• Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας ετοιμάζεται να ζητήσει μία οικονομική διευκόλυνση από το κράτος, να λάβει προκαταβολικά μέρος των χρημάτων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αφού η πανδημία έχει μειώσει κατακόρυφα τα έσοδα και το ταμειακό αποθεματικό.
  • Την ίδια ώρα, βουλευτές ζητούν από τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, να κάνουν μειώσεις στα δημοτικά τέλη, για να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας. Η Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θέλει να ενημερωθεί αν οι Δήμοι (Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου, Θάσου) έλαβαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, από την κεντρική διοίκηση, για να καλύψουν τις ανάγκες τους την περίοδο της πανδημίας.
  • Οι τέως συνάδελφοι της, Δημήτρης (Τάκης) Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, δεν ενδιαφέρθηκαν στη θητεία τους να μάθουν, εάν ο Δήμος Καβάλας πήρε πίσω από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα χρήματα που δαπάνησε από το ταμείο του, για να φιλοξενήσει τις πρώτες «καραβιές» προσφύγων και μεταναστών, που έφτασαν στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με σκοπό να παραμείνουν στην πόλη! Εν μέσω μνημονίων, ο Δήμος Καβάλας έδειξε εμπράκτως την αλληλεγγύη του, έβαλε πλάτη στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και εισέπραξε… τη συμπάθεια των κυβερνώντων! Τέσσερα έτη μετά την υποδοχή των πρώτων κυμάτων προσφύγων και μεταναστών, δεν επιστράφηκαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν και η Καβάλα απέκτησε μία μόνιμη δομή φιλοξενίας στο Περιγιάλι.
  • Ο Δήμος Καβάλας έχει μεγάλη ανάγκη τα χρήματα αυτά, αλλά ούτε οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν τη διάθεση να κλείσουν το ζήτημα. Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, οφείλει να επαναλάβει το αίτημα, εγγράφως, προς τους βουλευτές του Νομού και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Είναι η ευκαιρία τους, να «βάλουν πλάτη» στη λειτουργία του Δήμου, που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Οι έκτακτες συνθήκες δικαιολογούν την επιστροφή των χρημάτων.
  • Η συνειδητή, κατά την άποψη μας, κωλυσιεργία από την κεντρική διοίκηση, δεν πρέπει να παραγράψει την οφειλή και την οικονομική θυσία των Καβαλιωτών σε μία άλλη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Εξαρτάται από τον δήμαρχο, αν θα πείσει τους βουλευτές, αρχικώς, να μεταφέρουν το αίτημα στα συναρμόδια Υπουργεία και τους υπουργούς να το ικανοποιήσουν. Να εξασφαλίσει, τουλάχιστον, τη δέσμευση πως όταν υπάρξει «πακέτο» οικονομικής στήριξης προς τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την πανδημία, η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέσει το χρηματικό ποσό που δαπάνησε ο Δήμος Καβάλας το 2016.
  • Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, γιατί δεν επιθυμούμε να παραγραφεί το (ηθικό και οικονομικό) χρέος προς τον Δήμο Καβάλας. Έως τώρα, δεν έγινε σχετική Ερώτηση στη Βουλή από τοπικό βουλευτή, για να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός και να ενημερωθούμε εάν η κυβέρνηση θέλει, ή όχι, να κάνει το χρέος της απέναντι στην κοινωνία της Καβάλας. Ο Δήμος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως επαίτης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ