Η Francesca Zanninotti, διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ (θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών, μέλος του Ομίλου Italgas) και ο αντιπεριφερειάρχης ενέργειας και περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Γάκης, ανακοίνωσαν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, την ενεργοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Καβάλας. Το έργο, ύψους 6,4 εκατομμυρίων ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (ΕΣΠΑ 2014-2020), αποτελεί ορόσημο για την παροχή προσιτής και καθαρής ενέργειας στους κατοίκους της Καβάλας. «Οι ενέργειες που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του δικτύου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Βρισκόμαστε εδώ, έτοιμοι και αποφασισμένοι να προσφέρουμε τα οφέλη του φυσικού αερίου στους πολίτες της Καβάλας», δήλωσε η Fr. Zanninotti και πρόσθεσε: «Το επίτευγμα αυτό, είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας της ΔΕΔΑ, θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών και του στρατηγικού οράματος της μητρικής μας εταιρείας, του Ομίλου Italgas. Μαζί θωρακίζουμε αυτή την ιστορική και όμορφη πόλη της βόρειας Ελλάδας, με ένα έξυπνο, ανθεκτικό και ευέλικτο ενεργειακό δίκτυο, που θέτει τα θεμέλια για μία νέα εποχή στην διανομή ενέργειας. Αυτό το δίκτυο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Ομίλου Italgas και διατηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα, δεν αφορά μόνο το φυσικό αέριο, έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και το συνθετικό μεθάνιο και θα είναι μελλοντικά έτοιμο να αγκαλιάσει τις δυνατότητες του υδρογόνου».

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, η ΔΕΔΑ και οι εμπλεκόμενες τοπικές Αρχές επεσήμαναν ότι, το έργο θα αλλάξει την ζωή των κατοίκων προς το καλύτερο, ενώ θα στηρίξει και τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η Fr. Zanninotti ευχαρίστησε θερμά τα Υπουργεία ανάπτυξης και επενδύσεων, οικονομίας και οικονομικών και περιβάλλοντος και ενέργειας, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη ενέργειας και περιβάλλοντος, Χρήστο Γάκη, τον δήμαρχο Καβάλας, Θεόδωρο Μουριάδη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκο Δέμπα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Χρ. Γάκης, δήλωσε ότι: «Είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Καβάλα και για τους κατοίκους της, αλλά και για εμένα προσωπικά και η αιτία είναι η υλοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου. Οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί και θα προσπαθήσω να τους απαριθμήσω εν συντομία. Ο πρώτος είναι, ότι εγκαινιάζεται ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής, το οποίο δίνει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι, το έργο αυτό άρχισε και ολοκληρώνεται επί των ημερών μου ως αντιπεριφερειάρχης ενέργειας. Έχω την πεποίθηση ότι, πρέπει η ενασχόλησή μας με την αυτοδιοίκηση, να στοχεύει στην υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη η κοινωνία και σηματοδοτούν μία πορεία καλύτερης ποιότητας ζωής και ανάπτυξης, οπότε λειτουργώ πάντα προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο με τον καλύτερο σχεδιασμό και για τον σκοπό αυτό διέθεσα χρόνο και άσκησα πιέσεις προς κάθε εμπλεκόμενο, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και με την μικρότερη επιβάρυνση στην καθημερινή λειτουργία της πόλης. Πέτυχαν όλοι οι στόχοι και αισθάνομαι περήφανος για το έργο που επιτελέσαμε, ένα έργο που πολλαπλασιάζει την αναπτυξιακή προοπτική της Καβάλας».

Ο περιφερειάρχης, Χρ. Μέτιος, χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας του δικτύου με την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, που η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, οι κοινωνίες της περιοχής μας θα ήταν άδικο να μη μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας, του έργου ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου σε έξι πόλεις, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα και η έναρξη κατασκευής του έργου, ήταν αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας ετών τόσο από την Περιφέρειά μας, όσο από την ΔΕΔΑ και το Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας. Η πόλη της Καβάλας αποκτά το δικό της δίκτυο φυσικού αερίου. Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, θα επωφεληθούν από την χρήση μιας μορφής ενέργειας που είναι οικονομικότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Θέλω να ευχαριστήσω την ΔΕΔΑ και την διευθύνουσα σύμβουλο, Francesca Zanninotti, για την πολύ καλή συνεργασία μας, τονίζοντας πως είναι σημαντικό η υλοποίηση του έργου να επιταχυνθεί και να υπάρχει η λιγότερη δυνατή όχληση στην καθημερινότητα των πολιτών».

Η κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου 66 χιλιομέτρων στην Καβάλα προχωρά με ταχύ ρυθμό και θα ολοκληρωθεί εντός του 2024. Οι πρώτες συνδέσεις των καταναλωτών, θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου, εγκαίρως για να καλύψουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων τον χειμώνα. Η Καβάλα είναι η πέμπτη πόλη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που συνδέεται με φυσικό αέριο. Συνολικά, οι επενδύσεις στις έξι πόλεις, ανέρχονται σε 44 εκατομμύρια ευρώ, με την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και περισσότερες από 11.500 συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ