Ο Χριστόδουλος Τοψίδης πέτυχε την (μεγάλη) ανατροπή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και αναδείχτηκε περιφερειάρχης, αφού ο συνδιεκδικητής της θέσης, Χρήστος Μέτιος, υπέστη εκλογική καθίζηση στον β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023!

Ο νυν περιφερειάρχης, που ήταν πρώτος στον α΄ γύρο, απώλεσε 25.478 ψήφους(!), δηλαδή το 19,68% των ψήφων που έλαβε ο συνδυασμός «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023.

Αντίθετα, ο Χρ. Τοψίδης «κράτησε» τις δυνάμεις του α΄ γύρου (σ.σ. απώλεσε μόνο 558 ψήφους) και σε συνδυασμό με την ανατροπή του πρώτου αποτελέσματος στην Π.Ε. Καβάλας, που ήταν στην 2η θέση, κατάφερε να αναδειχτεί νικητής! Να υπενθυμίσουμε ότι, στον α΄ γύρο ο συνδυασμός «Περιφερειακή Σύνθεση», του Χρ. Τοψίδη, κέρδισε στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Θάσου, Έβρου, στις οποίες διατήρησε την 1η θέση στον β΄ γύρο των εκλογών. Ο συνδυασμός «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», του Χρ. Μέτιου, κέρδισε στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης. Στον β΄ γύρο έχασε την Π.Ε. Καβάλας, ενώ στις Π.Ε. Ξάνθης και Ροδόπης σημείωσε κατακόρυφη πτώση των ψήφων (-6.351 στην Π.Ε. Ξάνθης και -8.151 στην Π.Ε. Ροδόπης) και των ποσοστών του.

Αξιοσημείωτη, επίσης, είναι η χαμηλότατη συμμετοχή στον β΄ γύρο των εκλογών (35,26%), που δημιουργεί μείζον θέμα, κατά την άποψη μας, δημοκρατικής νομιμοποίησης της εκλεγμένης διοίκησης και του εκλεγμένου περιφερειάρχη. Πρέπει να σταματήσει, επιτέλους, το φαινόμενο, να εκλέγονται κυβερνήσεις και διοικήσεις Περιφερειών και Δήμων, με ποσοστό συμμετοχής χαμηλότερο του 50% στις εκλογές. Στην Δημοκρατία διοικεί η πλειοψφία και όχι η πλειοψηφία της μειοψηφίας!

Να αναφέρουμε, ακόμα, ότι με βάση το αποτέλεσμα της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, στο νέο περιφερειακό συμβούλιο από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας εκλέγονται οι ακόλουθοι:

«Περιφερειακή Σύνθεση»

Θόδωρος Μαρκόπουλος, Γιώργος Δαλακούρας, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Στέλιος Ιγνατιάδης.

«Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση»

Αλέξης Πολίτης, Κώστας Αντωνιάδης

«Μαζί για την Αλλαγή»

Χαρίλαος (Χάρης) Σεϊτανίδης

«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Δημήτρης Λυμπεράκης

Την Περιφερειακή Ενότητα Θάσου θα εκπροσωπήσει ο Παναγιώτης Αρχοντής του συνδυασμού «Περιφερειακή Σύνθεση». Αναμένουμε την επίσημη ανακήρυξη των περιφερειακών συμβούλων από το Πρωτοδικείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ