-Όσο αντικειμενικός κι αν προσπαθήσει να είναι κάποιος, απέναντι στην δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας, δεν μπορεί να βαθμολογήσει με καλό βαθμό την επίδοση στον τομέα του αθλητισμού. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κώστας Βακιρτζής, είναι συμπαθέστατος ως άνθρωπος και χαρακτήρας ήπιων τόνων. Έκανε προσπάθεια να βοηθήσει τα αθλητικά σωματεία, τους παράγοντες, τους προπονητές και τους αθλητές, ωστόσο ο πήχης ήταν χαμηλά, πολύ χαμηλά! Οι επιτυχίες των αθλητών, των αθλητριών και των ομάδων, όπως στον στίβο και το σκάκι πιο πρόσφατα, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται στα αθλητικά σωματεία υπό δύσκολες συνθήκες.

-Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα. Τα τελευταία εννέα έτη στον Δήμο Καβάλας, αλλά και πριν, δεν προστέθηκε ούτε μία καινούργια αθλητική εγκατάσταση στις υπάρχουσες. Η δημοτική Αρχή με επικεφαλής την Δήμητρα Τσανάκα έκανε την ανακαίνιση του «Βερούλειου» γηπέδου και μίλησε για την κατασκευή καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου στο Περιγιάλι. Η σημερινή δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Θόδωρο Μουριάδη, έκανε την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου στον Αμυγδαλεώνα, αλλά δεν προχώρησε το έργο του κλειστού γυμναστηρίου στο Περιγιάλι. Επίσης, πραγματοποίησε την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου, ωστόσο το ανοιχτό κολυμβητήριο στο παραλιακό μέτωπο παραμένει «ανοιχτή πληγή» για την πόλη. Το γυμναστήριο στο δημοτικό αθλητικό κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου», είναι της αισθητικής της δεκαετίας του 1980, ενώ εκείνο στην περιοχή των Ποταμουδίων, πολύ μικρό σε χωρητικότητα θεατών και ακατάλληλο για την διεξαγωγή επίσημων διοργανώσεων υψηλού επιπέδου.

-Το δημοτικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», που είναι η «ναυαρχίδα» των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, εμφανίζει προβλήματα λόγω της πλημμελούς (έως ανύπαρκτης) συντήρησης. Η κατασκευή στεγάστρου έχει αόριστο χρονοδιάγραμμα, η αντικατάσταση του ταρτάν δεν έγινε, ενώ στα θεωρεία του σταδίου δεν μπήκε ούτε ένα καρφί την τελευταία τετραετία! Στα υπόλοιπα γήπεδα ποδοσφαίρου μέσα στην πόλη και στα χωριά, δεν γνωρίζουμε εάν έγιναν παρεμβάσεις και ποιες.

-Όσον αφορά τα άλλα αθλήματα, τα σωματεία του τραμπολίνο, της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, χρησιμοποιούν ως προπονητήρια κλειστά γυμναστήρια σχολείων, ενώ δεν υπάρχει αίθουσα για τα βαρέα αθλήματα. Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει περισσότερα, τα οποία δείχνουν πως ο αθλητισμός δεν είναι προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής. Αλλά και στον τομέα του αθλητικού τουρισμού, η επίδοση είναι κατώτερη του μετρίου. Αν εξαιρέσουμε συγκεκριμένες διοργανώσεις που διεξάγονται σε ετήσια βάση, όπως το διεθνές ανοιχτό τουρνουά σκάκι, που διοργανώνει ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας κάθε καλοκαίρι και η διεθνής κολυμβητική συνάντηση «απόστολος Παύλος», που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας, η Καβάλα δεν φιλοξένησε καμία διοργάνωση πανελλήνιου, βαλκανικού, ευρωπαϊκού, ή και παγκόσμιου επιπέδου. Την προηγούμενη δημοτική θητεία, πραγματοποιήθηκε τρία συνεχόμενα έτη στο στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου κάτω των 16 ετών. Την τρέχουσα δημοτική θητεία, η Καβάλα δεν φιλοξένησε καμία διοργάνωση στίβου!

-Συμπερασματικά, η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας έβαλε χαμηλά τον πήχη και στον τομέα του αθλητισμού. Ακόμα και παραδοσιακές διοργανώσεις, όπως το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης δημοτικών σχολείων minibasket, διεξήχθησαν με δυσκολία και έπειτα από την πίεση των συμμετεχόντων. Ο Δήμος Καβάλας μπήκε σε μία εσωστρέφεια που τον καθήλωσε, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις, το Ηράκλειο, η Πάτρα, ο Βόλος, αναδείχτηκαν σε αθλητικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ