-Όσο καθυστερεί ο Δήμος Καβάλας να ιδρύσει το δημοτικό λιμενικό γραφείο, οι επαγγελματίες της εστίασης στον λιμενίσκο των παλιών σφαγείων, θα είναι όμηροι της αθλιότητας του ελληνικού δημοσίου και υποχρεωμένοι να πληρώνουν κάθε έτος «πρόστιμο» για τις κατασκευές έξω από τα καταστήματά τους. Θα ρωτήσουμε την δημοτική Αρχή του Δήμου, γιατί τα χρήματα από το «πρόστιμο» να πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά, αντί να είναι έσοδα του δημοτικού λιμενικού γραφείου, τα οποία θα αξιοποιούνται για την συντήρηση και βελτίωση του λιμενίσκου των παλιών σφαγείων;

-Όλα αυτά τα έτη, οι επαγγελματίες πλήρωσαν και με το παραπάνω τις «αυθαίρετες» κατασκευές στην χερσαία ζώνη του λιμενίσκου. Κατά την άποψη μας, είναι άδικο και απαράδεκτο το αίτημα να τις απομακρύνουν, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την ίδρυση του δημοτικού λιμενικού γραφείου. Αν επιμένει η κεντρική διοίκηση στην απομάκρυνση των κατασκευών, ο δήμαρχος πρέπει να κάνει ξεκάθαρο στους «καρεκλοκένταυρους» στην Αθήνα, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα επιλυθεί μεταξύ του Δήμου και των επαγγελματιών. Πρωτίστως, ο Θόδωρος Μουριάδης πρέπει να εισηγηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το 2023, την σύσταση του δημοτικού λιμενικού γραφείου. Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία: «Δύνανται να συνιστώνται δημοτικά λιμενικά γραφεία, μετά από απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων, ως αυτοτελείς Υπηρεσίες του Δήμου στον οποίο ανήκουν, όταν στους Δήμους αυτούς δεν λειτουργεί δημοτικό λιμενικό ταμείο. Τι περιμένει, λοιπόν, ο δήμαρχος; Γιατί δεν προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται, ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν, στον λιμενίσκο των παλιών σφαγείων; Γιατί, πιστεύουμε πως αν ιδρυθεί το δημοτικό λιμενικό γραφείο, θα αυξηθούν οι αιτήσεις για την χορήγηση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην χερσαία ζώνη του λιμενίσκου των παλιών σφαγείων, άρα και τα έσοδα του Δήμου Καβάλας από το τέλος χρήσης του κοινόχρηστου χώρου.

-Θα θεωρήσουμε πως κρύβει σκοπιμότητα, η περαιτέρω καθυστέρηση της εισαγωγής του θέματος, για την ίδρυση δημοτικού λιμενικού γραφείου, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας. Ο Δήμος διαθέτει έμπειρους και αξιόλογους νομικούς συμβούλους, τους οποίους μπορούν να συμβουλευτούν οι διοικούντες, ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο με τις κατασκευές των καταστημάτων εστίασης στον κοινόχρηστο χώρο του λιμενίσκου των παλιών σφαγείων. Και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό.

-Με την ίδρυση του δημοτικού λιμενικού γραφείου, ο Δήμος Καβάλας θα εδραιώσει την παρουσία του στην ακτή Καλαμίτσα. Στην οποία ανήκει το μικρό καταφύγιο αλιευτικών σκαφών ερασιτεχνών αλιέων, αλλά και η λεγόμενη χερσαία ζώνη. Διότι, με βάσει την κείμενη νομοθεσία, το δημοτικό λιμενικό γραφείο υποχρεούται να προβεί, εντός δύο ετών από την σύστασή του, στον καθορισμό ζώνης λιμένα και να ασκήσει στην συνέχεια τις αρμοδιότητες που αφορούν στον χειρισμό των θεμάτων διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των λιμενικών εγκαταστάσεων. Δηλαδή, παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία στον Δήμο Καβάλας να αποκτήσει όλη την ακτή Καλαμίτσα και να την αξιοποιήσει όπως επιθυμεί! Κι αν υπάρξει αντίδραση από την ΕΤ.Α.Δ., θα πρέπει να προσφύγει στην Δικαιοσύνη, για να αποδείξει ότι έχει την κυριότητα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ