-Είναι διαφορετικό οι εγκαταστάσεις ενός Πανεπιστήμιου να βρίσκονται σε μία πόλη και αλλιώς να είναι «διασπαρμένες» σε περισσότερες πόλεις και διοικητικές περιφέρειες! Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) διαθέτει οκτώ (8) κόμβους που εκτείνονται από την Κατερίνη μέχρι το Διδυμότειχο! Η γεωγραφική διασπορά, είναι πρόκληση και ασύγκριτο πλεονέκτημα, κατά την άποψη του πρύτανη, Σταμάτη Αγγελόπουλου. Κατά την δική μας άποψη, η γεωγραφική διεύρυνση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. έγινε με πολιτική σκοπιμότητα. Και είχε σκοπό να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.
-Αναρωτιόμαστε, γιατί τα άλλα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ.λπ., τόσα έτη, δεν επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας; Γιατί, π.χ., το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν ίδρυσε πανεπιστημιακούς κόμβους στην Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Θεσσαλία, την βόρεια Ελλάδα και τα νησιά; Θα προσέλκυε χιλιάδες φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα είχαν την δυνατότητα να κάνουν ποιοτικές σπουδές και σε τόπους εκτός της Αθήνας. Εάν υπήρχε πανεπιστημιακός κόμβος στην Θεσσαλονίκη, οι φοιτητές από την πόλη και την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα, δεν θα χρειαζόταν να «κατέβουν» στην Αθήνα για σπουδές. Θα σπούδαζαν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στον τόπο τους! Οι οικογένειες των φοιτητών θα επιβαρύνονταν λιγότερο οικονομικά και θα ενισχυόταν η τοπική οικονομία. Το κυριότερο, θα συγκρατούνταν ο πληθυσμός των νέων ανθρώπων στην βόρεια Ελλάδα.
-Εφόσον οι πολιτικοί εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το νέο ΔΙ.ΠΑ.Ε., ένα υπερ-τοπικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γιατί δεν συμπεριέλαβαν στο εγχείρημα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονία; Τότε, πραγματικά, θα δημιουργούσαν έναν πανεπιστημιακό κολοσσό στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Θα κάλυπτε γεωγραφικά όλη την βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία-Θράκη), θα είχε τον μεγαλύτερο πληθυσμό φοιτητών και καθηγητών και την μεγαλύτερη γκάμα σχολών και τμημάτων. Θα ήταν ασυναγώνιστο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, οι πολιτικοί εξαφάνισαν από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ορισμένα ιστορικά ιδρύματα, όπως το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας και δημιούργησαν ένα ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο απέναντι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
-Και κάτι τελευταίο, για εκείνους που θεωρούν ότι η Καβάλα αναβαθμίστηκε με την ένταξη της στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουν, που η Καβάλα έγινε ένας πανεπιστημιακός κόμβος, όπως ο πανεπιστημιακός κόμβος στην Κατερίνη, την Δράμα και το Διδυμότειχο. Ήταν η έδρα Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και έγινε ένας από τους οκτώ κόμβους του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Άλλη μεταχείριση έχει το αυτόνομο (και αυτοδιοίκητο) ίδρυμα και άλλη ο κόμβος.