default

-Αν η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας σχεδιάζει να κάνει εκτεταμένη παρέμβαση στο κλειστό γυμναστήριο του δημοτικού αθλητικού κέντρου «Αλεξάνδρα Δήμογλου», όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Γιάννης Ιακωβίδης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι προτιμότερο, κατά την άποψη μας, να κατεδαφίσει το υπάρχον γυμναστήριο και να αναγείρει ένα καινούργιο, με μεγαλύτερη χωρητικότητα θεατών, το οποίο θα διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές για την διεξαγωγή διεθνών διοργανώσεων.

-Το κλειστό γυμναστήριο στην Καλαμίτσα κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1980, με σκοπό να μεταφερθούν σε στεγασμένο χώρο τα αθλήματα των αθλοπαιδιών (χειροσφαίριση, πετοσφαίριση, καλαθοσφαίριση), αφού οι αγώνες διεξάγονταν στο γήπεδο του πάρκου Φαλήρου. Η αισθητική και η λειτουργικότητα του γυμναστηρίου, είναι μιας ξεπερασμένης εποχής, ενώ δεν μπορούν να γίνουν (περαιτέρω) αλλαγές στην χωρητικότητα, τα αποδυτήρια, τους χώρους υγιεινής και τους λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Επίσης, πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της υγρομόνωσης στην στέγη, που εμφανίζεται πάλι και πάλι. Με το νέο έτος (2024) θα αποκατασταθεί το «κώλυμα» (σ.σ. απουσία μελέτης στατικής επάρκειας) στην χρήση της κεντρικής (ξύλινης) κερκίδας και θα επιτραπεί η πρόσβαση στους θεατές των αγώνων. Το βέβαιο είναι, ότι η Καβάλα αξίζει ένα καλύτερο κλειστό γήπεδο, από το ηλικίας τεσσάρων δεκαετιών γυμναστήριο της Καλαμίτσας.

-Την τελευταία πενταετία, τουλάχιστον, γίνεται συζήτηση για την κατασκευή καινούργιου κλειστού γηπέδου στην περιοχή του Περιγιαλίου, σε δημοτικό οικόπεδο που είναι χαρακτηρισμένο για αθλητική χρήση και γειτνιάζει με το δημοτικό κολυμβητήριο. Εμείς πιστεύουμε πως είναι εφικτό να κατασκευαστεί καινούργιο γυμναστήριο, με τις ίδιες προδιαγραφές, στην Καλαμίτσα. Εντός του αθλητικού κέντρου «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Και με χωρητικότητα 2.000 καθήμενων θεατών.

-Καλούμε την δημοτική Αρχή, να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την μελέτη του γυμναστηρίου στο Περιγιάλι (σ.σ. 256.000 ευρώ εάν δεν κάνουμε λάθος), για ένα καινούργιο γυμναστήριο στην Καλαμίτσα. Για την κατασκευή του γυμναστηρίου, προτείνουμε να ληφθεί δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε το έργο να τελειώσει μέσα στην ερχόμενη δημοτική θητεία. Αν αναλογιστούμε πως το υπάρχον γυμναστήριο εξυπηρετεί την Καβάλα για σαράντα (και πλέον) έτη, το καινούργιο γυμναστήριο θα είναι μία σημαντική παρακαταθήκη, για τα επόμενα τριάντα έτη!

-Πριν κατεδαφιστεί το γυμναστήριο στην Καλαμίτσα, πρέπει να ετοιμαστούν οι χώροι που θα φιλοξενήσουν, για δύο-τρία έτη, τα αθλητικά σωματεία που «στεγάζονται» εκεί. Μέσα στην πόλη υπάρχουν γυμναστήρια, τα οποία θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων. Αναφερόμαστε στο γυμναστήριο των Ποταμουδίων και στα γυμναστήρια Γυμνασίων και Λυκείων, όπως τα γυμναστήρια των σχολικών συγκροτημάτων στην Ραψάνη (6ο Γενικό Λύκειο) και στην Χωράφα (1ο Γενικό Λύκειο). Κι αν δεν επαρκούν αυτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επιπλέον, το γυμναστήριο στον Αμυγδαλεώνα. Ευελπιστούμε πως ο εργολάβος θα παραδώσει το καινούργιο γυμναστήριο στην Καλαμίτσα εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος κατασκευής. Για να μην υπάρξει μεγαλύτερη «ταλαιπωρία» των αθλουμένων και των σωματείων.

-Όσον αφορά το δάνειο, εκτιμούμε πως ένα ποσό της τάξεως των δέκα (10) εκατομμυρίων ευρώ είναι αρκετό για το έργο. Αν απαιτηθεί μεγαλύτερο ποσό, ο Δήμος Καβάλας μπορεί να ζητήσει την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (σ.σ. ως συμπλήρωμα στο δάνειο). Τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου, θα επιλέξει η διοίκηση του Δήμου. Ένας τρόπος είναι, η αξιοποίηση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ