vvlasidis@uowm.gr

Την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού της Θάσου και ειδικότερα του καλλιτεχνικού έργου του Πολύγνωτου Βαγή, ζητάνε από την δημοτική Αρχή του Δήμου οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», που κατέθεσαν ερώτηση για την λειτουργία του (υποτιθέμενου) μουσείου στην Ποταμιά. Στην ερώτηση αναφέρουν τα ακόλουθα: «Η καλλιτεχνική δημιουργία του ντόπιου γλύπτη και ζωγράφου, Πολύγνωτου Βαγή, αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του νησιού μας. Αποτελεί εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά για τους ανθρώπους της Θάσου και της χώρας μας. Ορισμένα από τα έργα του εκτίθενται σε μουσεία της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των επισκεπτών. Έργα του, εδώ και δεκαετίες, φιλοξενούνται στο ορεινό χωριό της Ποταμιάς, στο πέτρινο κτήριο που παλιότερα στέγαζε το δημοτικό σχολείο, κτήριο που δεν έχει τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά ενός μουσείου. Λειτουργούσε μόνο κατά τους θερινούς μήνες υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. και χωρίς την απαραίτητη και ανάλογη της αξίας του προβολή και αξιοποίηση.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών Αρχών, η πολιτιστική κληρονομιά του Θάσιου καλλιτέχνη, δεν αποτέλεσε, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, αντικείμενο της πολιτιστικής εκπαίδευσης της νεολαίας μας και ιστορικής προβολής της χώρας μας στους ξένους επισκέπτες. Κατά την άποψη μας, είναι χρέος της πολιτείας, του ΥΠ.ΠΟ. αλλά και του Δήμου, όσον αφορά την διεκδίκηση, να μεταφερθεί σε χώρο κατάλληλο, κεντρικό και να λειτουργεί όλο τον χρόνο με μόνιμο προσωπικό. Να το επισκέπτονται οι μαθητές των σχολείων του νησιού και όλου του Νομού σε εκπαιδευτικές εκδρομές. Να προβάλλεται σταθερά και κατάλληλα, ώστε να γίνεται γνωστό το έργο και η αξία ενός διακεκριμένου Θάσιου καλλιτέχνη.

Για εμάς, η Θάσος δεν είναι μόνο ξαπλώστρες στην παραλία, ταβέρνες και ξενύχτια. Έχει ιστορία και καλλιτεχνική δημιουργία να επιδείξει στους επισκέπτες, αλλά και να διδάξει στην νεολαία του νησιού αυτή την τόσο σπουδαία πλευρά της. Ρωτάμε την διοίκηση του Δήμου:

-Γιατί από την περιστασιακή λειτουργία του μουσείου περάσαμε στην εγκατάλειψη;

-Τι σκέφτεται να κάνει, για να αξιοποιήσει πολύπλευρα την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά του Πολύγνωτου Βαγή;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ