλλο χρειάζεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, με ικανό αριθμό ραντιστών, που θα καταπολεμούν τον δάκο σε όλη του την έκταση και θα καλύπτουν το 1.000.000 ελαιόδεντρα του νησιού.

-Καλούμε τους αγρότες, τους παραγωγούς, τους αγροτικούς συλλόγους, τους συνεταιρισμούς, να αντιδράσουν και να μην αποδεχτούν το πέρασμα της δακοκτονίας σε ιδιώτες εργολάβους.

Γιατί, όπως αυτοί (κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος) έχουν διαλέξει με ποιανού τα συμφέροντα συντάσσονται, έτσι πρέπει κι εμείς να προασπίσουμε τα δικά μας συμφέροντα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ