Η όπερα, δηλαδή το μουσικό θέατρο, είναι ένα όμορφο είδος τέχνης. Αλλά για τους μυημένους ανθρώπους. Τα 1.500 άτομα τα οποία θα παρακολουθήσουν, εάν εξαντληθούν τα εισιτήρια, τις δύο παραστάσεις του έργου La Boheme του Giacomo Puccini, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2024 στο κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος της Ραψάνης, θα είναι, σαφώς, φίλοι του είδους, ή άτομα που έχουν την σχετική μουσική παιδεία. Η πλειοψηφία των Καβαλιωτών, με τα βάσανα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα, την μάχη που δίνουν με την «αδάμαστη» ακρίβεια, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, τις περικοπές που κάνουν στον ατομικό και οικογενειακό προϋπολογισμό, δεν έχει όχι σε προτεραιότητα, ούτε καν σκέφτηκε να δει όπερα! Ίσως μερικοί να το έκαναν, από περιέργεια, αλλά και τα 10 έως 22 ευρώ, που είναι το αντίτιμο του εισιτηρίου, δεν περισσεύουν! Γι’ αυτό και έπρεπε, κατά την άποψη μας, η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας, να απαιτήσει από τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο του Cosmopolis festival (σ.σ. η όπερα εντάσσεται στην ενότητα Cosmoclassical), Άλκη Ζοπόγλου, το ειδικό αυτό θέαμα να προσφερθεί δωρεάν προς τον Καβαλιώτικο λαό. Άλλωστε, δεν έχουμε την δυνατότητα στην Καβάλα να βλέπουμε κάθε έτος παραστάσεις όπερας, ώστε να υπάρχει ένα σταθερό και εκπαιδευμένο κοινό. Γιατί, λοιπόν, τις λιγοστές αυτές ευκαιρίες, ο απλός Καβαλιώτης να πληρώσει εισιτήριο, για ένα θέαμα που δεν θα επεδίωκε να δει ποτέ στην ζωή του;
Ο Άλκης Ζοπόγλου έχει αντίθετη άποψη. «Δεν είμαι υπέρμαχος της δωρεάν παροχής πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες πρέπει να αμείβονται για την δουλειά τους», είπε, στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2024, στην Μεγάλη Λέσχη, ενόψει των παραστάσεων της όπερας La Boheme. Βεβαίως και οι καλλιτέχνες πρέπει να αμείβονται, ωστόσο την αμοιβή τους μπορούσαν να αναλάβουν χορηγοί, ή το πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. που χρηματοδοτεί την παραγωγή στην Καβάλα. Στην κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού των 115.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο Άλκης Ζοπόγλου και νωρίτερα ο πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), Αρχέλαος Γρανάς, συμμετέχουν ακόμα, ο Δήμος Καβάλας, με 20.000 ευρώ, το Επιμελητήριο Καβάλας (σ.σ. με άγνωστο χρηματικό ποσό), Ιδρύματα και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ένας Καβαλιώτης χορηγός και πολλοί εθελοντές, στους οποίους έκανε ειδική μνεία η Καβαλιώτισσα καλλιτέχνης της όπερας, Αλεξία Βουλγαρίδου, η οποία ανέλαβε την καλλιτεχνική οργάνωση. Με τόση εθελοντική δουλειά από Καβαλιώτες, ακόμα και για τα σκηνικά, με χρηματοδότηση από ιδιώτη χορηγό και από το πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. χρειαζόταν να αντληθούν έσοδα και από τα εισιτήρια, σημείωσε ο Άλκης Ζοπόγλου. Ποιες είναι, άραγε, οι αμοιβές για τους νέους επαγγελματίες ηθοποιούς που θα συμμετέχουν στην παραγωγή; Εάν συμμετείχαν φτασμένοι του είδους, πόσα χρήματα θα έπαιρναν;
Ο χώρος που θα παρουσιαστεί η όπερα, στο σχολικό κλειστό γυμναστήριο, θα είναι διαμορφωμένος για να υποδεχτεί 740 θεατές σε κάθε παράσταση, δηλαδή περίπου 1.500 θεατές τις δύο ημέρες. Ειπώθηκε ότι θα δοθούν και προσκλήσεις, σε γονείς των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, για παράδειγμα, που θέλουν να δούνε τα παιδιά τους, να συμμετέχουν σε μία παράσταση όπερας. Ας υποθέσουμε πως θα δοθούν 200 προσκλήσεις, άρα θα πουληθούν 1.300 εισιτήρια. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν τιμή 10 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι είναι χίλια εισιτήρια με την τιμή αυτή. Θα συγκεντρωθούν 10.000 ευρώ. Και 300 εισιτήρια με τιμή 22 ευρώ. Θα συγκεντρωθούν 6.600 ευρώ. Συνολικά τα έσοδα από τα εισιτήρια, δεν θα υπερβούν την συμμετοχή του Δήμου Καβάλας στην διοργάνωση (σ.σ. 20.000 ευρώ). Είναι τόσο αναγκαίο αυτό το χρηματικό ποσό, για να καλυφθεί ο προϋπολογισμός; Ας έβαζε ο Δήμος Καβάλας 40.000 ευρώ, για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις με πρόσκληση όλοι οι θεατές!
Για την καταλληλότητα του χώρου μίλησαν οι συντελεστές της παραγωγής. «Ξέρουμε ότι ο χώρος, δεν είναι ο πιο κατάλληλος για μία τέτοια υπερπαραγωγή», ανέφερε η Αλ. Βουλγαρίδου, η οποία θυμήθηκε ότι τραγούδησε όπερα και στην σκηνή ενός τσίρκο στις Βρυξέλες, επειδή η αίθουσα της πόλης δεν ήταν διαθέσιμη. Ο Άλκης Ζοπόγλου, απαντώντας σε ερώτηση του «Κ.Τ.» ποιους άλλους χώρους είδαν οι διοργανωτές πριν καταλήξουν στο σχολικό γυμναστήριο της Ραψάνης, είπε πως έγινε επίσκεψη στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην Νέα Καρβάλη, αλλά εκείνη την ημέρα έβρεχε και έσταζε νερό από την οροφή! Επίσης, μία επιλογή ήταν το κλειστό γυμναστήριο στο δημοτικό αθλητικό κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου» (στην Καλαμίτσα), αλλά η παραχώρησή του, θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στο αγωνιστικό πρόγραμμα των αθλητικών σωματείων. Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό στην συνέντευξη Τύπου, μίλησε για την αποθήκη του Τελωνείου στο λιμάνι «απόστολος Παύλος», στην οποία μπορούν να φιλοξενηθούν τέτοιες παραστάσεις μελλοντικά. Αν γινόταν σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο εθνικής οικονομίας και οικονομικών και την προϊσταμένη της Τελωνειακής Υπηρεσίας στην Καβάλας τον Νοέμβριο του 2023, όταν άρχισε η προετοιμασία για την όπερα, πιστεύουμε πως θα είχε διαμορφωθεί εξαιρετικά ένα τμήμα της αποθήκης για τις παραστάσεις. «Η αποθήκη είναι δεσμευμένη», σχολίασε ο δήμαρχος. «Δεν έγινε κανέναν αίτημα, για να μάθουμε εάν παραχωρείται», θα σχολιάσουμε εμείς. Ζηλεύουμε τους Θεσσαλονικείς, που μπορούν να παρακολουθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και άλλες δράσεις πολιτισμού, στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης. Μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Καβάλα, εφόσον διεκδικηθεί η αποθήκη του Τελωνείου.
Από κει και πέρα, ο δήμαρχος είπε ότι, η Καβάλα είναι πόλη που αγαπάει τον πολιτισμό και τον πολύ-πολιτισμό. Πρόσθεσε πως, η παρουσίαση της όπερας, είναι μεγάλο στοίχημα για την πόλη και αναδεικνύει την εξωστρέφεια της. Δήλωσε ακόμα, πως είναι σημαντική η συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου και του Δημοτικού Ωδείου στην παραγωγή και για τον χώρο των παραστάσεων σχολίασε: «Στην μουσική και την όπερα, δεν υπάρχει χώρος ακατάλληλος».
Ο Αρχ. Γρανάς αναφέρθηκε στους συντελεστές για να υλοποιηθεί το εγχείρημα και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους. Ο Άλκης Ζοπόγλου δήλωσε ότι, το αποτέλεσμα εξέπληξε και τους ίδιους τους διοργανωτές, ενώ πρόσθεσε πως έχει προπωληθεί το 75% των εισιτηρίων. Η Αλεξία Βουλγαρίδου εξέφρασε την χαρά της, ότι τα παιδιά και το κοινό της γενέτειρας της, θα παρακολουθήσουν ζωντανά μία όπερα. Ευχαρίστησε όλους όσοι προσφέρουν εθελοντική εργασία. Εξήρε τους συντελεστές, τον σκηνοθέτη, τον μαέστρο, τους ηθοποιούς. Και κάλεσε τα σχολεία και τους φοιτητές, να παρακολουθήσουν τις πρόβες το τελευταίο δεκαήμερο. Στην συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες και παρούσες οι περισσότεροι συντελεστές. Μάλιστα, μίλησαν με θερμά λόγια για την παράσταση, ο Ιταλός σκηνοθέτης και ο Ολλανδός μαέστρος. Οι ηθοποιοί είναι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγγλία, την Γερμανία, την Κίνα και την Κορέα.