Το κορυφαίο γεγονός των φετινών «Ελευθερίων» της Καβάλας χαρακτήρισε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, τη διεξαγωγή του συνεδρίου των ναυτικών μουσείων της Ελλάδας στην πόλη. Ουσιαστικά, το πολύ σημαντικό αυτό συνέδριο «ανοίγει την αυλαία» των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια 2018» και σε συνδυασμό με τον κατάπλου της φρεγάτας «Ψαρά» του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, αποτελούν τα μεγάλα γεγονότα του τριημέρου στην Καβάλα.

Πριν την παρουσίαση των επίσημων προσκεκλημένων για το συνέδριο των ναυτικών μουσείων, η δήμαρχος, Δ. Τσανάκα, δήλωσε συντετριμμένη για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ αυτών και παιδιών, στο δυστύχημα που συνέβη νωρίς το πρωί της Παρασκευής 8 Ιουνίου 2018 στην Εγνατία οδό, στο ύψος της Νέας Καρβάλης, όταν Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο μετέφερε μη νόμιμους μετανάστες εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε σε πρανές του αυτοκινητόδρομου, με συνέπεια να τραυματιστούν θανάσιμα αρκετοί επιβαίνοντες. «Εύχομαι, ο θάνατος των ανθρώπων αυτών, να αφυπνίσει τους ισχυρούς της γης, για να βάλουν τέρμα στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ανατολή», ανέφερε η δήμαρχος.

Στη συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, εκτός από τη Δ. Τσανάκα, παραβρέθηκαν: η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας, Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο σύζυγος της Ιωάννης Παλούμπης, αντιναύαρχος ε.α., η πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή», Μαρία Φραντζεσκάκη και ο Χρήστος Τζανάκος.

«Αισθάνομαι ευτυχής που βρίσκομαι στην Καβάλα. Είναι σημαντικό και πολύ χρήσιμο να συναντιόμαστε και να συζητάμε για τα προβλήματα, αλλά και για την προοπτική των ναυτικών μουσείων στην Ελλάδα. Πιστεύω στον εθελοντισμό, αλλά για να αναπτυχθούν τα ναυτικά μουσεία χρειάζεται οικονομική στήριξη και ενδιαφέρον από την πολιτεία. Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα ναυτικά μουσεία», είπε η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας, μετά το καλωσόρισμα από τη δήμαρχο Καβάλας, ενώ στη συνέχεια μίλησαν: η Κ. Χιώτη-Πρασσά, η οποία συνέβαλε ώστε η πόλη της Καβάλας να φιλοξενήσει το πανελλήνιο συνέδριο ναυτικών μουσείων, η Μ. Φραντζεσκάκη, που ευχαρίστησε το προσωπικό του Δήμου Καβάλας για τη συμβολή του στη διοργάνωση και ο Χρ. Τζανάκος, πρώην πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας και πρώην πλοηγός, ο οποίος μίλησε για την μετεγκατάσταση του τοπικού ναυτικού μουσείου σε κτίριο ιδιοκτησίας της «Δημωφέλεια» στην ακτή Ραψάνη.

Η μετεγκατάσταση, είπε, δεν ολοκληρώθηκε, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες και, κυρίως, τους μαθητές των σχολείων, με την έναρξη του ερχόμενου σχολικού έτους. Ακόμα, δήλωσε ικανοποιημένος από τη νέα στέγη και τη στήριξη που παρέχει στο ναυτικό μουσείο ο Δήμος Καβάλας.

Το συνέδριο των ναυτικών μουσείων της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Lucy και έχει τίτλο: «Νεάπολη, Χριστούπολη, Καβάλα-ψηφίδες της ναυτικής παράδοσης της Καβάλας». Η επίσημη έναρξη, που συμπίπτει με την έναρξη των «Ελευθερίων 2018», θα γίνει στις 8 το βράδυ στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το κοινό μπορεί να επισκεφτεί την φρεγάτα «Ψαρά» το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, από τις 10 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ και να ξεναγηθεί στην έκθεση με την ιστορία του πολεμικού ναυτικού, που θα λειτουργήσει πάνω στο πλοίο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ