-Ειλικρινά, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την συλλογιστική του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, ο οποίος θέλει να «βάλει το πόδι» του Δήμου στην ακτή Καλαμίτσα κι ας καταβάλλουν οι ερχόμενες δημοτικές Αρχές το ποσό του 1.450.000 ευρώ, μόνο για την παραχώρηση της ακτής. Και από την άλλη πλευρά, δεν θέλει να δώσει τα ίδια χρήματα για την επαναλειτουργία του ανοικτού κολυμβητηρίου, απεμπολώντας το δικαίωμα χρήσης της αθλητικής εγκατάστασης.

-Είπε ο δήμαρχος Καβάλας, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι και δωρεάν να παραχωρούνταν η ακτή Καλαμίτσα, από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), ο Δήμος Καβάλας θα αναλάμβανε όλα τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης. Καταρχάς, η ΕΤ.Α.Δ. δεν παραχωρεί ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα. Επίσης, η ΕΤ.Α.Δ. οφείλει να διασφαλίσει την καλύτερη προσφορά για την παραχώρηση ενός ακινήτου. Από το 2015, που έληξε η προηγούμενη παραχώρηση της ακτής στον Δήμο, έως σήμερα, δεν μάθαμε αν η ΕΤ.Α.Δ. είχε προτάσεις από ιδιώτες για να πουλήσει, ή να εκμισθώσει, τις εγκαταστάσεις. Γιατί, η ΕΤ.Α.Δ. έχει αρμοδιότητα για τις εγκαταστάσεις κι αυτές θα παραχωρήσει, είτε στον Δήμο Καβάλας, είτε στον ιδιώτη.

-Ο αιγιαλός και η παραλία είναι κοινόχρηστα πράγματα και ανήκουν, κατά κυριότητα, στο Δημόσιο, το οποίο έχει υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται. Κύριος προορισμός των κοινόχρηστων πραγμάτων, είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με την θάλασσα. Απαγορεύεται η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία. Κατ εξαίρεση, επιτρέπεται μόνο η εκτέλεση έργων, για την επίτευξη των σκοπών του κοινόχρηστου χαρακτήρα, καθώς και για την διευκόλυνση πρόσβασης στους χώρους αυτούς ατόμων με αναπηρίες. Η παραλία, όπως και ο αιγιαλός, ανήκει στην κατηγορία των κοινόχρηστων πραγμάτων, με μόνη διαφορά ότι, η παραλία δεν είναι δημιούργημα της φύσης, όπως ο αιγιαλός, αλλά προϊόν πολιτειακής πράξης και δημιουργείται με διοικητική πράξη. Αυτό σημαίνει ότι, η παραλία για να αποκτήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της και να περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, είναι απαραίτητη η κίνηση και ολοκλήρωση της απαλλοτριωτικής διαδικασίας.

-Θέλουμε να δείξουμε, με την παραπάνω παρένθεση, ότι, η πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό είναι ελεύθερη. Δεν μπορεί κανένας Δήμος, ή ιδιώτης, να αποκλείσει τους πολίτες να κάνουν δωρεάν το μπάνιο τους σε οποιαδήποτε ακτή. Οι Δήμοι και οι ιδιώτες παρέχουν κάποιες υπηρεσίες σε όποιους λουόμενους επιθυμούν έναντι αντιτίμου. Ο λουόμενος, επομένως, πληρώνει την παρεχόμενη υπηρεσία και όχι για την χρήση της θάλασσας και την πρόσβαση στον αιγιαλό.

-Ο Δήμος Καβάλας θέλει να του παραχωρηθούν οι παλιές εγκαταστάσεις στην ακτή Καλαμίτσα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα βρει χρηματοδότηση, από το Ε.Σ.Π.Α., ή από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να ανακαινίσει τις εγκαταστάσεις και να «μοιράζεται», μισά-μισά, τα έσοδα από τα ενοίκια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή, η ΕΤ.Α.Δ. θα απαλλαγεί από την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων, των οποίων η νομιμότητα είναι αμφίβολη, θα μπορέσει να νοικιάσει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα εισπράττει για τα επόμενα τριάντα (30) έτη ένα σεβαστό χρηματικό ποσό από τον Δήμο Καβάλας. Χωρίς να υπάρχει εισιτήριο για την είσοδο στην ακτή. Ποιος ιδιώτης, αναρωτιόμαστε, θα δεχόταν τους παραπάνω όρους; Γι’ αυτό και από το 2015, η ΕΤ.Α.Δ. δεν μπόρεσε να πουλήσει, ή να ενοικιάσει, την ακτή Καλαμίτσα σε ιδιώτη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μιλάμε για αποικιοκρατικους όρους. Τί παραδίδει η ΕΤΑΔ στο Δήμο Καβάλας; ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ & ΓΚΡΕΜΙΣΜΑΤΑ. Αυτά παραδίδει. Δεν βάζει ούτε ένα ευρώ αλλά θέλει να πάρει στα επόμενα 30 χρόνια 1.5 εκατομμύριο ευρώ. Τέτοιο κορόιδο μόνο τον δήμαρχο Καβάλας θα μπορούσαν να πιάσουν. Τέτοια συμφωνία Δήμαρχε ούτε ένα μικρό παιδάκι δεν θα έκανε. Γιατί δεν την έκαναν οι προκατοχοι σας από το 2015 που έληξε η προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης; Αυτοί ήταν οι βλακες κ εσείς οι έξυπνοι; Με αυτά τα χρήματα φτιάχνεις το κολυμβητήριο Δήμαρχε κ θα σε ευγνωμονει όλη η πόλη. Εκτός κ αν θες να μείνεις στην ιστορία ως ο δήμαρχος που φεσωσε τον Δήμο Καβάλας με 1.5 εκατομμύριο ευρώ για τα επόμενα χρόνια κ φυσικά να σε βρίζουν για τα επόμενα 30 χρόνια που θα διαρκέσει η αποικιακη σύμβαση παραχώρησης της ακτής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ