– Το ακραίο καιρικό φαινόμενο που “δοκίμασε” την περιοχή, αλλά και την υπόλοιπη χώρα, φαίνεται πως βαίνει προς εκτόνωση. Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, όπως λένε οι μετεωρολόγοι, η κατάσταση του καιρού θα παρουσιάσει βελτίωση. Όμως, η πρόβλεψη αυτή δεν πρέπει να σας κάνει να ξεθαρρέψετε. Όσο θα παραμένουν τα χιόνια στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στις αυλές των κατοικιών και όπου αλλού έχουν σκεπάσει επιφάνειες που κινήστε, πρέπει να δείχνετε μεγάλη προσοχή. Τα ατυχήματα συμβαίνουν όταν αισθανόμαστε πως ο κίνδυνος που διατρέχουμε έχει περάσει.
– Η υποχώρηση του χιονιά, επίσης, θα βοηθήσει τον μηχανισμό αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, να λειτουργήσει υπό καλύτερες συνθήκες. Στη διάρκεια που εξελισσόταν το φαινόμενο, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα για τις Υπηρεσίες της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε κάποιες περιπτώσεις ασκήθηκε κριτική για καθυστέρηση, μη καλή προετοιμασία, αδράνεια και αναποτελεσματικότητα. Έγινε, για παράδειγμα,αναφορά στην έλλειψη αλατιού, το οποίο ρίχνεται στους δρόμους, με σκοπό να διατηρηθούν “καθαροί” από το χιόνι.
– Στο Δήμο Καβάλας χρησιμοποιήθηκαν διακόσιοι τόνοι αλατιού, εάν αληθεύει η πληροφορία μας, ενώ υπήρχε ανάγκη για περισσότερο. Αλήθεια, ποιος μπορεί να υπολογίσει την ποσότητα αλατιού, που απαιτείται για την αντιμετώπιση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου; Μπορούσε κάποιος, δηλαδή, εκ των προτέρων να γνωρίζει, ότι η χιονόπτωση θα είναι τόσο έντονη, σχεδόν συνεχής και επί σειρά ημερών, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μάλιστα, ώστε να προμηθευτεί την ακριβή ποσότητα αλατιού που θα χρειαστεί; Όταν ένα καιρικό φαινόμενο εξελίσσεται, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ποια, πόσα και πόσο μεγάλα προβλήματα θα προκαλέσει.
– Η προμήθεια αλατιού γίνεται με γνώμονα τη “νορμάλ” διάρκεια και ένταση του φαινομένου. Εάν η κακοκαιρία διαρκούσε μία-δύο ημέρες και είχε πιο ήπια χαρακτηριστικά, ίσως οι διακόσιοι τόνοι αλατιού να επαρκούσαν, ή και να περίσσευαν, για τον Δήμο Καβάλας. Αυτό που συνέβη, όμως, ήταν απρόβλεπτο ως προς την ένταση και τη διάρκεια. Και από την άλλη πλευρά, ο μηχανισμός για την αντιμετώπιση του, δεν διέθετε πολλά “όπλα”. Μ’ αυτά που διέθετε, λοιπόν, έδωσε τη “μάχη”.
– Η κριτική, επομένως, που θα γίνει, εφόσον γίνει, πρέπει να βασίζεται στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι, ότι είχαμε να κάνουμε με ένα υπερβολικό μέγεθος κακοκαιρίας και με ένα μηχανισμό πολιτικής προστασίας που αντιμετωπίζει σημαντικές και σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρές ελλείψεις. Έτσι, η κριτική που θα ασκηθεί, θα είναι δίκαια και εποικοδομητική. Θα βοηθήσει ώστε να επισημανθούν οι ατέλειες στη στρατηγική και στο πρακτικό αποτέλεσμα.
– Ευχόμαστε να μη ξαναζήσουμε ανάλογο, ή πιο ακραίο, καιρικό φαινόμενο, για να αποδειχθεί ότι έχουμε προοδεύσει στην αντίδραση. Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η κοινωνία, δεν μπορούμε να κάνουμε συχνές υπερβάσεις. Εκείνο που μας χαροποίησε, είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ωριμότητα και βοήθησε στο δύσκολο έργο των αρμόδιων Υπηρεσιών. Οι ανεύθυνοι έχουν μειωθεί και αποτελούν, πλέον, την εξαίρεση στον κανόνα. Μακάρι να συνεχίσουμε στο δρόμο αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ