-Η λειτουργία των χερσαίων και των θαλάσσιων εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου στην Καβάλα φαίνεται πως επανήλθε στην ομαλότητα. Όπως ανακοίνωσε η Energean, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις, έγινε η φόρτωση του πρώτου φορτίου αργού πετρελαίου για το έτος 2024. Συγκεκριμένα, φορτώθηκαν 220.000 βαρέλια, τα οποία αγόρασε η εταιρεία BP. Μάλιστα, στο φορτίο αυτό περιλαμβάνεται και παραγωγή από το κοίτασμα «Έψιλον», το οποίο επαναλειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2023. Το πεδίο «Έψιλον» θα συνεχίσει την παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας, για μία δεκαετία, τουλάχιστον, ακόμα. Αντίθετα, τα πεδία του «Πρίνου» εξαντλούνται και τα επόμενα έτη θα μετατραπούν σε φυσικές αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα.

-Μακάρι η ομαλότητα να συνεχιστεί και τα επενδυτικά σχέδια της Energean στην Καβάλα να υλοποιηθούν. Η Ελλάδα θα αποκτήσει την πρώτη φυσική αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα, που είναι ο βασικότερος ρυπογόνος παράγοντας και αυτή η αποθήκη θα βρίσκεται στην Καβάλα! Έπειτα από σαράντα και πλέον έτη, με πλούσιο ιστορικό στους υδρογονάνθρακες, η περιοχή μας θα περάσει σε μία νέα εποχή στον ενεργειακό χώρο. Ευελπιστούμε ότι θα διατηρηθεί η εργασιακή ειρήνη, γιατί είναι πολύ σημαντική και ωφελεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και την τοπική οικονομία. Αν και θεωρούμε πως με την «εκκαθάριση» που έγινε τα προηγούμενα έτη, το μέλλον των «Πετρελαίων» της Καβάλας είναι αισιόδοξο.

-Κάποιοι υποστηρίζουν πως η Καβάλα έχασε μία «μεγάλη ευκαιρία» να γίνει «ενεργειακός κόμβος», όταν ο Καβαλιώτικος λαός αντιτάχθηκε στην εγκατάσταση πλωτών σταθμών Υ.Φ.Α. (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στην θαλάσσια περιοχή απέναντι από την Νέα Καρβάλη. Την «ευκαιρία άρπαξε» η Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί ο πρώτος πλωτός σταθμός Υ.Φ.Α. Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη για την «αναβάθμιση» της Αλεξανδρούπολης.

-Ήταν στόχος, προφανώς, να γίνει μία τέτοια θαλάσσια εγκατάσταση στην βόρεια Ελλάδα. Αρχικά επιλέχθηκε η Καβάλα, στην οποία λειτουργούσαν οι εξέδρες και το εργοστάσιο των Πετρελαίων. Δεν χρειαζόταν στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων, να προστεθεί κι ένας πλωτός σταθμός Υ.Φ.Α. Επί τέσσερις δεκαετίες, η Καβάλα πέτυχε την αρμονική συνύπαρξη μιας χημικής βιομηχανίας, με την χαμηλότερη όχληση του φυσικού περιβάλλοντος, την απρόσκοπτη ανθρώπινη δραστηριότητα και, κυρίως, την τουριστική ανάπτυξη. Η Καβάλα και η Θάσος θεωρούνται η «ναυαρχίδα» του τουρισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η δυναμική τους συνεχώς μεγαλώνει, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν στην περιοχή δύο μεγάλες χημικές βιομηχανίες!

-Επίσης, με την έναρξη του νέου επενδυτικού σχεδίου στον «Πρίνο» και με την αξιοποίηση της υποθαλάσσιας αποθήκης στο παλιό κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», ο Νομός θα παραμείνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, για τα επόμενα σαράντα έτη. Χωρίς να επηρεαστεί η επισκεψιμότητα των τουριστών. Έχουμε σοβαρή αμφιβολία, αν μπορεί η Αλεξανδρούπολη να πετύχει τον ίδιο συνδυασμό, μετά από την λειτουργία του πρώτου πλωτού σταθμού Υ.Φ.Α. και την μελλοντική εγκατάσταση του δεύτερου! Ναι, η Αλεξανδρούπολη θα γίνει «ενεργειακός κόμβος», ωστόσο θα έχει τίμημα στο φυσικό περιβάλλον και στον τουρισμό κάτι τέτοιο. Θα το δούμε σε μερικά έτη να γίνεται πραγματικότητα.

-Συμφωνούμε, επομένως, ότι η Καβάλα θα αποτελέσει, για μία ακόμα φορά, πρότυπο όσον αφορά την συνύπαρξη εντελώς ασυμβίβαστων δραστηριοτήτων, διότι ο τουρισμός δεν αναπτύσσεται σε τόπους που υπάρχουν εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων. Και μάλιστα, οι δραστηριότητες αυτές, είναι κρίσιμος πυλώνας για την ανάπτυξη της Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ