-Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Μαθιός Ρήγας έκανε την παρουσίαση της επενδυτικής πρότασης της Energean, για την μετατροπή του παλιού κοιτάσματος «Νότια Καβάλα», σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Η παρουσίαση έγινε ενώπιον του τότε υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη και προκάλεσε το ενδιαφέρον του. Δώδεκα χρόνια μετά, η πρόταση εκείνη βρίσκεται στο «συρτάρι» και ο διαγωνισμός που χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, είναι «κολλημένος».

-Το 2022, πάλι από την Energean, έγινε η παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου, για την μετατροπή του «Πρίνου» σε αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα. «Η αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα, μπορεί να καταστεί μαγνήτης για πολλές βιομηχανίες, οι οποίες θεωρούνται βαριές, υπό την έννοια ότι απαιτούν μεγάλα αποθέματα καύσης άνθρακα για την λειτουργία τους. Αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα στην χώρα μας δεν υπάρχουν, ούτε στην Μεσόγειο θάλασσα, ούτε και στην Ευρώπη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

-Φροντίστε, Θόδωρε, το σχέδιο της αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα στον «Πρίνο», να έχει την ίδια με την αποθήκη φυσικού αερίου στο πεδίο «Νότια Καβάλα»! Δηλαδή, να μπει κι αυτό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

-Η Energean ανέθεσε στην αμερικανική εταιρεία Halliburton, να μελετήσει την βιωσιμότητα της επένδυσης, που εκτιμάται μεταξύ 500 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ! Μήπως, καρντάσια, να γίνει «πακέτο» η επένδυση στον «Πρίνο» και την «Νότια Καβάλα»; Δηλαδή, να αξιοποιηθεί και το πεδίο «Νότια Καβάλα» ως αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα; Έτσι, στην Καβάλα και στην Ελλάδα, θα λειτουργήσουν οι πρώτες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη! Η επένδυση θα ενταχθεί στα μεγάλα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα αποφέρει πολλά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο! Τι λες καρντάσι Θόδωρε;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ