Αμφιβάλλουμε εάν θα υπάρξει άλλο τόσο ευχάριστο απόγευμα στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο “Αλεξάνδρα Δήμογλου”, όσο αυτό του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2017, για την Καβάλα B.C. που επικράτησε (στην κυριολεξία) της ομάδας του Παγκρατίου με σκορ 100-55 (24-9, 33-17, 25-19, 18-10 το σκορ ανά περίοδο του παιχνιδιού). Για την ακρίβεια, δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει τόσο άνετη νίκη στη συνέχεια του πρωταθλήματος της Α2 εθνικής κατηγορίας.
Η Καβάλα B.C. επέβαλε από το πρώτο λεπτό του παιχνιδιού τον ρυθμό που ήθελε και όσο περνούσε ο χρόνος αύξανε τη διαφορά στο σκορ. Ο Νίκος Πενταζίδης, που όσο η Καβάλα B.C. θα κερδίζει θα παραμένει επικεφαλής προπονητής (head coach), δεν χρησιμοποίησε καθόλου τους: Νάσο Κυριακού (τραυματίας) και Σταμάτη Αναστασάκη (άρρωστος). Από την άλλη πλευρά, ο Παναγιώτης Κοντογιάννης, προπονητής του Παγκρατίου, είχε στη διάθεση του μόνο επτά παίκτες. Ο ιστορικός σύλλογος αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και ταξίδεψε στην Καβάλα, γιατί πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος του πρωταθλήματος. Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, πόσο κύρος έχει ένα πρωτάθλημα, όταν τα παιχνίδια τελειώνουν με διαφορές τριάντα, σαράντα και πενήντα πόντους.
Δυστυχώς, η ομάδα του Παγκρατίου έχει αποδεχτεί τον υποβιβασμό και η μεγάλη μάχη θα γίνει, πλέον, για τις υπόλοιπες τρεις ομάδες που θα την “ακολουθήσουν” στη Β΄ εθνική κατηγορία. Ευχόμαστε μεταξύ αυτών των τριών, να μην είναι στο τέλος του πρωταθλήματος η Καβάλα B.C. Θα συμφωνήσουμε, απολύτως, με τη δήλωση του Ν. Πενταζίδη, ότι στη βαθμολογική θέση που βρίσκεται η Καβάλα B.C., δεν έχει το “δικαίωμα” να “στοχεύει” παιχνίδια. Είναι υποχρεωμένη, να παίζει στο μάξιμουμ των δυνάμεων της, ανεξαρτήτως αντίπαλης ομάδας, με στόχο τη νίκη.
Εναντίον του Παγκρατίου, είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Κελαϊδή, Μάζουρτσακ, Σαββίδη, Γκέλιο, Σκλήβα), εκ των οποίων οι τρεις σημείωσαν double double figure, δηλαδή διψήφιους αριθμούς σε δύο κατηγορίες της στατιστικής (Μάζουρτσακ 15 πόντοι-10 τελικές πάσες, Γκέλιος 12 πόντοι-11 ριμπάουντ, Σκλήβας 20 πόντοι-10 ριμπάουντ).
Ο τελευταίος (Σκλήβας) έφτασε “χαλαρά” στους είκοσι πόντους, χάρη στις τελικές πάσες που πήρε από τον Άντι Μάζουρτσακ. Σ’ αυτούς τους δύο οφείλονται οι περισσότερες θεαματικές φάσεις (highlights) που πρόσφερε η Καβάλα B.C. στο παιχνίδι. Ο Πολωνός αγωνίστηκε, περίπου, είκοσι έξι λεπτά στη θέση του “άσου” και συνέβαλε στο να “ρολάρει” καλύτερα η ομάδα μέσα στο γήπεδο. Η Καβάλα B.C. πραγματοποίησε την πιο “ομαδική” εμφάνιση στο φετινό πρωτάθλημα και οι 25 τελικές πάσες πρέπει να είναι ρεκόρ αγωνιστικής περιόδου. Το υψηλό ποσοστό ευστοχίας (64%) στα σουτ δύο πόντων, το οποίο στο α΄ ημίχρονο ήταν 72%(!), αλλά και οι εκατό πόντοι στην επίθεση, οφείλονται, καθαρά, στις τελικές πάσες και στους δέκα τελειωμένους αιφνιδιασμούς. Αντιθέτως, οι παίκτες της Καβάλα B.C. δεν σούταραν πολύ καλά έξω από τη γραμμή των 6,75μ. (38% το ποσοστό ευστοχίας).
Τέλος, η συγκέντρωση, που επικαλέστηκε ο Ν. Πενταζίδης, αντικατοπτρίζεται στα μόλις οκτώ λάθη και στην (απόλυτη) κυριαρχία στα ριμπάουντ (53 έναντι 31). Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:
Καβάλα B.C.
Ερεβμπενάζιε 5(1 τρίποντο), Κελαϊδής 19(4 τρ.), Μάζουρτσακ 15(3 τρ.), Σαββίδης 12(2 τρ.), Ντιαλό 1, Μανάκας 5(1 τρ.), Κουμλέλης 8, Γκέλιος 12(1 τρ.), Μούκας 3(1 τρ.), Σκλήβας 20.
Παγκράτι
Τόρρες 3(1 τρ.), Σκούφης 5(1 τρ.), Ψαρόπουλος 9(1 τρ.), Λυμπερέας, Εζόμο 11, Λεκάκης 7(1 τρ.), Ραλλάτος 20(3 τρ.).
Στα άλλα παιχνίδια της 21ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: Αίολος Αστακού-Γ.Σ. Λαρισαίων 1928 84-69, Μαχητές Δόξας Πεύκων-Δούκας 57-76, Α.Ε. Λάρισας-Εθνικός Πειραιώς 72-81, Ηρακλής Θεσσαλονίκης-Πανιώνιος 80-79, Ηράκλειο-Ψυχικό 73-72, Φάρος Κερατσινίου-Αρκαδικός Τρίπολης 100-60, Αμύντας-Χολαργός 73-71.
Η βαθμολογία
Πανιώνιος 40, Ηρακλής Θεσσαλονίκης 39, Δούκας 39, Φάρος Κερατσινίου 37, Αίολος Αστακού 34, Α.Ε. Λάρισας 32, Ψυχικό 32, Εθνικός Πειραιώς 31, Χολαργός 31, Αμύντας 30, Μαχητές Δόξας Πεύκων 29, Αρκαδικός Τρίπολης 28, Καβάλα B.C. 27, Ηράκλειο 26, Γ.Σ. Λαρισαίων 1928 26, Παγκράτι 23.
Η επόμενη αγωνιστική ημέρα (Σάββατο 18 Μαρτίου 2017)
Χολαργός-Καβάλα B.C., Δούκας-Αίολος Αστακού, Εθνικός Πειραιώς-Μαχητές Δόξας Πεύκων, Πανιώνιος-Α.Ε. Λάρισας, Ψυχικό-Ηρακλής Θεσσαλονίκης, Παγκράτι-Ηράκλειο, Γ.Σ. Λαρισαίων 1928-Φάρος Κερατσινίου, Αρκαδικός Τρίπολης-Αμύντας.